Liderii celor două Corei se vor întâlni vineri la linia de demarcaţie militară, înainte de summitul Coreea de Nord – Coreea de Sud

Kim Jong-Un, liderul nord-coreean, va trece pe jos linia de demarcaţie militară care separă cele două Corei, pentru a participa la summitul istoric de vineri, a informat joi preşedinţia sud-coreeană citată de agenţia EFE. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in îl va întâmpina pe liderul nord-coreean la graniţa dintre două ţări.

RomaniaTV.net
26 apr. 2018, 06:53
Liderii celor două Corei se vor întâlni vineri la linia de demarcaţie militară, înainte de summitul Coreea de Nord – Coreea de Sud

Prima întâlnire directă între cei doi lideri coreeni va avea loc chiar în zona frontierei militarizate, Kim Jong-Un fiind primul lider de la Phenian care traversează linia de demarcaţie după Războiul din Coreea, care s-a încheiat în urmă cu 65 de ani.

În acest fel, Kim Jong-Un va deveni primul lider nord-coreean care păşeşte pe pământ sud-coreean de la finalul Războiului din Coreea (1950-1953), care s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un tratat de pace, notează EFE.

Delegaţia nord-coreeană, care o include pe sora liderului de la Phenian, Kim Yo Jong, va lua parte la o ceremonie oficială de primire în jurul orei locale 9.40 (ora României, 3.40), a completat Seulul.

Summitul celor două Corei este programat să înceapă la ora 10.30 (ora României, 4.30), după ce Kim Jong-Un va semna o carte de oaspeţi şi va lua parte la o şedinţă foto.

Mai târziu, înainte de semnarea şi anunţarea unui acord, liderii celor două ţări vor planta un pin care datează din 1953, anul în care a fost convenit armistiţiul după Războiul din Coreea.

La ora 18.30 (ora României, 12.30), Moon şi Kim vor participa la un banchet, la finalul căruia va avea loc o ceremonie de rămas bun, după care delegaţia nord-coreeană se va întoarce la nord de frontieră.

Coreea de Sud susţine că summitul va aborda chestiuni ca „denuclearizarea Peninsulei Coreene, stabilirea păcii permanente în Peninsula Coreeană şi dezvoltarea relaţiilor inter-coreene”.