Liderii lumii, şocaţi de asasinarea fostului vicepremier rus. Barack Obama a trimis o scrisoare

Preşedintele american Barack Obama a condamnat "uciderea brutală" a opozantului rus Boris Nemţov, doborât de gloanţe în centrul Moscovei în apropiere de Kremlin, şi a cerut "guvernului rus să efectueze rapid o anchetă promptă, imparţială şi transparentă".

28 feb. 2015, 06:38
Liderii lumii, şocaţi de asasinarea fostului vicepremier rus. Barack Obama a trimis o scrisoare

Barack Obama, care întreține relații tensionate cu omologul său rus Vladimir Putin, a cerut de asemenea într-un comunicat ca „circumstanțele uciderii lui Boris Nemţov” să fie elucidate şi autorii „acestei crime odioase să fie aduşi în faţa justiţiei„.

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin, a fost ucis de gloanțe în centrul Moscovei în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Potrivit președintelui rus, citat de purtătorul său de cuvânt, acest asasinat este „în mod evident o provocare„.

Pentru preşedintele SUA, Boris Nemțov a fost „un avocat neobosit al țării sale, el a luptat pentru drepturile tuturor cetăţenilor ei”.

Am admirat lupta curajoasă a lui Nemțov contra corupției în Rusia și îi sunt recunoscător că şi-a împărtășit opiniile sincere cu mine când ne-am întâlnit la Moscova în 2009„, a explicat Barack Obama în prima sa reacție publică la moartea lui Nemțov.

Potrivit Ministerului de Interne de la Moscova, Boris Nemţov a fost împuşcat în spate, cu patru gloanţe trase de necunoscuţi dintr-o maşină care a dispărut de la locul faptei, în timp ce se plimba în compania unei tinere sosite din Ucraina. Însoţitoarea sa nu a fost vizată de focurile de armă şi a scăpat nevătămată.