Liderul laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, este pregătit să guverneze şi să negocieze Brexit-ul

Partidul Laburist britanic este pregătit să guverneze și să negocieze un acord asupra Brexitului, a afirmat miercuri liderul formațiunii, Jeremy Corbyn, declarându-se mai capabil să apere interesele naționale decât guvernul conservator al Theresei May.

27 sept. 2017, 15:24
Liderul laburiştilor britanici, Jeremy  Corbyn, este pregătit să guverneze şi să negocieze Brexit-ul

‘Suntem gata’, a declarat Corbyn în discursul său de închidere a Congresului anual al Partidului Laburiștilor la Brighton (sudul Angliei). ‘Și gata să construim o nouă relație progresistă cu Europa’, a adăugat el, afirmând de asemenea că vrea să lupte împotriva inegalităților, să consolideze sistemul public de sănătate și să facă față provocării de robotizare a locurilor de muncă.

Liderul laburiștilor a criticat slăbiciunile guvernului May, divizat de luptele interne pentru putere și în privința negocierilor asupra ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

‘Conservatorii consideră mai important în a se poziționa în propriul lor interes decât pentru a obține cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie. Interesul național nu a fost niciodată atât de prost servit asupra unei probleme atât de capitale’, a subliniat el, informează Agerpres.

‘Dacă ar fi existat doar un singur motiv ca Partidul Conservator să plece, încurcăturile lor (ale conservatorilor) asupra Brexitului ar fi un motiv suficient. Astfel, adresez un mesaj simplu guvernului: în interesul Marii Britanii, redresați-vă sau cedați locul!’, a spus el.

Theresa May a pledat vineri pentru o perioadă de tranziție de doi ani după ieșirea Marii Britanii din UE, în timpul unui discurs susținut la Florența (Italia), menit să-i unească pe miniștrii săi împărțiți între un Brexit ‘blând’ și unul ‘dur’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Încă un referendum pentru Brexit. Primarul Londrei sugerează că ar fi necesar

Această propunere este la unison cu cea a laburiștilor, care pledează pentru o perioadă de tranziție ‘limitată în timp’, precum și pentru un acord care să mențină locurile de muncă.

Însă problema Brexitului naște clivaje și în sânul Partidului Laburist, în așa măsură încât delegații săi au decis să nu dezbată rămânerea Marii Britanii pe piața comună europeană în timpul congresului care s-a încheiat joi.

La fel ca Jeremy Corbyn, ei au preferat să pună accent pe programul anti-austeritate ce i-a permis partidului lor să înregistreze un avans net în alegerile anticipate din iunie. ‘Nu am înregistrat rezultate destul de bune și rămânem în opoziție pentru moment. Însă noi am devenit un guvern în așteptare’, a dat asigurări Corbyn.