Orban, după consultările cu Iohannis: E momentul ca PSD – ALDE să abadoneze proiectul lui Dragnea

Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este momentul ca PSD şi ALDE să se delimiteze de Liviu Dragnea.

RomaniaTV.net
24 oct. 2018, 13:42
Orban, după consultările cu Iohannis: E momentul ca PSD – ALDE să abadoneze proiectul lui Dragnea

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni pe legile justiției, că mandatul formațiunii a fost acela de reluare a dezbaterilor pe legile justiției și codurile penale și care să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

„De doi ani de zile, obsesia lui Dragnea de a scăpa de puşcarie şi obsesia ultraşilor din PSD de a controla justiţia au făcut un rău uriaş României. (…) Este momentul ca partidele care compun majoritatea parlamentară să abadoneze proiectul lui Dragnea. care este împotriva intereselor României”, a declarat Orban, la finalul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta l-a atacat și pe liderul PSD, Liviu Dragnea, spunând că partidele care compun majoritatea parlamentară trebuie să abandoneze proiectul liderului PSD.

„Este momentul în care toți cei care au crezut că pot să calce în picioare Tratatul UE trebuie să se trezească și să înțeleagă că pentru binele României trebuie să facem niște legi care să stea în picioare, care să apere cetățeanul.

Citește și: Viorica Dăncilă a făcut anunțul! Când o să fie adoptat salariul minim

Una e ce vrea să facă Dragnea și ultrașii săi anti-justiție și alta e ce vrea PNL. Noi ne așezăm la masă cu oricine pentru a face niște legi care să sastifacă nevoile reale și care să înlăture orice abuz, să înlăture politizarea justiției.

Avem pregătite amendamente care să readucă în cadrul constituțional și care să țină cont de prevederile Comisiei de la Veneția.”, a spus Ludovic Orban.

PNL a fost reprezentat la consultări de o delegaţie condusă de preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, începând cu ora 15.00, pe tema legislaţiei din domeniul Justiţiei. Primii care au intrat la consultări au fost social-democraţii în frunte cu Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a declarat, după consultări, că delegaţia PSD i-a lăsat preşedintelui Klaus Iohannis 10 principii „pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept”. În schimb, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei. De asemenea, Tăriceanu a spus că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie. 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele.

Luni, Orban a anunţat că PNL se va prezenta la consultările cu partidele parlamentare convocate de preşedintele Iohannis şi va înmâna şefului statului o declaraţie-angajament privitor la transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţia din România.

„Am luat o decizie, adoptată în unanimitate, o declaraţie-angajament din partea Partidului Naţional Liberal privitor la transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţia din România, în legile justiţiei 303, 304, 317 şi, de asemenea, privitor la Codul de procedură penală şi Codul penal. Mai mult decât atât, în privinţa legilor justiţiei, unde există o urgenţă, datorită apariţiei acelor ordonanţe de urgenţă care aruncă în aer sistemul de justiţie, am solicitat grupurilor parlamentare ca în cursul acestei săptămâni să înainteze un proiect de lege care să asigure transpunerea în cele trei legi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi, de asemenea, să înlăture efectele celor două ordonanţe, în special ale Ordonanţei 92, care, repet, aruncă în aer sistemul de justiţie din România”, a declarat Orban la Parlament.