Liderul PNL Harghita, despre proiectul de autonomie al UDMR: Este o etapă spre independenţa Ţinutului Secuiesc

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, a declarat că proiectul de autonomie, prezentat joi de UDMR, face parte dintr-un plan foarte bine pus la punct care are ca scop final obţinerea independenţei Ţinutului Secuiesc. Acesta a explicat că în proiectul respectiv nu scrie că, după obţinerea autonomiei, nu se poate organiza un referendum pentru independenţă, lucru care, în opinia lui Stelu Platon, se va întâmpla într-un timp foarte scurt de la o eventuală acordare a statutului de regiune autonomă.

19 sept. 2014, 10:17
Liderul PNL Harghita, despre proiectul de autonomie al UDMR: Este o etapă spre independenţa Ţinutului Secuiesc

Proiectul prezentat ieri de domnul Kelemen Hunor, vicepremierul României şi ministrul Culturii şi cetăţeanul Kelemen Hunor, care a dat în judecată Guvernul României, face parte dintr-o etapă foarte bine pusă la punct, care are drept scop final, cu toate că dânsul, fără să-l întrebe nimeni, a negat acest lucru, independenţa Ţinutului Secuiesc. Autonomia (…) este acea fază care permite ulterior Ţinutului Secuiesc, în frunte cu preşedintele acestuia, să facă un referendum pentru independenţă. Nu pot să facă astăzi un referendum pentru că nu au o bază juridică. Dacă suntem atenţi la conţinutul acelui proiect, nicăieri nu scrie că după obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, un eventual referendum trebuie aprobat de către România. (…) Cu alte cuvinte, dacă politicienii noştri inconştienţi, pentru că pot să-i numesc în felul acesta, vor aproba constituirea acestei autonomii, eu sunt convins că, în mai puţin de un an de zile, se va face un referendum prin care se va declara (…) independenţa acestei zone„, a explicat Stelu Platon, preşedintele liberalilor harghiteni, care este şi primar al municipiului Topliţa, potrivit Agerpres.

Stelu Platon consideră că după obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc va urma obţinerea autonomiei zonei Partium, din Vestul ţării, după care se va crea o legătură între cele două, ideea fiind susţinută, spune el, de forţele politice de la Budapesta.

Liderul PNL Harghita a criticat lipsa de reacţie „incredibilă” şi „regretabilă” a decidenţilor politici de la Bucureşti faţă de proiectul prezentat de UDMR, „care încalcă Constituţia României”, şi şi-a exprimat speranţa că un astfel de demers nu se va concretiza.

Eu sper, ca toţi românii care trăiesc aici şi marea majoritate a românilor, că această inconştienţă a politicienilor, făcută absolut din calcule pur şi simplu matematice, de a avea încă alte câteva sute de mii de voturi, se va opri o dată şi o dată. Este absolut regretabil că, deşi acest proiect a fost prezentat la Cluj, care este capitala formală a Transilvaniei, deşi s-a făcut în ziua referendumului în Scoţia, deşi încalcă evident şi foarte clar Constituţia, niciun decident politic, fie că vorbim de Preşedinţie sau de Guvernul României, nu a avut nicio reacţie. Este absolut incredibil„, a spus Stelu Platon.

Acesta a adăugat că românii din zonă se simt neputincioşi şi că părerea lor nu este ascultată nici de către liderii comunităţii maghiare şi nici de către conducătorii de la Bucureşti şi a subliniat că românii se tem că vor fi sacrificaţi din cauza unor interese politice. El a afirmat că în calitate de primar al municipiului Topliţa, în jurul căruia gravitează o importantă comunitate românească, nu a fost sunat niciodată pentru a fi întrebat despre situaţia reală din judeţ şi despre problemele cu care se confruntă românii.

Pe mine, de exemplu, primarul municipiului Topliţa, în jurul căruia gravitează o comunitate românească, nu m-a sunat nimeni, niciodată, să mă întrebe: ‘dle primar, (…) care este sit reală în judeţul Harghita? Ce-i cu segregarea învăţământului? Ce-i cu faptul că se vorbeşte numai în limba maghiară la toate întâlnirile organizate de Consiliul Judeţean?, Este adevărat că în Primăria Miercurea Ciuc nu lucrează niciun român? Este adevărat că primeşti corespondenţă în maghiară? (…) Nu am fost întrebaţi, nu suntem întrebaţi şi probabil nici nu vorm fi întrebaţi, pentru că aşa cum noi nu contăm pentru comunitatea maghiară, cei 40 de mii de români din Harghita, se pare că nu contează nici cele câteva sute de mii de români care trăiesc în Harghita, Covasna şi Mureş din punctual de vedere al decidenţilor politici„, a spus Stelu Platon.

CITEŞTE ŞI: Victor Ponta NU este de acord cu proiectul de autonomie lansat de UDMR