Liderul socialiştilor moldoveni, după o vizită la Moscova: Moldova va fi un stat prosper doar alături de Rusia

Liderul Partidului Socialiştilor de la Chişinău, Igor Dodon, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizate după o vizită la Moscova, că Republica Moldova 'va deveni un stat prosper doar alături de o Rusie puternică'.

19 nov. 2014, 20:33
Liderul socialiştilor moldoveni, după o vizită la Moscova: Moldova va fi un stat prosper doar alături de Rusia

”Socialiştii susţin ferm ideea că Moldova nu trebuie să stea în genunchi în faţa nimănui, nici în faţa Estului, nici în faţa Vestului. În activităţile lor, socialiştii vor pune în prim plan interesele naţionale ale ţării noastre. În prezent, apropierea de Rusia trebuie să fie o prioritate pentru ţara noastră. Majoritatea societăţii moldoveneşti este convinsă că Moldova va deveni un stat prosper doar alături de o Rusie puternică”, a declarat liderul socialist.

Igor Dodon a dat din nou asigurări că formaţiunea sa îşi asumă obligaţia de a denunţa Acordul de Asociere şi de Liber Schimb Comercial cu Uniunea Europeană imediat după alegerile legislative de la 30 noiembrie şi reluarea relaţiilor comerciale cu Rusia. El a mai declarat că produsele moldoveneşti, supuse unui embargo rus, sunt aşteptate pe pieţele ruseşti şi, în acest context, a făcut apel la cetăţenii Republicii Moldova ”să facă o alegere corectă la 30 noiembrie”.

Igor Dodon, alături de un alt lider de frunte al socialiştilor, fostul premier Zinaida Greceanîi, ambii foşti membri ai Partidului Comunist, au avut la Moscova mai multe întâlniri oficiale cu demnitari ruşi, cea mai importantă fiind cea cu vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria şi copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

Vizita la Moscova a liderilor socialişti din Republica Moldova a intervenit în plină campanie electorală pentru scrutinul legislativ de la 30 noiembrie. Lupta se dă între forţele politice care formează actuala alianţă de guvernământ proeuropeană şi opoziţia de stânga (comuniştii şi socialiştii) care se pronunţă pentru integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia.

Într-un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost date publicităţii marţi, Partidul Socialiştilor era cotat cu 10% din voturi, ceea ce i-ar asigura intrarea în viitorul parlament de la Chişinău. În fruntea clasamentului era dat Partidului Comuniştilor, cu 21% din voturi, la egalitate cu Partidul Liberal-Democrat (PLDM). Aceste rezultate au fost obţinute pe baza datelor în rândul alegătorilor decişi.