Liderul talibanilor afgani a călătorit frecvent în străinătate cu un paşaport fals

Liderul talibanilor afgani, mollahul Akhtar Mansour, ucis în Pakistan în urma unui raid cu drone efectuat de armata americană, a călătorit de 37 de ori în străinătate în ultimii ani folosind un pașaport pakistanez cu o altă identitate.

24 mai 2016, 16:23
Liderul talibanilor afgani a călătorit frecvent în străinătate cu un paşaport fals

El se deplasa sâmbătă cu un autoturism în provincia pakistaneză Balucistan, venind dinspre Iran, iar vehiculul a fost atacat de dronele americane. Potrivit unor responsabili pakistanezi, Akhtar Mansour avea asupra sa un pașaport și o carte de identitate pakistaneze, ambele cu numele de ‘Muhammad Wali’. Conform uneia dintre sursele citate de AFP, majoritatea celor 37 de călătorii au fost efectuate între Karachi și Dubai, iar respectivul pașaport a fost folosit pentru prima dată în anul 2006.

Informațiile au fost confirmate și de un alt responsabil pakistanez, care a confirmat și vizita lui Mansour în Iran, începută pe 25 aprilie și terminată sâmbătă, ziua morții sale. Însă autoritățile de la Teheran dezmint că liderul taliban s-ar fi aflat pe teritoriul iranian în perioada menționată.

‘În prezent verificăm cum a putut să-și procure o carte de identitate pakistaneză și un pașaport, precum și pe cine vizita în Dubai’, a indicat o a treia sursă.

Dar aceste călătorii sugerează îngăduința Pakistanului față de liderii talibanilor într-o perioadă în care aceștia puneau la cale o insurecție sângeroasă în Afganistanul vecin.

Citeşte şi Liderul talibanilor afgani, mollahul Akhtar Mansour, a fost UCIS în urma unui raid american

După ce ani la rând a negat astfel de acuzații, Pakistanul a recunoscut anul trecut în luna martie că găzduiește lideri talibani afgani care au fugit din Afganistan după intervenția americană din anul 2001, autoritățile de la Islamabad invocând oficial că i-au primit pentru a exercita o anumită influență asupra lor astfel încât să-i convingă să accepte negocieri.

Talibanii au un birou politic în Qatar și au organizat mai multe reuniuni în Dubai. Mollahul Akhtar Mansour a devenit oficial lider al talibanilor afgani în iulie 2015, iar moartea sa în raidul de sâmbătă a fost confirmată inclusiv de președintele american Barack Obama. O astfel de confirmare nu a venit însă și din partea mișcării talibane, dar reprezentanți ai acesteia vorbesc despre desfășurarea în prezent a unor reuniuni pentru a-i găsi un succesor.