Liderul tătarilor din Crimeea: Rusia va invada Ucraina

"În Crimeea se observă o foarte mare concentrare de forţe ruse şi se vorbeşte deschis despre iminenţa unei invazii ruse în Ucraina", a afirmat liderul tătar.

02 oct. 2014, 06:40
Liderul tătarilor din Crimeea: Rusia va invada Ucraina

Mustafa Djemilev, liderul tătarilor din Crimeea, peninsulă din sudul Ucrainei anexată în luna martie la Rusia, şi-a exprimat temerea – într-un discurs susţinut la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) – cu privire la o posibilă invazie în pregătire a Federaţiei Rusiei asupra Ucrainei dinspre Crimeea, argumentând că se observă o concentrare foarte mare de efective ruse în peninsulă, informează joi agenţia de presă ucraineană Unian.

„În Crimeea se observă o foarte mare concentrare de forţe ruse şi se vorbeşte deschis despre iminenţa unei invazii ruse în Ucraina”, a afirmat liderul tătar.

Odată cu începerea operaţiunilor militare, vor fi luate şi măsuri împotriva tătarilor din Crimeea, care nu recunosc legitimitatea anexării acestui teritoriu ucrainean la Federaţia Rusă, a adăugat Djemilev, citând surse anonime.

Aceste măsuri ar constitui o repetare a deportării şi genocidului împotriva tătarilor din Crimeea, practicate în trecut de regimul stalinist, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că comunitatea internaţională va lua atitudine pentru a preveni asemenea acţiuni.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Andrei Lâsenko, declarase anterior că Rusia continuă trimiterea de forţe armate din alte regiuni către Crimeea.