Liga Studenţilor se opune introducerii celei de-a treia sesiuni a examenului de bacalaureat

Liga Studenților (LS IAȘI) se opune introducerii unei a treia sesiuni a examenului de bacalaureat, care ar urma să aibă loc începând de anul viitor în luna decembrie sau februarie 2019, conform celor declarate marţi de Ministrul Educației, Liviu Marian Pop.

15 nov. 2017, 11:15
Liga Studenţilor se opune introducerii celei de-a treia sesiuni a examenului de bacalaureat

Amintim că Liviu Marian Pop a declarat că există discuții la nivelul Ministerului Educației Naționale în vederea introducerii unei a treia sesiuni de bacalaureat în iarnă, cu scopul declarat de a crește rata promovabilității la examenul de maturitate și numărul de studenți din universitățile de stat.

Studenții ieșeni se opun acestei inițiative, argumentând că introducerea unei noi sesiuni pentru examenul de bacalaureat va duce de fapt la scăderea calității învățământului preuniversitar, eliminând ideea de competiție și determinând elevii să amâne susținerea examenului, scăzând astfel rata de promovabilitate.

De asemenea, va scădea și calitatea învățământului superior, oferind posibilitatea absolvenților de liceu de a susține fiecare probă a bacalaureatului în câte o sesiune, urmând ca după un an de la terminarea studiilor liceale să fie admiși pe bază de dosar la facultate cu o notă statistic mai mare decât cei care au susținut bacalaureatul direct, la finalul clasei a XII-a.

Liviu Pop vrea să introducă a treia sesiune de bacalaureat. Când ar urma să aibă loc

Învățământul preuniversitar se confruntă cu probleme mult mai mari, precum analfabetismul funcțional alarmant în rândul elevilor, neîncurajarea performanței, promovarea formalismului și a conformismului social, limitarea libertății de creație și gândire a elevilor, birocrația excesivă în activitatea cadrelor didactice și lipsa de pregătire didactică și profesională a unei părți dintre profesori. Desigur, la acestea se adaugă și problema subfinanțării acute a educației, perpetuată în continuare de clasa politică.

„Calitatea învățământului preuniversitar nu ar trebui măsurată doar prin indicatori de ordin cantitativ, precum rata promovabilității la bacalaureat, care sunt utilizați de cele mai multe ori pentru bifarea unor obiective politice declarative, ci ar trebui măsurată în primul rând prin indicatori calitativi, care să releve profunzimea problemelor din sistem. Rata scăzută a promovabilității la examenul de bacalaureat este legată în primul rând de nivelul redus de pregătire de care beneficiază elevii din liceele tehnice și profesionale, iar în al doilea rând de lipsa de perspectivă pe care o au aceștia pe piața forței de muncă din România, în lipsa unei calificări profesionale adecvate, preferând să renunțe la susținerea bacalaureatului. O rată de promovabilitate crescută nu trebuie obținută artificial prin astfel de propuneri, ci trebuie să fie un rezultat firesc al unui învățământ preuniversitar performant” a declarat Cosmin-Teodor Cotos, prim-vicepreședinte al Ligii Studenților.