LISTA de VACCINURI administrate la vârsta adultă

Vaccinurile nu sunt doar pentru cei mici, chiar si adultii au nevoie de protectie impotriva unor afectiuni. Daca nu ai facut deloc un vaccin in copilarie sau nu ti s-a administrat doza necesara la momentul potrivit, se poate sa fie nevoie la maturitate.

15 oct. 2015, 08:27
LISTA de VACCINURI administrate la vârsta adultă

Poti avea aceasta discutie cu un medic, in special daca vei calatori intr-o anumita zona, daca ai reactii alergice sau daca esti insarcinata. Toate acestea pot afecta deciziile luate de specialisti, dar pentru majoritatea adultilor, exista o lista de vaccinuri recomandate.

Vaccin antigripal

Vaccinul antigripal se poate administra intramuscular sau subcutanat, dar este disponibil si sub forma de spray nazal. Exista si varianta homeopata, care stimuleaza sistemul imunitar. Se recomanda sa-ti faci acest vaccin incepand cu luna septembrie si pana la finalul sezonului de gripa, ce poate insemna pana in luna aprilie-mai. Se administreaza doar o data pe an in acest interval de timp, insa cu cat mai repede il faci, cu atat mai bine.

Citeşte şi Românii se pot testa GRATUIT pentru HIV şi virusurile hepatice B şi C

Este indicat sa-ti protejezi astfel organism, cu exceptia cazului in care exista un motiv intemeiat. Injectia este nedureroasa si se poate face la medicul de familie, dar nu este inclusa in programul national de imunizari.

Cat despre contraindicatii, versiunea sub forma de spray nazal se poate administra pentru adultii cu varsta de pana la 49 de ani, dar nu si in cazul femeilor insarcinate. De asemenea, daca ai o fobie sau teama, se pot folosi ace mai subtiri, ce nu patrund atat de adanc in piele. Iar pentru cei cu un organism sensibil, cu varsta de peste 65 de ani, doza poate fi marita, pentru o protectie sporita.

Citeşte mai mult pe curademiere.ro

Citeşte şi Importanţa VACCINĂRII ANTIGRIPALE. Care este PERIOADA OPTIMĂ şi ce persoane sunt mai predispuse la boală