Liu Xiaobo a murit. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, disidentul chinez suferea de cancer

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit, au anunțat joi autoritățile locale. Miercuri, spitalul în care acesta era internat a anunțat că a suferit o insuficiență respiratorie și este "pe moarte".

RomaniaTV.net
13 iul. 2017, 14:21
Liu Xiaobo a murit. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, disidentul chinez suferea de cancer

Liu Xiaobo suferea de cancer de ficat în fază terminală. Conducerea spitalului a susţinut că familia disidentului a fost informată cu privire la starea lui de sănătate, dar a refuzat intubarea și trecerea lui pe respirație artificială.

Opozantul de 61 de ani a fost eliberat condiționat și spitalizat după ce a fost diagnosticat cu un cancer, în luna mai, după ce a stat opt ani în detenție, condamnat pentru „subversiune”.

Beijingul s-a opus plecării sale în străinătate pentru tratament și a afirmat că starea lui interzice orice deplasare, contrar a ceea ce spuseseră doi medici occidentali care au primit permisiunea de a-l vizita.

Comitetul Nobel: China are o grea răspundere pentru moartea disidentului Liu Xiaobo

Liu Xiaobo este primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace care moare privat de libertate, după pacifistul german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 într-un spital în timp ce era închis de naziști.

Guvernul chinez are o grea răspundere pentru moartea disidentului Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat joi Berit Reiss-Anderssen, președinta Comitetului Nobel, care acordă premiul, relatează Reuters.

”Considerăm că este profund tulburător faptul că Liu Xiaobo nu a fost transferat într-o unitate în care putea primi tratament medical adecvat înainte de a ajunge în faza terminală a bolii”, a menționat Berit Reiss-Anderssen.

”Guvernul chinez are o grea responsabilitate pentru această moarte prematură”, a scris ea într-un mesaj transmis prin email.