BREXIT. Iohannis: Această criză vine cu oportunităţi pentru România. Este momentul unui nou proiect de ţară

Brexit a devenit realitate, iar conducătorii României s-au reunit pentru a analiza noul context în care se află Uniunea Europeană. Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat, vineri, la Palatul Cotroceni pe premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii.

24 iun. 2016, 06:41
BREXIT. Iohannis: Această criză vine cu oportunităţi pentru România. Este momentul unui nou proiect de ţară

Klaus Iohannis a declarat că va participa marţi şi miercuri la Consiliul European, iar după eveniment îi va invita la Cotroceni pe toţi cei care au fost prezenţi şi azi pentru a-i informa despre temele discutate la nivel european pentru a stabili împreună cum vom merge mai departe.

„Este clar că UE are mult de lucru. Trebuie să redefinim proiectul european, să-l facem mai uşor de înţeles pentru cetăţeanul de rând. Nu a existat un proiect de ţară post aderare, iar acum este momentul să recuperăm. Este momentul unui nou proiect de ţară. Această criză numita brexit are oportunităţi pentru Romania. Vom avea grija sa iasă intarita din aceasta criza”, a declarat preşedintele Iohannis.

„Premierul ne-a asigurat ca impactul Brexitului asupra economiei romanesti nu e mare, nu e motiv de ingrijorare si va fi gestionat fara probleme majore. Am solicitat si primit informatii de la guvernatorul BNR ca impactul asupra monedei nationale e mic si gestionabil. Leul nu va avea probleme, ne-a asigurat guvernatorul BNR Am constatat consens politic intre liderii politici. Toti sunt de acord ca drumul Romaniei e in interiorul UE. Toti au fost de acord ca un atu important pentru Romania este stabilitatea tarii, faptul ca suntem o tara cu o crestere economica si toti au fost de acord ca acest atu nu trebuie pus sub semnul intrebarii din motive electorale.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat, vineri, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11:00, pe premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii.

”I-am invitat astăzi, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00, pe prim-ministrul Dacian Cioloș, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii”, a scris Iohannis vineri pe Facebook. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a anunţat că nu va participa la consultările de la Cotroceni pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

La începutul întâlnirii, președintele Iohannis a declarat că, din discuțiile avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după Brexit, a rezultat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească. „Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul guvernator am înțeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României și pentru finanțele românești„, a spus Iohannis, în debutul consultărilor de la Cotroceni cu premierul Cioloș, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și liderii partidelor politice.

Citeşte şi Lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani. Ce se întâmplă cu leul în prima zi după BREXIT

„Cred ca situatia foarte deosebita in care ne aflam acum datorita rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de iesire din UE impune o intalnire de acest tip in care sa ne armonizam punctele de vedere, sa ne gandim la ce este de facut. Din discutiile preliminare pe care le-am avut cu liderii politici am inteles ca toata lumea e perfect de acord ca Romania sa continue calea europeana. Este nevoie de o aprofundare a acestei chestiuni si mi-am permis foarte din scurt sa convoc aceasta intalnire”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi BREXIT. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

De asemenea, premierul Dacian Cioloș se va întâlni vineri, la ora 12,00, la Palatul Victoria, cu vicepremierii Vasile Dîncu și Costin Borc și cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pentru discuții pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie, au declarat surse oficiale.

Citeşte şi BREXIT. David Cameron şi-a anunţat DEMISIA. Când va pleca din funcţia de premier al Marii Britanii

La întâlnire vor participa și secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Cristian Bădescu, și șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache.

Aproape 52% dintre britanicii cu drept de vot care s-au prezentat la urne au votat pentru părăsirea blocului European, în timp ce 48% ar fi dorit să rămână. Votul britanicilor le-a întârziat week-end-ul şefilor de la Palatul Victoria şi de la Palatul Cotroceni.

Premierul Dacian Cioloş a convocat o şedinţă de urgenţă la Palatul Victoria, iar preşedintele Iohannis a chemat partidele la Cotroceni, transmite România TV.

Citeşte şi: BREXIT a devenit realitate. Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Ce urmează