Completurile de 5 judecători au fost trase la sorţi. Evenimentul se va repeta în ianuarie 2019

La data de 13 decembrie 2018, orele 09:30, la sediul Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Sala Secţiilor Unite, au avut loc, în ședință publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completurilor de 5 judecători pentru anul 2018, a anuntat ÎCCJ.

12 dec. 2018, 13:02
Completurile de 5 judecători au fost trase la sorţi. Evenimentul se va repeta în ianuarie 2019

UPDATE: Instanta supremă a stabilit, joi, prin tragere la sorti, componența completurilor de 5 judecători:

Completuri de 5 judecători în materie penală: 

C1: Nenita Simona Cristina, Dragomir Ilie Iulian, Epure Constantin, Foitos Cristina, Ionut Matei

C2: Rog Tatiana, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana, Popa Rodica Aida, Enceanu Simona

C3: Vasile Francisca Maria, Cerbu Silvia, Bogdan Ioana, Alexandrescu Anca Madalina, Iancu Hermina

* Complet 1 civil – Mihaela Tăbârcă, Lavinia Dascălu, Minodora Condoiu, Claudia Marcela Canacheu, Gabriela Bârsan;

* Complet 2 civil – Cristina Tarcea, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Corina Alina Corbu, Hrudei Maria;

* Complet 3 civil – Bianca Ţăndărescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie, Daniel Gheorghe Severin, Virginia Filipescu.

Preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a precizat că, pentru anul 2019, urmează ca CSM să dea o nouă hotărâre privind tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători.


UPDATE: Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, susține că a început un asalt și asupra completurilor de 3 judecatori, mentionand ca in masura in care se considera ca tragerea la sorti este un element echitabil, ar trebui aplicata si asupra completurilor de 1,2 si 3 judecatori de la alte instante.

„Cred ca este de datoria mea, in calitatea de reprezentant al puterii judecatoresti, sa va atrag atentia asupra unui alt lucru care mediteaza toata lumea. Este vorba de completurile colegiale de 3 judecatori. Nu e un secret ca a inceput un asalt si asupra completurilor de 3 judecatori, Va reamintesc ca nu sunt numai completuri de 3 ci si de 2 si de 1, iar in masura in care apreciem ca tragere la sorti reprezinta un element echitabil, aceasta tragere trebuie aplicata si asupra completurilor de 1, 2 si 3 judecatori din tara”, a declarat Cristina Tarcea, inainte de tragerea la sorti. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) alege, joi, de la ora 9.30, prin tragere la sorţi, noile completuri de cinci judecători. Şedinţa este publică.

Decizia vine dupa ce Curtea de Apel a decis suspendarea completurilor de 5 judecatori trase la sorti dupa decizia CCR, ca urmare a unei cereri formulate de Liviu Dragnea. CSM a recomandat formarea a trei completuri de 5 judecători si nu două, câte erau până acum. De asemenea, pentru tragerea la sorți se vor folosi bile.

Dupa stabilirea componenţei, dosarele vor fi repartizate noilor completuri de judecată.

Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate, corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă.

Toate procesele de la completurile de 5 judecători de la ICCJ, printre care cele ale lui Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, au fost amânate în 3 decembrie pentru data de 14 ianuarie.

Dosarele vor rămâne însă pentru scurt timp la completurile nou formate, dat fiind faptul ca, așa cum a comunicat ÎCCJ, extragerea este făcută pentru anul 2018.

Astfel, asa cum prevede legea, la începutul anului următor va avea loc o nouă tragere la sorți, iar dosarele vor fi redistribuite.

Având în vedere că mai sunt câteva săptămâni până la sfârșitul anului, sunt slabe șanse ca noile completuri să administreze probe în cauze precum cele mentionate anterior. Practic, dosarul lui Liviu Dragnea stagneaza cel puțin până la inceputul anului următor, când un nou complet îl va avea spre soluționare.

ICCJ organizează a doua tragere la sorți după ce Curtea Constituțională a decis că a fost nelegală componența completurilor de 5 judecători. După hotararea CCR, in noiembrie, ICCJ a organizat o nouă tragere la sorti, insa ulterior decizia prin care s-au format acestea a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti, in urma unei sesizari a lui Liviu Dragnea. Ca urmare, CSM a recomandat ICCJ extragerea cu bile si formarea a trei completuri de judecata.

Săptămâna trecută, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât să recomande înfiinţarea unui „număr optim” de completuri de cinci judecători, „cel puţin 3 completuri în materie penală şi 3 completuri în alte materii decât cea penală, care să asigure conformarea cu exigenţele expuse în decizia Curţii Constituţionale”. Conform hotărârii, judecătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, iar toate dosarele aflate pe rolul ICCJ, de competenţa completurilor de 5 judecători, „înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători”.

Curtea Constituţională a stabilit, în motivarea deciziei privind conflictul juridic Parlament-ICCJ pe care a publicat-o joi, că ICCJ urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători.

 

În motivare, ”Curtea constată că pot fi identificate, în principal, două categorii de cauze la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după cum vor fi redate mai jos. Prima categorie de cauze este reprezentată de cele aflate deja pe rolul Completurilor de 5 judecători, cu privire la care Curtea nu a fost sesizată, dar constată că este necesară o abordare unitară şi coerentă a tuturor aspectelor procedurale existente. Cu privire la acestea, Curtea constată că 4 membri ai Completurilor de 5 judecători (precum şi toţi membrii supleanţi) au fost desemnaţi aleatoriu, prin tragere la sorţi, în timp ce cel de-al cincilea nu a fost desemnat aleatoriu, ci, prin hotărâri succesive ale colegiului de conducere din 2014 până în prezent, acesta a fost introdus ca membru de drept al completului, pe care l-a şi prezidat”.

”În raport cu aceste aspecte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului obligă la luarea în considerare a principiului continuităţii completului de judecată, (…), însă ea nu poate fi privită distinct de obligaţia legală de a asigura compunerea aleatorie a respectivului complet de judecată, astfel încât, ţinând cont de aceste două principii/ reguli care se aplică împreună, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept”, arată CCR.

De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective.

”În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a Completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale [art.133 alin.(1) şi art.134 alin.(4) din Constituţie, precum şi art.1 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii], obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare”, se mai arată în motivare.

A doua categorie de cauze este reprezentată de cele viitoare, cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a asigura, de asemenea, compunerea aleatorie integrală a completurilor. ”Aceasta trebuie realizată, în privinţa completurilor din materie penală, dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective, întrucât legea nu face nici o distincţie în acest sens. Nici un act administrativ nu poate înlătura sau limita acţiunea legii, aceasta trebuind a fi interpretată şi aplicată în deplină concordanţă cu conţinutul său normativ. Totodată, pentru a nu exista nici o urmă de îndoială cu privire la independenţa/ imparţialitatea obiectivă a acestor completuri şi pentru a nu se afecta imaginea şi credibilitatea instanţei supreme, organizarea tragerii la sorţi trebuie să fie, în integralitatea sa, neutră, publică, transparentă, astfel încât să fie prevenite şi înlăturate orice suspiciuni care vizează corecta desfăşurare a procedurii”, prevede documentul.

”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018”, stabileşte CCR.

În 8 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători.

În 9 noiembrie, au avut loc tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor completelor de 5 Judecători pentru anul 2018, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirmând că speră ca, astfel, să se încheie această ”epopee”.

Însă, la sesizarea PSD, tragerea la sorţi a fost anulată de instanţă.