ATAC TERORIST la Londra. Doi ROMÂNI, răniţi după atentatul de la Palatul Westminster soldat cu CINCI morţi VIDEO UPDATE

Patru persoane au murit miercuri în urma unui incident armat produs în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament. O maşină a intrat în mulţime pe Westminster Bridge şi a lovit în plin mai mult de zece oameni. Poliţia a împuşcat un bărbat asiatic înarmat cu un cuţit, care ar fi încercat să pătrundă în clădirea Parlamentului. Premierul Theresa May, care se afla în momentul incidentului în Palatul Westminster, a fost evacuată în siguranţă. Autorităţile au anunţat că tratează incidentul ca pe un ATAC TERORIST. Ministerul român de Externe a anunţat că printre răniţi se numără şi doi români.

RomaniaTV.net
22 mart. 2017, 15:01

UPDATE: Autorităţile britanice au anunţat că o a cincea persoană a murit în urma atacului de la Palatul Westminster. Ultima victimă este un bătrân în vârstă de 75 de ani, care a fost lovit în urmă cu o zi de maşina atacatorului Khalid Masood. În acest moment nu se cunoaşte cetăţenia ultimei victime, dar autorităţile britanice au declarat anterior că printre cei 40 de răniţi se numără persoane din 11 ţări ale lumii, inclusiv turişti care vizitau Londra. De asemenea, alte 40 de persoane au fost rănite în atentat, iar o parte dintre acestea rămân internate în stare gravă. Iniţial, salvatorii au declarat că rănile suferite de mai multe persoane sunt „catastrofale”.

UPDATE: Presupusul autor al atacului de la Londra a fost identificat drept Khalid Masood, a anunţat Scotland Yard, joi, la o zi după incidentul de la Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, soldat cu patru morţi şi 40 de răniţi.

UPDATE: Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat joi atacul din fața Parlamentului de la Londra, a informat agenția de știri Amaq, afiliată grupării teroriste, transmite Reuters.

UPDATE: Prim-ministrul britanic Theresa May a confirmat joi că persoanele rănite în atacul de miercuri din fața Palatului Westminster sunt de mai multe naționalități și includ 12 britanici, trei elevi francezi, doi români, patru sud-coreeni, un german, un polonez, un irlandez, un italian, un chinez, un american și doi greci, transmit Reuters și DPA.

În atac au fost răniți și trei polițiști. Trei persoane și-au pierdut viața în incident, un polițist britanic de 48 de ani, Keith Palmer, un bărbat între 40 și 50 de ani și o femeie de 43 de ani, Aysha Frade, care avea naționalitate britanică, dar era de origine spaniolă. Autorul atacului a fost împușcat mortal de poliție.

Într-o declarație făcută în Camera Comunelor, May a mai informat că autorul atacului, pe care l-a numit ‘o figură periferică’, era născut în Marea Britanie și a fost anchetat de serviciile de informații interne MI5 pentru legături cu extremismul violent.

‘Nu era inclus în actualul tablou de intelligence. Nu existau informații cu privire la intențiile sale sau la complot’, a spus ea, care a precizat că nu au existat anterior informații despre intențiile autorului. Ea a adăugat că atacul a fost inspirat de ideologia islamistă.

UPDATE: Andrei Burnaz (32 de ani) şi Andreea Cristea (31 de ani ) sunt românii răniţi în atentat – surse 

Cei doi români aflaţi între victimele atacului din capitala Marii Britanii sunt Andrei Burnaz şi Andreea Cristea, din Constanţa ,de 32, respectiv 31 de ani şi se aflau la Londra pentru a sărbători aniversarea lui Andrei, au precizat joi pentru MEDIAFAX surse oficiale. 

Şapte persoane au fost arestate în legătură cu atacul terorist de la Londra, a declarat Mark Rowley, şeful diviziei pentru combaterea terorismului în cadrul Scotland Yard, care a precizat că poliţia a efectuat raiduri la şase adrese din Londra, Birmingham şi alte localităţi, a relatat BBC News.

UPDATE Poliţia londoneză a revizuit numărul victimelor de la cinci la patru, scriu BBC şi Telegraph.

De asemenea, 40 de persoane au fost rănite, dintre care şapte se află în stare critică.

UPDATE Una dintre cele două persoane de cetățenie română rănite în urma atacului de miercuri după-amiază de la Londra se află în continuare internată în stare gravă, chiar critică, iar cealaltă, care a fost rănită ușor în urma incidentului, a fost externată, precizează un comunicat de presă remis joi AGERPRES de Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE: Cinci persoane, printre care un polițist, au murit și alte circa 40 de persoane au fost rănite miercuri după-amiază în atacul de la Londra din fața parlamentului britanic, iar atacatorul a fost ucis, a anunțat poliția. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că au fost identificate două persoane de cetățenie română care au fost rănite. Potrivit MAE, cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Nivelul de alertă teroristă rămâne neschimbat în Regatul Unit, potrivit Theresei May.

UPDATE: În semn de solidaritate faţă de victimele atentatului din Londra, Franţa a decis stingerea luminilor din Turnul Eiffel la ora 12:00 am, ora Franţei. 

UPDATE. Anchetatorii britanici iau în calcul posibilitatea ca atacul de la Londra să fi fost inspirat de propaganda organizaţiei Statul Islamic, a declarat un oficial european citat sub acoperirea anonimatului de Sky News. Până la această oră nimeni nu a revendicat atacul.

UPDATE: Premierul Theresa May a ordonat ca drapelele să fie coborâte la jumătatea catargului în Downing Street. La fel s-a întâmplat şi la sediul central al Scotland Yard, în semn de respect pentru cei care şi-au pierdut viaţa în atacul de la Palatul Westminster.

UPDATE: Primarul Londrei, Sadiq Khan, transmite condoleanţe tuturor celor care au pierdut pe cineva în atacul din centrul Londrei şi a anunţat măsuri de securitate sporite pe străzile capitalei Marii Britanii. Totodată, acesta a făcut un apel la rezidenţi şi la turişti să nu se alarmeze, în ciuda incidentului Londra fiind unul dintre cele mai sigure oraşe din lume. „Londonezii nu vor fi îngenuncheaţi de terorism”, a subliniat primarul Sadiq Khan.

Cine este autorul ATACULUI TERORIST de la Londra

UPDATE: Ministerul de Externe a anunţat într-un comunicat că printre răniţii de la Londra au fost identificaţi şi doi români. „Din cele mai recente informații obținute de la autoritățile locale, au fost identificate 2 persoane de cetățenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale. Precizăm faptul că cetățenii românipot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluţia situaţiei, menţine legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări”, a anunţat MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret și condoleanțe pentru pierderea de vieți omenești în urma atacului care a avut loc astăzi, 22 martie, la Londra. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic”, se precizează în comunicat.


UPDATE: Autorităţile britanice au anunţat că încă o persoană a murit după atacul din Centrul Londrei. Cel mai probabil este vorba despre poliţistul înjunghiat de atacator. Acesta din urmă a fost împuşcat de trei ori şi a avut nevoie de manevre de resuscitare, însă se pare că este încă în viaţă.

Un comandant din cadrul Scotland Yard a declarat într-o scurtă informare de presă că „există mai multe persoane rănite în incident, inclusiv polițiști”, dar nu a furnizat mai multe detalii.

El a făcut un apel la martorii incidentului să ia legătura cu autoritățile, iar la cei care au făcut fotografii sau filmări în zona atacului, să le predea anchetatorilor.

Anterior, un reprezentant al spitalului londonez St. Thomas, unde au fost transportate victimele, declarase că o femeie a murit și că unele dintre persoanele aflate în grija medicilor au suferit răni grave.

UPDATE: O femeie a murit la spital în urma atacului terorist şi alte câteva persoane au suferit „răni catastrofale”.

UPDATE: Cel puţin 10 oameni au fost loviţi de maşină pe Westminster Brige, pietoni ş biciclişti. Ulterior, profitând de momentele panică, un bărbat de origine asiatică înarmat cu un cuţit a încercat să pătrundă în Palat. Bărbatul a înjunghiat un poliţist înainte de a fi împuşcat de trei ori, din apropiere.

Un jurnalist AP al cărui birou are vdere către zona în care s-a produs incidentul a povestit că a auzit ţipete de afară şi s-a uitat pe fereastră, moment în care a văzut un grup de 40-50 de persoane fugind dinspre Bridge Street spre Parliament Square:”Păreau să fugă de ceva. Când grupul a ajuns la Carriage Gates, unde sunt poliţişti care asigură paza, un bărbat a ţâşnit din mulţime în curte şi părea să aibă asupra lui un cuţit lung de bucătărie. Imediat s-au auzit trei împuşcături, iar apoi doi oameni eru căzuţi la pământ”.

Paramedicii care au intervenit la locul incidentului au folosit şi aparatură de resuscitare, potrivit martorilor.

UPDATE. În momentul producerii incidentului, premierul Theresa May se afla la Palatul Westminster, însă a fost evacuată în siguranţă.

Există informaţii potrivit cărora mai multe incidente au avut loc concomitent în apropiere de Palat, însă autorităţile nu au confirmat.

UPDATE. Un poliţist a fost rănit cu un cuţit de un bărbat, potrivit primelor informaţii. Momentan autorităţile britanice nu au comunicat dacă este sau nu vorba de un atac terorist.

Potrivit Sky News, Scotland Yard a anunțat că este vorba despre un incident armat. Polițiștii îndepărtează oamenii din zona incidentului și stațiile de metrou din apropiere.

UPDATE. Potrivit Daily Mail, perimetrul Palatului Westminster a fost închis. Trei corpuri se puteau vedea inerte pe caldarâm, dar nu este clar dacă vreo persoană şi-a pierdut viaţa.

Activitatea Camerei Comunelor a fost suspendată, dar celor aflaţi în sala de plen li s-a recomandat să rămână pe loc.

Poliţiştii au împuşcat un bărbat care a încercat să intre cu forţa în sediul Parlamentului. O ambulanţă aeriană a aterizat în Piaţa Parlamentului şi 12 maşni ale Poliţiei au intervenit de urgenţă la locul incidentului.

Martorii spun că din zona sediului Parlamentului s-a auzit o bubuitură puternică.

În imaginile publicate de presa engleză se pot vedea mai multe persoane întinse pe caldarâm, dar şi maşina care a intrat în parapetul podului Westminster.

În afara clădirii Parlamentului s-ar fi auzit împuşcături. Legislativul și-a suspendat activitatea.

Vom reveni cu amănunte.