Klaus Iohannis: „Conducerea DNA face o treabă foarte bună. Nişte penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, că nişte penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA şi pe conducerea acesteia, fiind o încercare jalnică. El a mai spus că părerea sa, cunoscută, este că DNA şi conducerea acesteia fac o treabă foarte bună. Iohannis a precizat că a avut astăzi o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre colaborarea sa cu noul Guvern, unul dintre subiecte fiind despre justiţie.

15 feb. 2018, 16:24
Klaus Iohannis: „Conducerea DNA face o treabă foarte bună. Nişte penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA”

UPDATE: Am avut azi o întâlnire cu Dăncilă şi Dragnea despre colaborarea cu noul Guvern. Am discutat şi despre justiţie. Voi avea o discuţie şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Iohannis: Am avut azi o întâlnire cu Dăncilă şi Dragnea despre colaborarea cu noul Guvern. Mă voi întâlni şi cu Tudorel Toader

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, că nişte penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA şi pe conducerea acesteia, fiind o încercare jalnică. El a mai spus că părerea sa, cunoscută, este că DNA şi conducerea acesteia fac o treabă foarte bună.

UPDATE: „Avem, oare a câta oară, un scandal în spaţiul public”, şi-a început Iohannis declaraţia de presă.

Klaus Iohannis, despre scandalul SPP: „Mi se pare o aflare în treabă politicianistă”

El a spus că, din punctul său de vedere, acest scandal se rezumă la puţine cuvinte: „Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea Direcţiei”.

„Această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face plăcere să o repet – DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună., iar acest atac sau încercare de atac din partea unor penali este de natură să confirme că DNA face o treabă bună”, a declarat Iohannis.

Administraţia Prezidenţială anunţă o declaraţie de presă de la

Intrebări: 

Cum definiţi această sintagmă de penali? – asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori. În chestiunea cu medierea, de fiecare dată apare o problemă publică m-am implicat în modul în care am înţeles să fac medierea.

Cristian Tudor Popescu îl critică pe Klaus Iohannis: „S-a băgat în seamă! O ieșire arogantă”

Spuneati ca v-ati exercitat dreptul de a media in diverse ocazii. Cum ati mediat in scandalul dintre Kovesi si ceilalti? Nu vedeti o problema la DNA dupa aparitia unor inregistrari extrem, extrem de grave?

-Justitia se infaptuieste in sala de judecata. In aceasta situatie, nu ma vad chemat sa mediez intre DNA si persoane inculpate. Nici nu e nevoie. In aceasta speta, judecatorii isi vor spune cuvantul, dupa care vom afla concluziile.

Ministrul Justitiei si dna Kovesi au fost chemati la Cotroceni la discutii, de exemplu?- De exemplu, cu dl Toader voi avea o discutie.

Vedeti elemente pentru revocarea doamnei Kovesi? Ati primit un raport de la Parlament care spune ca dna Kovesi a fost acasa la un om politic

Klaus Iohannis, anunţ despre referendumul pe justiţie: „Trebuie lămurite legile justiţiei

-Am primit raportul, e in studiu.

 Ministrul Justitiei a spus ca la preluarea mandatului a primit promisiunea ca nu vor exista presiuni politice. Dupa intalnirea de azi cu premierul si cu Liviu Dragnea, aveti incredere ca analiza activitatii DNA se va face fara presiuni politice?

– V-am relatat pozitia doamnei premier, nu mi s-a parut ca se fac presiuni asupra ministrului Justitiei. Este un profesionist renumit, si cu siguranta pozitia cu care va iesi va fi bine fundamentata juridic.

In legatura cu afirmatia de aseara a dnei Kovesi, privind raportul Inspectiei Jusidiare, ce legitimitate mai are sefa DNA, cand a mintit public in legatura cu un document oficial?

– Cred ca va referiti la chestiuni din auzite, asa nu comentez. Nu comentez spusele altora. Nu vad unde e minciuna, nu stiu la ce va referiti.

Atat dvs cat si dna Kovesi va referiti la un atac concertat asupra Justitiei. Ati primit informari de la servicii cu privire la acest asalt concertat?

– Aceste informari de la servicii au antetul Secret sau Strict Secret si stiti bine ca nu pot nici sa confirm, nici sa infirm.

De ce l-ati chemat si pe dl Dragnea, ca si el e penal, conform definitiei dvs?

– Apropo de chemat, cu ocazia investitutii am fost intrebat daca dupa cateva zile de exercitiu al functiunii voi fi de acord sa avem o intalnire intre noi trei. Am fost de acord si azi am avut aceasta intalnire.

Ati reusit sa parcurgeti stenogramele din media? – Nu.

Ce asteptari aveti de la Tudorel Toader? – Asteptarile uzuale de la un ministru profesionist. Sa trateze domeniul cu maxima seriozitate, competenta, profesionalism si curaj.

Regretati faptul ca ati acordat a treia sansa PSD sa guverneze? –  E un pic devreme pentru evaluare. Azi am avut prima intalnire cu doamna premier de la investire. Va ma dura un pic pana se poate face o evaluare.

Cu cine ati discutat institutional mai mult despre Ministerul Justitiei, cu doamna premier sau cu domnul Dragnea?- Cu doamna premier, evident.

Este corect sa spunem ca nu o veti revoca pe doamna Kovesi? – Asta cu revocarea constat ca e o preocupare intensa in spatiul; public. Momentan, sincer, nu vad motive de revocare. Dar s-ar putea sa existe unele pe care nu le cunosc eu si le stie domnul ministru.

Inca o data: acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat ca nu a existat la nici un control la DNA, altul decat cel de anul trecut, nu a existat nici macar o discutie la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca asa peste noapte sa apara motive pentru o ipotetica solicitare de revocare.

20.15, fără a anunţa subiectul anunţului făcut de Klaus Iohannis. Surse anunţă că declaraţia preşedintelui are legătură cu ultimele evenimente din justiţie. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi, că săptămâna viitoare va prezenta în Parlament raportul de evaluare privind activitatea DNA, a DIICOT şi a Ministerului Public. El a ţinut să precizeze că înainte de a accepta postul de ministru a primit garanţii de neimplicare a factorului politic în activitatea Ministerului Justiţiei, fapt care s-a respectat şi se respectă şi în prezent.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, că nu are niciun motiv să îşi dea demisia, pentru că a respectat legea în tot ceea cde a făcut.

„Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ce am făcut”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va demisiona.

Ea a spus că în acest scandal nu este vorba despre Kovesi, ci despre „asaltul asupra justiţiei”. „Nu cred că acest atac este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi şii despre procurorii care şi-au făcut treaba, ci vizează îngenuncherea poporului român şi umilirea cetăţenilor”, a declarat Kovesi.

Ea a spus că justiţia este sub un asalt de peste un an de zile şi dacă ne uităm cine ne atacă vedem – inculpaţi, oameni care au bani şi resurse şi care doresc să decredibilizeze actul de justitie şi să duca in derizoriu faptele de corupţie.

Scandalul vizând DNA s-a declanşat după ce Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor „probe fabricate” pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.