Klaus Iohannis analizează alegerile locale. Guvernul trebuie să mobilizeze electoratul să vină la vot la parlamentare

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a analizat alegerile locale din 5 iunie şi a subliniat ideea că oamenii trebuie să vină la vot. Guvernul trebuie să facă o campanie de conştientizare a importanţei votului şi să mobilizeze electoratul să vină la vot.

13 iun. 2016, 13:13
Klaus Iohannis analizează alegerile locale. Guvernul trebuie să mobilizeze electoratul să vină la vot la parlamentare

Preşedintele Klaus Iohannis a ales să analizeze succint rezultatele alegerilor locale din 5 iunie chiar în ziua în care a împlinit 57 de ani.

„Mulţumesc tuturor instituţiilor care au contribuit la sistemul electronic menit să împiedice votul multiplu. Mi-aş fi dorit totuşi o comunicare mai rapidă a rezultatelor finale şi un mod mai prietenos a acestor date. Cine, ce şi unde a câştigat”.

Insist ca lumea să vină la vot. Să voteze în toate tipurile de alegeri. Preşedintele Klaus Iohannis nu a dorit să comenteze rezultatele obţinute de partidele angajate în lupta electorală, dar a constat că PSD şi PNL şi-au consolidat pozitiile şi au împreună mai bine de 70%.

Iohannis propune noului Parlament votul în două tururi pentru alegerea primarilor

Noul Parlament ar trebui să evalueze şi să modifice legea electorală astfel încât alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare din toamnă, Klaus Iohannis a subliniat că Guvernului îi revine o sarcină importantă.„Executivul trebui sa faca o campania pentru importanta votului in sine. Guvernul trebuie să mobilizeze electoratul sa vina la vot. Rolul fundamental în reformarea clasei politice îl au alegătorii. Alegatorul poate sa schimbe clasa politica. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politica”.

Klaus Iohannis a mai spus că singur nu poate determina partidel să se reformeze. „Alegatorii trebuie sa schimbe prin vot cum actioneaza partidele politice. Este extrem de important ca oamenii să aleagă oameni integrii. Aministraţia se poate învăţa, politica se poate învăţa, dar integritatea nu se poate învăţa”.

Klaus Iohannis împlineşte 57 de ani

După declaraţia de presă, preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări şi cu premierul Dacian Cioloş.