LIVE RomaniaTV
 
 

Laura Codruţa Kovesi: "Nu îmi dau demisia! Am cerut raport scris, se află pe masa procurorului general"

Publicat: Miercuri, 14 Februarie 2018 15:47 // Actualizat: Joi, 15 Februarie 2018 09:30 // Sursa: romaniatv.net

La trei zile de la izbucnirea scandalului din jurul DNA, Laura Codruţa Kovesi a dat primele explicaţii publice. "Procurorii din DNA nu falsifică probe. Modul în care lucrează este supus controlului judecătoresc.Am făcut ce prevede legea: orice suspiciune de abatere disciplinară este cercetată de Inspecţia Judiciară. Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ce am făcut".

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, că în urma informaţiilor apărute în spaţiul public începând de duminică seară a solicitat DNA Ploieşti şi a primit, în cursul acestei zile, un raport privind stadiul dosareor vizându-i pe membrii familiei Cosma şi aspectele presupus nelegale. Ea a spus că a trimis acest raport şi procurorului general.

PRINCIPALELE DECLARAŢII ale Laurei Codruţa Kovesi:

"Vlad Cosma a făcut mai multe denunţuri la DNA. A venit din proprie inţiativă şi a făcut denunţuri. Nu a fost căutat de procurori. Nu pot să va confirma in cate dosar a primit identitate protejata. Într-un dosar, cel discutat in ultimele zile, a avut cel de martor protejat. Cosma Vlad a avut calitatea de martor în 12 dosare ale DNA. A fost trimis în judecată în dosare ale DNA. Acesta este motivul pentru care se prezenta la DNA Ploieşti. După pronunţarea sentinţei de condamnare care nu e definitviă, membri acestei familii, aceşti inculpaţi condamnaţi în primă instanţă au început diverse demersuri pentru a obţine un act care să-i ajute să obţină o pedeapsă mai mică", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi evită să spună dacă a fost acasă la Sebastian Ghiţă. Întâlnirea a fost confirmată anul trecut de Victor Ponta

Procurorul şef al DNA a precizat că a cerut şi primit un raport privind activitatea DNA Ploieşti în cazurile mediatizate, în care au fost vizaţi Andreea Cosma, Mircea Cosma şi Vlad Cosma, documentul fiind trimis şi către procurorul general al României.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în dosarul în care Mircea Cosma şi Vlad Cosma au fost condamnaţi în primă instanţă, cei doi au ridicat excepţii de nelegalitate în faza de camera preliminară, acolo unde judecătorii stabilesc dacă procurorii au întocmit în mod legal rechizitoriu şi dacă au administrat conform legii probe, menţionând că acestea au fost respinse şi că se refereau la situaţiile invocate recent în spaţiul public.

Kovesi a reluat informaţia conform căreia persoane din anturajul familiei Cosma au mers la DNA, menţionând că au încercat sa "intimideze procurorii sub forma unor avertizare de difuzarea în mass-media a unor înregistrări trunchiate, colaje, de natură să compromită procurorii şi ofiţerii care au lucrat în anchetă".

"Inculpaţii au trecut la aplicare planului şi au devoalat propriile lor fapte de şantaj. E unul dintre motivele pentru care inculpatul Cosma, care a fost audiat în calitate de martor protejat luni, i s-a ridicat protecţia pentru că şi-a devoalat singur identitatea", a mai spus Kovesi.

Cum a răspuns şefa DNA la acuzaţia că a falsificat probe din dosare

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, s-a apărat de acuzaţiile privind falsificarea de probe, menţionând că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezinta un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii.

"Tot timpul am respecat legea, nu se falsifică probe în DNA, pentru oricine încalcă legea se iau măsurile legale. Nu cred că acest atac este întâmplator. Asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care persoane trimise în judecată, condamnate, spun părţi de adevăr. Nu e vorba de Kovesi sau procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi vizează îngenuncherea statului român, umilirea societăţii. De ce suntem atacaţi? Că ne-am făcut treaba. Justiţia este într-un asalt de peste un an de zile. Dacă ne uităm cine atacă, vedem inculpaţi condamnaţi, trimişi în judecată, oameni care au bani, resurse, posibilităţi şi doresc decredibilizarea actului de justiţie. Azi, se pare că nu e atât de grav dacă eşti acuzat sau condamnat", a spus Kovesi.

Kovesi, despre înregistrările prezentate de DNA: S-a respectat legea când s-a realizat înregistrarea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, privind înregistrările făcute publice de DNA, referitoare la publicarea unor materiale legate de procurori ai Direcţiei, că acestea au fost făcute legal, fără a preciza dacă vor fi folosite în dosarul de şantaj.

Întrebată dacă înregistrarea prezentată luni are bază juridică, Kovesi a răspuns: "Toate activităţile s-au derulat conform legii, nu pot să vă confirm sau infim dacă există ordonanţă a judecătorului sau alt act. S-a respectat legea când s-a realizat această înregistrare".

"Nu vă confirm sau infim dacă este autorizare din partea judecătorului. Codul de procedură penală prevede mai multe posibilităţi de a face înregistrări, unele urgente. În comunicarea publică respectăm ghidul, ocazie cu care apreciem ce informaţii pot fi publice şi ce nu", a precizat Kovesi.

"Procurorul care face anchetă va decide ce probe pot fi utilizate în cauză. Nu pot spune dacă vor fi folosite (n.r. în dosarul de şantaj)", a completat procurorul şef al DNA, Kovesi precizând că orice comunicare publică este responsabilitatea ei.

Vlad Cosma a prezentat, duminică, mai multe înregistrări, acuzând că procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice acte, probe care ar fi fost folosite ulterior în dosarul lui Sebastian Ghiţă. DNA a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că fostul deputat a prezentat denaturat situaţia.

DNA a publicat şi o transcriere a unei discuţii dintre o persoană din anturajul lui Mircea Cosma şi un ofiţer de poliţie de la ST Ploieşti - 09.02.2018:

Persoană: … Duminică iese pe televizor. Şi-au făcut nişte înregistrări, nişte chestii de genul ăsta… şi vor să iasă pe televizor să distrugă pe toată lumea.
… N-am ce să fac! Că asta… că n-au… Au făcut, au aranjat tot! Să… Vor să iasă duminică, să iasă pe televizor cu ele.
… Nici nu v-am spus!… Şi dacă va fi un scandal foarte mare şi o băşică foarte mare, care va exploda, pentru că el are nişte chestii foarte, foarte…
… O să iasă un scan… o să iasă un scandal fantastic, că se duce la presă, care presa e împotriva voastră! Şi o să fie o… întreg scandal. Eu acuma vă spun decât… vă spun… vă trag un semnal de alarmă… Adică, ce puteţi să faceţi?… că nu puteţi să le faceţi, că el le are… Oricum sunt toate date, montate…
… Ei au ce au, că… ăla mi-a zis: ”…Domn’e (…) nu mi-au dat nici măcar o caracterizare pentru tata!”
… Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi, că nu e de glumă! Au făcut nişte discuţii mari pe la C.S.M., pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la ÎNALTA CURTE… tot felul de discuţii… cu S.R.I.-ul… s-au înţeles… au fost toţi, împreună, la SEBI GHIŢĂ, în… în ăsta, cum îi spune? În… ă… în SERBIA.
… Au avut pe-acolo discuţii… le-a arătat… au montat împreună… Sunt montate oficial cu ăia după la R.T.V., cu GÂDEA, de la ANTENA 3… Deci, nu… nu e un scăndăluţ!
… E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct… şi ROMÂNIA TV… şi ANTENA 3! ANTENA 3 o să fie în direct, cu totul, absolut…!
… Doamna… trebuie găsită o variantă prin care să scăpaţi de ăştia după cap, că o să vi se rupă picioarele la toţi! Credeţi-mă, s-au făcut nişte…!
Ofiţer DNA: Ce variantă? Care ar fi varianta?
Persoană: Nu ştiu! Să-l lăsaţi, dracu’, în pace!
…trebuie să ne aşezăm undeva, să căutăm o variantă, să pice la o pace, să facă într-un fel, că o să vadă ce recul o să aibă prima…
….Duminică apare… Trebuia să apară pe data de 15… eu ştiam ceva, n-am fost sigur… da’ am avut noi… ne-a amânat nouă procesu’… şi acum avem pe 18 proces… şi s-ar putea să fie ultimul, că încep dezbaterile şi… a zis … „Ce să mai fac cu alea, dacă mă duc la puşcărie?”
…Cu cât ajungi mai sus, căderea e în jos… şi eu acuma vă spun în felul următor… asta, aşa… fac o discuţie… şi uit că am făcut-o! Vedeţi-vă de pielea dumneavoastră, că sunteţi la fel de băgată ca şi ceilalţi!
… Este vorba şi de serviciul, şi de salariile, şi …[neinteligibil]…, şi de familia dumneavoastră.

…Da! Eu, cu ochii mei am văzut! Mi-e milă de dumnea… Eu vă spun cinstit! Vedeţi-vă de pielea dumneavoastră!
…Oamenii-s nebuni! Nu vă daţi seama ce filme au făcut, ce discuţii, ce îmbârligări! Au discuţii cu CIUTACU, cu… cu nu ştiu care, cu nu ştiu care, cu nu ştiu care, cu nu ştiu… cu douăzeci de inşi… cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intră în direct de nu ştiu unde, cu PONTA, care nu ştiu ce vine să zică. O să fie un scandal monstru! N-au vrut să facă chestia asta c-a picat Guvernu’ şi n-au vrut să …[neinteligibil]… una cu alta! Cu DRAGNEA, care îi cere schimbarea lui KÖVESI… cu înregistrări, în care discută NEGULESCU la telefon…
… E ticluită ca lumea şi sunt pregătiţi rău de tot!
… Şi după ce vedem primul set şi vedem impactul care este… o să vă dau un telefon, că vin… şi vedem.

O altă transcriere a unei discuţii dintre o altă persoană din anturajul familiei Cosma şi un procuror ST Ploieşti - 29.01.2018 arată că:

Persoană: Nu! Problema e că… o să înceapă un mare scandal la ANTENA 3… şi v-au filmat… şi pe dumneavoastră…...Nu ştiu! Au intrat doi… cablaţi cu interfoane, cu camere, cu tot…
… Intră şi GHIŢĂ de la BELGRAD, în direct… S-a dus VOICULESCU acolo… Adică, e o chestiune amplă, care e numa’ pe D.N.A. Ploieşti!.... VLĂDUŢ COSMA. Are termen în februarie şi acuma vrea să dea drumul…
…Şi… concluziile ajung la KÖVESI. că de aia s-a dus VOICULESCU, că vor să... habar n-am!… ă… ştiu doar că o să le dea drumu’… la ANTENA 3, la GÂDEA, …, tot se duc, fac repetiţii… montaje. Serios!
… Da, nu ştiu. Că miza e alta, miza e de distrugere, nu de cancan!
… Adică, nu e o situaţie de cancan, că vor să dea nişte înregistrări! Ideea e să-l distrugă pe domnul ONEA… nu ştiu!… să ajungă la KÖVESI… Dacă e şi VOICULESCU băgat… şi GHIŢĂ… în treaba asta, e o chestiune mai serioasă! Nu e făcută doar aşa, de… VLĂDUŢ!


"Am cerut un raport scris de la DNA Ploieşti, acesta a fost transmis şi procurorului general al României. Inspecţia Judiciară s-a sesizat de luni, aşteptăm rezultatele anchetei".

Laura Codruţa Kovesi: "Nu am primit plângeri sau sesizări scrise despre procurorul Negulescu"

UPDATE: Kovesi a susținut, în cadrul conferinței de presă, că toți procurorii din cadru DNA sunt controlați în mod permanent.

"Suntem controlați tot timpul. Dacă cineva a înțeles că eu am ieșit să le răspund inculpaților se înșală. La anumite adevăruri spuse în spațiul public am răspuns în mod repetat. Dacă sunt întrebată și spun același lucru, eu încerc să lămuresc. V-am răspuns la toate întrebările".

Întrebată dacă e pregătită pentru orice decizie va lua ministrul Justiției, Tudorel Toader, șefa DNA a răspuns afirmativ. Aceasta a mai spus că și-a îndeplinit toate obligațiile legale pentru funcția pe care o ocupă.

 

UPDATE: Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că fostului deputat Vlad Cosma, martor cu identitate protejată într-o cauză, i s-a ridicat protecţia, în cursul zilei de luni, pentru că şi-a devoalat singur faptele pe care le-a dat în declaraţii.

"Inculpaţii (...) au devoalat propriile lor fapte de şantaj. Acesta este unul dintre motive pentru care inculpatului Cosma Vlad Alexandru, care a fost audiat într-o cauză ca martor cu identitate protejată, în cursul zilei de luni i s-a ridicat protecţia, întrucât şi-a devoalat singur faptele pe care le-a dat în declaraţii", a spus Kovesi, într-o conferinţă de presă. 

UPDATE: "Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ce am făcut", a declarat Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va demisiona.

UPDATE: Atacul la adresa DNA nu este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor. Nu cred că acest atac este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi  sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba şi vizează îngenuncherea poporului român"

UPDATE: "DNA nu acționează așa. Nu se încalcă legea în DNA. Nu cred că acest atac e întâmplător. E un festival disperat al inculpaților. Aici nu e vorba despre Kovesi, sau despre procurorul șef al DNA. DNA nu e un om, e o instituție. Acest atac nu e despre Kovesi, ci despre procurorii care și-au făcut treaba, vizează umulirea statului și a cetățenilor. Pentru ce suntem atacați, pentru că ne-am făcut treaba? Justiția e supusă unui atac. Ne atacă inculpați, oameni care au bani, nu oameni cinstiți, oameni care doresc să decredibilizeze actul de justiție, să ducă în derizoriu faptele de corupție.”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Laura Kovesi: Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ce am făcut

UPDATE: Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că s-a constatat definitiv în camera preliminară că probele din dosarele în care inculpaţii Vlad Cosma şi Mircea Cosma au fost trimiţi în judecată au fost administrate legal de procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti.

"În această cauză în care membrii familiei Cosma au fost trimişi în judecată, cererile şi excepţiile judecate în procedura de cameră preliminară, inclusiv cererile cu privire la legalitatea administrării probelor în cursul urmăririi penale au fost respinse. Cererile inculpaţilor Cosma au fost respinse. Cererile prin care au spus că procurorii nu au procedat legal au fost respinse. S-a constatat definitiv în cameră preliminară că probele în dosarele în care inculpaţii Cosma Vlad Alexandru şi Cosma Mircea au fost trimiţi în judecată au fost administrate legal de procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti", a afirmat Kovesi într-o conferinţă de presă.

UPDATE: ”Văd că e foarte multă lume, sunt foarte mulți jurnaliști. Fiecare va pune câte o întrebare. Am solicitat colegilor de la DNA Ploiești un raport scris despre dosarele persoanelor care au făcut acuzațiile în spațiul public. Un raport scris a fost transmis și procurorului general. La Ploiești au fost instrumentate mai multe cauze în care inculpații Cosma Mircea, Cosma Vlad, Cosma Andreea ca martori sau inculpați. Cererile prin care procurorii nu au procedat legal au fost respinse în camera preliminară. Astfel, probele au fost administrate legal. Vlad Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare ale DNA. De foarte multe ori, acest inculpat a formulat denunțuri despre fapte de corupție sau despre alte persoane care au săvârșit fapte de corupție, din proprie inițiativă.”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi anunţă o declaraţie de presă, în plin scandal la DNA privind acuzaţii de fabricare de probe. Anunţul şefei DNA vine în urma solicitării preşedintelui CSM de urgentarea procedurilor care ar putea reda încrederea în sistemul de justiţie.

Preşedintele CSM Simona Marcu a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare ca, în limitele legale şi cu respectarea drepturilor persoanelor, să urgenteze procedurile care ar putea reda încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar.

 
De asemenea, procurorul general Augustin Lazăr solicită conducerii Consiliului Superior al Magistraturii să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa "campaniei împotriva instituţiilor justiţiei (...) de persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv".
 

 
 
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Augustin Lazăr dna DNA Ploieşti Laura Codruţa Kovesi Lucian Onea mircea negulescu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 feb 10:43
Răspunde | Votează email -1 email
COSTICA ALEXA
De ce crezi ca toti avem 2 neuroni si aceea in pantof,mars abject-o ca n-ai coloana sa-ti dai demisia ,vedete-as plimbata cu catuse si bagata la beci pt tot ce-ai facut din Romania.
15 feb 09:07
Răspunde | Votează email 0 email
sa mori de ras!
Ai prezentat un raport securistului Lazarica, sluga ta?
15 feb 00:55
Răspunde | Votează email 1 email
Valentin
Cum adica nu discut cu inculpatii? Cum adica probele sunt de la inculpati si nu au credibilitate? Nemernica asta care conduce o institutie sugeareaza ca "inculpatii" sunt oameni de joasa speta. Nenorocita dracu, ai auzit vreodata in viata ta de inculpati achitati? De cand inculpatii sunt condamnati in mintea ta aia bolnava? Eu in locul miiloe de inculpati din tara asta te-as da in jutdecata maine pentru discriminare, imputit-o ce esti !Numai pentru afirmatia asta ar trebui sa fii demisa. Nu ti-e rusine ?
14 feb 17:06
Răspunde | Votează email 2 email
Gogu
Cea mai buna solutie e sa ramana in continuare Kovesi, ca, altfel, s-ar pune batista pe tambal. Nu e problema ca s-ar decredibiliza continuu DNA si Kovesi (trendul fiind puternic negativ), ci aflarea MULTOR alte probleme si mai grave decat Microsoft, Alro. O victorie de moment e prea putin pentru poporul roman...
1
EUR
4.7081
RON
24 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H