Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: Ce formulare vor depune românii și cum se vor plăti asigurările medicale VIDEO

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a făcut noi precizări importante despre taxe și impozite, în exclusivitate la #romaniat#

RomaniaTV.net
21 feb. 2018, 12:56
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: Ce formulare vor depune românii și cum se vor plăti asigurările medicale VIDEO

„Vom avea noul document care reglementează declaraţiile care trebuie depuse. Sunt șase formulare, se vor comasa într-unul singur, mergem şi pe online foarte mult, vom schimba calitatea de asigurat medical – intervine nu la momentul plăţii, ci când se face declaraţia respectivă”, a declarat Eugent Teodorovici în direct la România TV

„Va fi un timp suficient să dezbatem şi public, astfel încât actul normativ să fie cel care clarifică toate lucrurile astea. Nu o să fac niciodată propuneri fanteziste, noi trebuie să gândim logic cum să fie sistemul. Vom găsi şi calea ca într-o cât mai mare măsură contribuabilii să depună în sistem online, ne raportăm la alte state, sunt care au 90 şi ceva la sută online. la noi, sunt 700.000 de deponenţi, doar5% din ei sunt online”, a mai declarat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că în şedinţa de Guvern de joi va fi adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă care să rezolve problemele legate de concediile medicale, inclusiv cele maternale.

”Mâine e joi. Actul normativ, mâine”, a spus Teodorovici, întrebat dacă se va adopta în şedinţa de joi o ordonanţă în acest sens.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă, de această dată care să corecteze „defecţiunile” din legea salarizării legate de indemnizaţiile pentru mame şi concediile medicale. Dăncilă a spus că principalele elemente ale legii salarizării au fost îndeplinite.

Indemnizaţiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuţia CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe ţară  era de 3.131 de lei.

Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe ţară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe ţară).

După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare.