PROGNOZA METEO. Ciclonul Peter ajunge în România. Care sunt regiunile în care temperaturile vor scădea sub zero grade

Iarna se instalează în România în următoarele zile, iar vremea va deveni din ce în ce mai rece. Frigul se datorează ciclonului Peter, care va ajunge în ţara noastră sâmbătă noapte. Meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea şi sub zero grade în timpul nopţii.

18 nov. 2017, 09:52

PROGNOZA METEO: Conform specialiştilor în meteorologie, ciclonul Peter va ajunge în nord-vestul României în noaptea de sâmbătă şi se va extinde treptat, acoperind toată ţara. Temperaturile vor scădea până la 2-4 grade, la început în nord şi în centru, apoi în restul ţării. Noaptea, valorile termice vor fi chiar şi negative.

„Vremea va fi, în general, închisă în toată ţara. Maximele vor fi cuprinse între 4 şi 13 grade. Cel mai frig va fi în Moldova, unde vom avea 4, 5 grade. În Bucureşti vom avea 6,7 grade, cerul va fi noros şi temporar o să fie ploaie. Ploi vor fi şi în restul ţării, ceva mai multe în partea din sud-vest şi sud, dar sunt ploi slabe. Numai în partea înaltă de munte avem şi lapoviţă şi ninsori. Pe crestele Carpaţilor Meridionali, de exemplu, sau în nordul Orientalilor – la înălţimi mari, peste 1.800 de metri”, a declarat meteorologul de serviciu Dinu Mărăşoiu, din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), potrivit Mediafax. 

Citeşte şi Anunţ important de la meteorologi. Ciclonul Olaf nu mai ajunge în România, locul său va fi luat de Ciclonul Peter

Un alt ciclon va intra, tot în weekend, în ţara noastră dinspre Marea Adriatică. Numa va aduce, însă, o masă de aer cald ce va provoca ploi abundente în sud şi sud vest, iar săptămâna viitoare, lapoviţă şi ninsoare în zonele de deal şi la munte. Meteorologii spun că nu este exclus ca ninsorile să apară şi în restul ţării.

Citeşte şi PROGNOZA METEO PE TREI LUNI: Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. Când vin primele ninsori în Capitală

Recomandările Poliţiei pentru şoferi: Păstraţi distanţa, evitaţi frânarea bruscă şi adaptaţi viteza

Poliţia Română recomandă, în condiţiile în care vremea este rea în toată ţara, ca şoferii să planifice din timp călătoriile, să se intereseze de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgă şi să adapteze viteza la condiţiile de drum şi trafic, conform IGPR.

Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare”, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

De asemenea, poliţiştii recomandă evitarea acţionarea bruşte a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa.

„Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante”, conform sursei citate.

 

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

„Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, precizează Poliţia Română.

De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

Vremea va fi închisă în acest sfârşit de săptămână, cu maxime cuprinse între 4 şi 13 grade Celsius, potrivit meteorologilor ANM.