A PATRA zi de proteste: Peste 250.000 de români au ieşit în stradă în toată ţara, circa 100.000 numai în Capitală VIDEO UPDATE

Peste 250.000 de persoane au protestat, vineri seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, dar şi în marile oraşe, faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă prin care sunt modificate codurile penale. Proteste se anunţă şi la sfârşit de săptămână, după ce în ultimele trei zile, în București și zeci de orașe din țară, sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de Ordonanța de modificare a Codului Penal.

03 feb. 2017, 13:16

 

UPDATE 00.55: Manifestaţia din Piaţa Victoriei s-a închieat după mai bine de şase ore 

 

Ultimii manifestanţi au părăsit Piaţa Victoriei după miezul nopţii, iar circulaţia a fost reluată.

 

UPDATE 00:13 Manifestaţia din Piaţa Victoriei, aproape de final. În faţa Guvernului mai sunt circa 100 de oameni

 

În Piaţa Victoriei din Capitală se mai află, la această oră, circa 100 de oameni, care flutură steaguri şi scandează „Hoţii, hoţii” şi „Jandarmeria, jos pălăria”. Unii dintre cei rămaşi în piaţă strâng gunoiul în saci menajeri.

 

Circa 100 de oameni mai protestează în Piaţa Victoriei faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă vizând modificarea codurilor penale. Protestatarii au cântat imnul naţional pentru a treia oară.

UPDATE ora 23.35 În Piaţa Victoriei din Capitală mai sunt circa 10.000 de persoane care fluieră, huiduie, flutură steaguri şi scandează.

UPDATE ora 23.00 Protestele din faţa Guvernului continuă, deşi mulţi dintre manifestanţi au plecat. În Piaţa Victoriei mai sunt circa 30.000 de oameni.

UPDATE ora 22.35 Zeci de români au ieşit în stradă, vineri, la Berlin şi la Bruxelles, pentru a protesta faţă de ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale. Românii au fluturat drapele şi pancarte pe care scria „Abrogarea şi-apoi valea”, „Vrem justiţie, nu corupţie” sau “Avem alergie la infamie, minciună şi hoţie”.

De asemenea, circa 100 de români au protestat în Praga.

UPDATE ora 22.30 Manifestanţii au început să plece în grupuri mari din Piaţa Victoriei din Capitală. În timp ce unii oameni se retrag spre metrou şi tramvai, alţii pleacă pe jos pe bulevarde. La ora 22.00, circa 100.000 de persoane au cântat Imnul României în faţa Guvernului.

FOTO: Dan Mihai Balanescu

Protestul de vineri seară s-a desfăşurat fără violenţe.

UPDATE ora 22.15 Peste 100.000 de oameni sunt în Piaţa Victoriei din Capitală. La ora 22.00, mulţimea a cântat Imnul naţional. Imnul s-a cântat concomitent la Timişoara, Cluj, dar şi în alte oraşe din ţară. 

Pe unul dintre blocurile din Piaţa Victoriei au fost proiectate cu laser mai multe mesaje antiguvernamentale şi cu îndemnuri pentru continuarea protestelor, printre care: „Noaptea, ca hoţii”şi „România, trezeşte-te”. Pe măsură ce mesajele au fost afişate pe bloc, ele au fost scandate de toată mulţimea din piaţă.

UPDATE ora 22.00 Un tânăr care participa la protestul de la Galaţi a fost ridicat de jandarmi şi dus la Poliţie, după ce a aruncat cu gheaţă în timpul marşului, fără să fie rănită vreo persoană.

Pe de altă parte, mai mulţi manifestanţi le-au oferit bomboane şi flori jandarmilor, iar forţele de ordine, la rândul lor, au oferit florile primite femeilor din mulţime.

UPDATE ora 21.55 Peste 80.000 de oameni se află în Piaţa Victoriei din Capitală. Pe un bloc din Piaţa Victoriei se proiectează cu lasere mesajele pieţei.

UPDATE ora 21.48 Circa 400 de persoane protestează, vineri seara, pe străzile municipiului Târgoviște față de actele normative date de guvern în legătură cu modificarea Codului Penal și grațierea. În fața sediului PSD Dâmbovița, protestarii au scandat ”PSD, ciuma roșie!”. Pe platoul Prefecturii, unii dintre tineri au scandat ”PSD și PNL, aceeași mizerie!”.

Peste 100 de persoane protestează, vineri seara, şi în Piața Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu.

UPDATE ora 21.30 Circa 70.000 de oameni se află în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Manifestanţii bat în tobe şi scandează „PSD, ciuma roşie”. Unii dintre manfestanţi proiectează lasere pe clădirea Guvernului.

UPDATE ora 21.17 Zeci de românii s-au strâns pentru a treia seară consecutiv, în faţa Ambasadei române din Londra, pentru a protesta faţă de ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale aprobată de Guvern. Oamenii au fluturat drapele şi pancarte cu mesaje precum „România este ţară, nu gunoi” şi scandând, printre altele, „Ruşine, Ruşine, Ruşine să vă fie”.

UPDATE ora 21.15 Peste 200 de persoane au protestat, vineri seară, în județul Olt, în municipiile Slatina și Caracal, cât și în comuna Cilieni. Manifestanții au scandat mesaje antiguvernamentale și împotriva PSD, cât și mesaje mobilizatoare.

UPDATE ora 20.58 Aproximativ 1.000 de oameni au plecat vineri seara într-un marș de protest pe principalele bulevarde ale municipiului Deva, solicitând abrogarea ordonanței de modificare a codurilor penale și a proiectului legii grațierii.

De asemenea, peste 5.000 de persoane s-au strâns, vineri seară, pe o ploaie rece, în Piața Revoluției din municipiul Baia Mare pentru a protesta, în a patra zi, împotriva Guvernului și a PSD, care au susținut modificarea legislației penale prin ordonanță de urgență.

UPDATE ora 20.53 Circa 40.000 de oameni se află în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifestanţii scandează „Hoţii”, „Trădătorii”, purtând pancarte pe care scrie: „Ştim istorie şi nu o repetăm”, „Revoluţia bunului simţ”, „Mamă, sunt în piaţă să scap ţara de mustaţă”, „CCR salvează democraţia”.

UPDATE ora 20.50 Aproximativ 150 de persoane au ieșit, vineri seara, în centrul municipiului Alexandria manifestând împotriva adoptării de către Guvern a proiectului de lege referitor la grațiere și a Ordonanței de Urgență de modificare a Codurilor penale.

Protestatarii au anunțat că că sâmbătă ies din nou în centrul orașului, iar duminică vor lua în calcul participarea la protest alături de cei care se strâng în București.

UPDATE ora 20.44 Peste 300 de vasluieni protestează, vineri, pentru a treia seară consecutiv, față de adoptarea de către Guvern a ordonanței de urgență privind modificarea codurilor penale. Peste 200 de protestatari au ieșit în stradă și în municipiul Bârlad. Oamenii cer abrogarea OUG 13/2017 dar și demisia Guvernului Grindeanu.

UPDATE ora 20.42 Câteva sute de reșițeni au ieșit și vineri seara în stradă, pentru a continua protestele începute după adoptarea de către Guvern a ordonanței de urgență ce prevede modificarea codurilor penale. Protestatarii poartă pancarte cu mesaje împotriva corupției și scandează lozinci împotriva ministrului Justiției, a Guvernului și a PSD-ALDE.

UPDATE ora 20.35 Circa 25.000 de oameni se află în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi grupuri mari de oameni continuă să sosească. Jandarmii au demontat şi ultimul rând de garduri mobile din faţa Guvernului, circulaţia fiind complet blocată în piaţă.

UPDATE ora 20.33 Peste 2.000 de oameni au pornit vineri seara la un nou marș pe străzile municipiului Bistrița, ignorând ploaia, pentru a protesta față de actele normative privind grațierea și modificarea codurilor penale. Unii protestatari au venit fie cu garoafe, fie cu lalele, pe care le-au oferit jandarmilor, aceștia la rândul lor dăruind florile doamnelor și domnișoarelor prezente la protest.

UPDATE ora 20.30 Protestul orădenilor a început, vineri seară, cu circa 3.000 de oameni care au plecat în marș din Piața Unirii din Oradea, organizatorii estimând că numărul lor va fi mai mare decât în serile precedente pe măsură ce li se vor alătura orădenii de pe traseu.

UPDATE ora 20.23 Aproximativ 15.000 de protestatari s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală

Mai mulţi manifestanţi au adus manechine îmbrăcate în haine vărgate, cu feţele lui Ion Iliescu, Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Sorin Grindeanu. Protestatarii au pancarte pe care scrie: „Copiii mei vor să zboare, nu le tăiaţi aripile”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, noi protestăm, voi furaţi”, „30 de lei de câine şi 200.000 pentru javre”, „Hoţia distruge România”.

UPDATE ora 20.20 Aproximativ 400 de persoane s-au adunat vineri seara în centrul orașului Zalău, pentru a protesta împotriva recentelor modificări legislative privind abuzul în serviciu și grațierea promovate recent de Guvern.

Inspectoratul Județean de Jandarmi Sălaj le-a pregătit o surpriză protestatarilor, ei primind de la jandarmi câte un fluturaș pe care stătea scris, pe o parte, „Jandarmeria Sălaj. Grija mea? Siguranța ta!”, iar pe verso „Suntem mândri de faptul că slujim cetățeni pașnici și civilizați. Dintre sălăjeni, pentru sălăjeni! Spune NU violenței”.

UPDATE ora 20.12 Peste 200 de persoane au participat vineri seară la „un marș pentru democrație” în municipiul Sfântu Gheorghe. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva PSD și a Guvernului, exprimându-și astfel nemulțumirea față de Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale și proiectul de lege privind grațierea.

UPDATE ora 20.10 Peste 5.000 de oameni participă, vineri, pentru a patra seară consecutiv, la Arad, la un marş de protest pe străzile oraşului, mulţi dintre cei prezenţi venind cu copiii. Circulaţia în zona centrală a oraşului este blocată.

Ca şi la manifestările din serile trecute, arădeni au numeroase pancarte cu mesaje împotriva Guvernului şi a lui Liviu Dragnea, steaguri, vuvuzele, fluiere, dar şi un sistem audio la care este interpretat imnul ”Deşteaptă-te române!” şi cântece patriotice.

UPDATE ora 20.08 Peste 12.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă prin care sunt modificate codurile penale, oamenii purtând pancarte pe care scrie: „Noi muncim şi plătim taxe, voi furaţi şi daţi amnistii”, „Măcar Vlad Ţepeş o făcea pe faţă”,”Jos Guviermii”, ” Retrageţi ordonanţa”.

UPDATE ora 20.05 Peste 40.000 de persoane s-au adunat vineri, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în a patra seară de proteste organizate de la adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de urgență pentru modificarea codurilor penale. Protestatarii au adus cu ei goarne sau sticle de plastic în care au băgat monezi sau pietre, pe care le agită, steaguri, pancarte al căror mesaj este împotriva corupției.

UPDATE ora 20.02 Peste 7.000 de persoane se aflau, vineri seara, în Piața „Mihai Viteazul” din centrul Craiovei unde protestau, pentru a patra seară consecutiv, împotriva adoptării de către Guvern a proiectului de lege referitor la grațiere și a ordonanței de urgență de modificare a codurilor penale.

Protestatarii au început să se adune în centrul Craiovei în jurul orei 18,00 și scandează „DNA să vină să vă ia”; „Afară, afară, cu mafia din țară!”, ‘Dragnea nu uita, România nu-i a ta!’, ‘Jos corupții!’, „PSD — ciumă roșie”; „Altă, întrebare, vrem la închisoare!”; „Hoții, hoții!”, „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”; „Să vă fie frică, țara se ridică”.

UPDATE ora 20.00 Peste 1.000 de oameni participă, vineri seară, la Alba Iulia, la un nou protest cerând abrogarea Ordonanţei de Urgenţă prin care au fost modificate codurilor penale, protestatarii pornind într-un marş pe străzile oraşului în timp ce scandează: „Bucureşti nu uita/ Alba e de partea ta” şi „Nu vă fie frică, ordonanţa pică!”.

Proteste au loc vineri seara şi în alte oraşe din judeţul Alba, precum Blaj, Cugir, Sebeş sau Ocna Mureş însă numărul protestarilor este mult mai mic în comparaţie cu Alba Iulia. În total, în cele patru oraşe protestează câteva sute de oameni.

UPDATE ora 19.55 Aproximativ 20.000 de persoane protestează, vineri, în centrul municipiului Sibiu. Oamenii scandează lozinci anti-PSD și cer în continuare demisia Guvernului, fiind nemulțumiți de ordonanța de urgență împotriva modificării Codurilor penale. Protestele vor continua în fiecare seară, în municipiul Sibiu, până pe 15 februarie, acestea fiind autorizate.

UPDATE ora 19.53 Peste 25.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru a protesta pentru a patra zi consecutiv, iar grupuri de manifestanţi sosesc în această zonă din toate cartierele municipiului.

UPDATE ora 19.50 Două sute de persoane s-au adunat, vineri seara, pe platoul din Piața Independenței din Brăila și au plecat în marș pe principala arteră a municipiului, protestând astfel împotriva actelor normative privind Justiția.

Oamenii afișează pancarte cu lozinci anti-guvernamentale și anti-PSD, fluieră, huiduie și scandează ‘PSD, ciuma roșie’, ‘Hoții’, ‘DNA să vină să vă ia!’, ‘Dacă vă pasă, ieșiți din casă!’.

UPDATE ora 19.48 Sute de persoane s-au adunat, vineri, şi în Chişinău, la un miting de solidaritate cu protestele din România. Manifestanţii scandează: „Jos guvernele nocturne”, „Bravo, România!”, „Trezeşte-te, Moldova!”, relatează Jurnal de Chişinău.

VEZI AICI MITINGUL DE LA CHIŞINĂU 

UPDATE ora 19.45 Numărul manifestanţilor care vin în Piața Victoriei din Capitală crește de la minut la minut. Peste 10.000 de protestatari sunt la această oră în fața Guvernului.

Traficul este blocat pe unele dintre arterele din zonă. Bulevardul Aviatorilor încă este circulabil. S-a închis Lascăr Catargiu. 

UPDATE ora 19.43 Aproximativ 100 de persoane au protestat pentru a treia seară consecutiv în centrul orașului Miercurea Ciuc, pentru a-și exprima nemulțumirea față de adoptarea de către Guvern a proiectului de lege referitor la grațiere și a ordonanței de urgență de modificare a codurilor penale.

Printre protestatari s-au numărat atât tineri, cât și bătrâni, o femeie de 93 de ani spunând că a ieșit în stradă pentru că nu vrea ca țara să fie condusă de hoți.

UPDATE ora 19.38 Peste 5.000 de persoane au ieşit din nou în stradă, în Ploieşti, pentru a patra seară consecutiv, printre ei numărându-se un bărbat în cârje, cu un picior amputat, care spune că a venit la protest pentru copii şi că va continua să vină.

La acţiune sunt foarte mulţi părinţi cu copii, iar unii dintre protestatari au adus o cruce pe care au scris ”PSD” şi ”Hoţii”.

Oamenii au pancarte cu mesaje: ”Nu punem botul”, ”Rezist#”, ”Avem alergie la minciună şi hoţie”, ”Majoritatea în stradă, minoritatea în Guvern”. Unii dintre manifestanţi au compus şi versuri: ”N-au ruşine, n-au sfială/ S-a dat drumul la furat/ Iar această viermuială e o junglă, nu e stat/ Lumea-i tot mai buimăcuţă/ Face cruce scuimpă-n sân/ Leprele care profită, te-au distrus popor român”.

UPDATE ORA 19.33 Filosoful Mihai Şora anunţat, vineri seară, pe Facebook, că şi-a pregătit o pancartă cu ocazia protestelor. Pancarta are sigla colecţiei „Biblioteca pentru toţi” şi mesajul „Biblioteca pentru toţi/ Nu îi publică pe hoţi”. 

UPDATE ora 19.30 O petiţie postată online cere prelungirea programului de circulaţie a metrourilor până la ora 1.00, astfel încât manifestanţii din Piaţa Victoriei să poată ajunge acasă la finalul protestelor.

UPDATE ora 19.20 Peste 8.000 de persoane s-au adunat, vineri seară, în faţa Prefecturii Constanţa, la un nou miting împotriva deciziei Guvernului privind modificarea codurilor penale.

Manifestanţii scandează lozinci împotriva liderilor PSD şi împotriva Guvernului Grindeanu. Ei strigă: „Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit”, „Dragnea pentru noi, este Iliescu doi”, „Afară, afară cu javrele din tară”, „Să vă fie frică, poporul se ridică” şi „Teodosie – altă ciuma rosie”, cu referire la trimiterea în judecată a acestuia de către DNA.

La un moment dat, manifestanţii au mai avut un banner pe care scria: „Rupe şi înjură, strigă şi doboară, dacă vrei să vezi dreptate în ţară”, dar jandarmii le-au atras atenţia că acesta poate instiga la violenţă, astfel că aceştia au fost de acord să îl distrugă, după care au început să scandeze: „Jandarmeria/Jos pălăria”.

În faţa Prefecturii, pe asfalt, a fost aşezată o coală mare de hârtie, de doi metri lungine şi jumătate de metru lăţime, pe care oamenii pot scrie cu markerul mesaje împotriva Guvernului şi a membrilor PSD.

UPDATE ora 19.15 Peste 5.000 de persoane s-au adunat, şi vineri seară, în zona centrală a municipiului Galaţi şi cer abrogarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale.

Oamenii au venit cu steaguri şi pancarte cu lozinci precum: ”Nu vrem legi ruşinoase” sau ”Hoţia şi prostia conduc în România”. Printre manifestanţi se află şi stundeţi care au afişat o pancartă pe care scrie ”În sesiunea asta, pică ordonanţa”. De asemenea, mai mulţi copii au o pancartă cu mesajul ”Abrogaţi, apoi plecaţi”.

Protestatarii au blocat circulaţia în faţa sediului Prefecturii. Manifestanţii vor pleca în marş pe străzile oraşului.

UPDATE ora 19.10 Aproximativ 500 de protestatari au plecat, vineri seara, într-un marș prin centrul municipiului Piatra Neamț, pentru a treia seara consecutivă, manifestând astfel împotriva adoptării de către Guvern a proiectului de lege referitor la grațiere și a Ordonanței de Urgență de modicare a Codurilor penale.

Și de această dată, printre protestatari se află primarul Dragoș Chitic, președinte al PNL Piatra Neamț, dar și consilieri locali de la PNL și PMP.

Pentru zilele de sâmbătă și duminică, protestul este autorizat să înceapă din fața Casei de Cultură, de la ora 18,00, dat fiind faptul că la Teatrul Tineretului sunt programate două spectacole.

UPDATE ora 19.05 Peste 8.000 de persoane s-au strâns, vineri seară, în fața clădirii Prefecturii Brașov. Oamenii scandează lozinci împotriva Guvernului și a PSD, fluieră și huiduie.

Coordonatorul protestului, Radu Hossu, a precizat că, de când au început protestele, nu s-a făcut nimic concret pentru cei din stradă, așa că de la o zi la alta numărul celor care vor ieși să manifestații va crește, potrivit Agerpres. „De aceea duminică, vom organiza cel mai mare protest care a fost vreodată la Brașov, după 1989”, a spus Hossu.

„Grațiere + Amnistie=Hrana Corupției”, „România se deșteaptă, pușcăria vă așteaptă”, „DNA să vină să vă ia”, „Hoții, Hoții”, „PSD – Ciuma Roșie”, sunt câteva dintre lozincile scandate de protestatari, cu referire la actele normative adoptate de Guvern, marți, seara privind modificarea Codurilor Penale și grațierea.

Și în municipiul Făgăraș, aproximativ 100 de persoane protestează în fața Primăriei municipiului, potrivit forțelor de ordine. 

UPDATE ora 19.00 Peste 100 de persoane participă, vineri seară, la un protest în Piața Revoluției din municipiul Botoșani, în semn de nemulțumite față de deciziile luate de Guvern cu privire la modificarea și completarea Codurilor penale. Numărul manifestanților ar putea crește, susțin organizatorii, care cred că în stradă vor ieși peste 500 de persoane.

Oamenii au afișat pancarde cu lozinci anti-guvernamentale și anti-PSD de genul „Cine doarme-n democrație/ Se trezește în dictatură”, „România nu e liviu Dragnea” sau „Rezistăm jupâne!”.

La fel ca și în ultimele două zile, la ora 19.00 este programat a avea loc un marș pe traseul Piața Revoluției-Calea Națională-Sucevei-Primăverii-George Enescu-Marchian. Protestul este autorizat, urmând să se desfășoare până la ora 22.00.

UPDATE ora 18.50 Circa 1.000 de persoane s-au adunat, vineri seară, în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifestanţii scandează „Abrogare”,” PSD, ciuma roşie”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”. Grupuri de oameni continuă să se adune în faţa Guvernului.

UPDATE 18.45 Peste 15.000 de persoane s-au adunat, vineri seara, în Piața Unirii din Iași, pentru a patra seară consecutiv. Protestatarii au pancarte cu mesajul „PSD ciuma roșie”, „Dragnea România nu e a ta”, „Pentru noi 50.000 de euro e prima casă, pentru voi e prima tranșă”, „Mesaj către partide: creșteți valori și nu lichele”.

A treia noapte de proteste antiguvernamentale a atras peste 200.000 de demonstranţi în marile oraşe din România, precum şi în Bucureşti, în vreme ce premierul a promis să menţină ordonanţele, în ciuda criticilor dure venite de la nivelul ambasadelor şi Uniunii Europene. Presa internaţională atrage atenţia asupra ”diluării legislaţiei anticorupţie”, care a generat cele mai ample proteste de după Revoluţia din ’89.

(foto: Roxana Gagiu)

Vineri, sâmbătă şi duminică se anunţă din nou proteste în toată ţară, ba chiar şi peste hotare.
 
Protestele de solidaritate cu manifestarile din Romania trec granita. Daca pana cum protestele din strainatate au fost organizate de romanii din Diaspora, la Sofia si la Chisinau sunt anuntate proteste de sustinere organizate de cetatenii celor doua tari. Pe pagina protestului de la Sofia, Romania este data ca un exemplu in lupta anticoruptie, iar orice slabire a sistemului ar „fi un semn rau pentru Bulgaria”. La Chisinau va avea loc un mars cu deviza: „Doua state, aceiasi hoti”.

„Daca Romania ar face pasi inapoi in lupta anticoruptie ar fi un semn foarte rau pentru Bulgaria. In ultimii ani Romania a aratat cu succes ca exista sperante pentru un stat de drept functional”, se arata pe pagina protestului de pe Facebook. Adunarea este programata pentru Duminica, 5 februarie, icnepand cu ora 17:00.

„Deloc surprinzator, sutinatorii status quo-ului din Bulgaria tresar de fiecare data cand se vorbeste despre justitia din Romania. Din aceasta cauza este important ca romanii sa reuseasca si sa demonstreze ca ce au castigat in ultimii ani este ireversibil”, se mai mentioneaza.

Un alt protest, in semn de solidaritate, va fi tinut la Chisinau, acolo unde va fi organizat un mars de sustinere sub deviza: „Doua state, aceias hoti”. Marsul va incepe vineri, 3 februarie, de la ora 18:00 pornind de la statuia lui Stefan cel Mare.

„Marsul solidaritatii se inscrie in contextul manifestatiilor masive din Romania, unde in ultimele trei zile au avut loc cele mai mari proteste de dupa Revolutie. Mai multi activisti, reprezentanti ai societatii civile, precum si membri ai Platformei Demnitate si Adevar sustin marsul”, relateaza jurnal.md.

 
 (foto: Bogdan Pacurar)

PROTESTE BUCUREŞTI. Câteva zeci de persoane au început protestul încă de vineri dimineaţa, la prima oră. De asemenea, studenți și angajați care lucrează în cadrul companiilor cu sedii în imediata apropiere a Pieței Victoriei au mers în pauza de masă în faţa Guvernului. Oamenii cer toţi într-o strigarea ABROGAREA Ordonanței de urgență nr. 13/2017 pentru modificarea Codurilor penale.
 
 (foto: Bogdan Pacurar)
 
PROTESTE CLUJ-NAPOCA. Câteva zeci de mămici au venit, vineri, în Piața Unirii din centrul orașului Cluj-Napoca, cu cărucioarele sau însoțite de copii mici pentru a protesta față de ordonanța de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.
 
PROTESTE SIBIU.Patronii unui loc de joacă din Sibiu oferă gratuitate copiilor ai căror părinți protestează duminică seara, împotriva modificării codurilor penale, potrivit unui anunț făcut public. „Dumbrava Veseliei acordă gratuitate tuturor copiilor ai căror părinți vor dori să participe duminică seara, la Mitingul Anticorupție. (…) Pentru România!”, se arată în anunțul postat pe pagina de socializare a locului de joacă privat.

Cei care au avut ideea acestei inițiative, au creat și un slogan, adaptând spusele președintelui Klaus Iohannis, care sună astfel: „Jos mâinile de pe viitorul copiilor!”.

Proprietarii locului de joacă doresc astfel ca părinții care vor să protesteze să aibă unde să își lase în siguranță copiii, pe durata manifestațiilor de stradă.

PROTESTE TIMIŞOARA. Vineri, la Timișoara, protestatarii și-au lipit pe gură o bandă adezivă. „Dacă societatea civilă iese la protest „după program” nu se vor schimba prea multe în țară. E nevoie de un protest masiv, care să blocheze întreaga țară, de la 9 dimineața până seara târziu. Acestea fiind zise, facem un apel către toți oamenii de afaceri din România, să-și lase angajații să protesteze, VINERI, 3 februarie. Productivitate pentru democrație, ne mutăm în Piața Victoriei!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului de protest. Semnează aici PETIŢIA ONLINE privind ABROGAREA OUG 13/2017 de modificare a Codului Penal

Protestatarii, ajutaţi de patronii de hoteluri şi cafenele

Reprezentanţii unei grădiniţe private din Bucureşti au anunţat pe Facebook că părinţii care vor să meargă la proteste îşi pot lăsa copiii în grija educatorilor acestei grădiniţe. Tot în sprijinul protestatarilor, hosteluri din centrul Capitalei pun la dispoziţie camere pentru manifestanţii veniţi din ţară, cărora li se alătură persoane private şi personalităţi. Bistrouri, cafenele, baruri din zona centrală a oraşului vor oferi ceaiuri calde, cafele, supe, iar firme de publicitate îşi pun la dispoziţie spaţiul şi vopselurile pentru bannere.
 
Miercuri, pe Facebook a fost înfiinţat un grup dedicat manifestanţilor, denumit „Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari din afara Bucureştiului”. Astfel, mai multe persoane fizice au anunţat că oferă locuri de cazare pentru cei care locuiesc în afara Bucureştiului şi vor să vină în Piaţa Victoriei să protesteze.

„Găzduim, în limita a 4 locuri, pe oricine este din provincie şi intenţionează să participe la protestele din zilele acestea, însa nu are unde sta”, „Casa mea, apartament 3 camere, e şi a voastră (pentru provincie)” şi „Ofer cazare pentru trei persoane, în Bucureşti, pe perioada nedeterminată, mai exact pâna îi dăm jos”, arată o parte dintre anunţuri.

Totodată, au oferit cazare şi câteva hosteluri din Capitală, care au postat anunţuri pe Facebook pentru cei care vor să vină să protesteze la Guvern şi nu au unde să locuiască. Hostel Little Bucharest (strada Smârdan 15) şi Hostel Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest (strada Smârdan 7) şi-au anunţat sprijinul pentru manifestanţi. Cei care sunt interesaţi trebuie să facă rezervări la adresele email [email protected] cu numele şi numărul persoanelor, respectiv [email protected].

Un alt hostel care oferă cazare gratuită celor care vin din ţară la protest este Bucur’s Shelter. „Suntem foarte aproape de Piaţa Unirii, de unde se ajunge imediat cu metroul la Victoriei. E nevoie de un mail in prealabil la [email protected]„, spun reprezentanţii hostelului.

Solidari cu protestatarii, reprezentanţii mai multor cafenele şi cluburi din Bucureşti vor oferi manifestanţilor supe calde, ceai, cafea, vin fiert. „Vino cu o poză cu tine la protest şi cafeaua e din partea noastră!”, anunţă reprezentanţii Atelier Pinion din Bulevardul Dacia 23. „În drum spre Guvern (sau la întoarcere), ceai din partea casei (program non-stop: Bistro by Green Hours: 09.00 – 00.00 & club: 18.00 – 09.00)”, este mesajul celor de la club Green Hours, Calea Victoriei 120. Şi Bocca Expresso bar oferă o cafea până la ora 22.00.

De asemenea, manifestanţii îşi pot realiza materiale de protest la Corner Shop, care pune la dispoziţie spaţiul şi vopseaua.

Vezi si: Proteste ale românilor din străinătate, în semn de solidaritate cu protestatrii din ţară GALERIE FOTO

(foto: Roxana Gagiu)

  • Patriarhia Română: Trebuie continuată lupta anticorupţie, cei vinovaţi trebuie sancţionaţi

„Societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituţii majore ale statului şi, ca atare, o polarizare în rândurile populaţiei. Deşi neutră din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferentă în plan social, ci receptează orientările sau dorinţele majore ale poporului: dreptatea socială, diminuarea sărăciei şi creşterea nivelului de trai”, arată Patriarhia Română într-un comunicat de presă transmis vineri.

Patriarhia spune că trebuie continuată lupta anticorupţie, iar cei vinovaţi trebuie sancţionaţi, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material.

„În acest sens, trebuie continuată lupta anticorupţie, iar cei vinovaţi trebuie sancţionaţi, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material. Totodată, lupta împotriva corupţiei nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar sancţionarea şi folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea şi reintegrarea socială a celor care recunosc şi regretă faptele rele pe care le-au săvârşit”, arată Patriarhia Română.

 (foto: Bogdan Pacurar)

Miercuri, peste 350.000 de oameni au protestat în toată ţara

Peste 350.000 de oameni au protestat şi miercuri seară în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, cerând demisia Guvernului, după adoptarea, în noaptea de marţi spre miercuri, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. În Piaţa Victoriei din Capitală vârful protestului a fost în jur de ora 21.00, când în stradă erau peste 150.000 de oameni, iar în ţară s-a manifestat la Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Ploieşti, Constanţa, Arad sau Braşov, printre altele, numărul total al oamenilor ieşiţi în stradă în ţară fiind estimat la aproape 200.000. O serie de incidente violente au izbucnit în Piaţa Victoriei, provocate de un grup de suporteri ai echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid, potrivit unor surse, iar jandarmii au intervenit în forţă.
 

(foto: Roxana Gagiu)

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că a decis să ridice excepţia de neconstituţionalitate în cazul ordonanţei de urgenţă care modifică cele două Coduri Penale. Vezi si: Avocatul Poporului sesizează CCR pe OUG privind modificarea Codurilor penale