Sebastian Cucoş, şeful Jandarmeriei Române: Cei care au greşit vor plăti, indiferent din ce parte sunt

Colonelul Sebastian Cucoş, inspectorul general al Jandarmeriei Române, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că cei care au greşit vor plăti. De asemenea, acesta a dat asigurări că jandarmii şi-au făcut datoria şi că îşi merită respectul.

14 aug. 2018, 15:10
Sebastian Cucoş, şeful Jandarmeriei Române: Cei care au greşit vor plăti, indiferent din ce parte sunt

Sebastian Cucoş a făcut o scurtă declaraţie de presă, marţi seară, la sediul Jandarmeriei. Acesta şi-a început declaraţia prin a spune că are 22 de ani de carieră, timp în care nu a făcut decât să îşi iubească ţara şi drapelul şi să creadă în camarazii săi şi în Dumnezeu, făcând acesta afirmaţii în timp ce a pus mâna pe drapelul de lângă el şi a arătat spre icoanele din spatele său, de pe perete şi de pe birou.

„Am 22 de ani de carieră militară, într-o instituţie în care am evoluat treaptă cu treaptă. Nu am făcut decât să îmi iubesc ţara, drapelul ăsta, să cred în Dumnezeu şi în camarazii mei”, a susţinut Sebastian Cucoş.

Dosarul privind intervenţia violentă a jandarmilor la protestul Diasporei din 10 august, preluat de Parchetul General

Şeful Jandarmeriei a spus că a văzut „polarizări diferite în media vizavi de ultimele evenimente”, comentând: „Prea ne-am învrăjit români contra români, prea ne urâm unii pe alţii”.

Cei care au greşit vor plăti. Să lăsăm instituţiile competente să-şi facă treaba şi noi să ne facem treaba. Jandarmii ăştia care au umplut tot internetul acum sunt aceiaşi pe care i-aţi văzut la inundaţii, care i-au scos pe oameni din zăpadă şi care ani la rând nu şi-au dorit decât să avem un cadru normal de desfăşurare a activităţii”, a afirmat Sebastian Cucoş.

În ceea ce priveşte interimatul său, care expiră marţi, Cucoş a afirmat că a absolvit un examen legal, iar după absolvirea lui pentru poziţia de comandant al Jandarmeriei este necesar avizul CSAT.

„Este o procedură care durează, nu fac decât să aştept ca procedura să se încheie”, a subliniat el.

De asemenea, şeful Jandarmeriei a făcut un apel către români: „Dragi români, suntem în anul centenar, haideţi să ne aşezăm la calm, la moderaţie, la înţelegere. În ceea ce priveşte colegii mei, vă asigur că şi-au făcut datoria, vă asigur că oamenii în uniformă îşi merită respectul nostru şi al dumneavoastră. Subliniez, dacă există cineva care se face vinovat de ceva, fie că e în uniformă, fie că e civil, va fi investigat, avem o justiţie care îşi face treaba şi sper să şi-o facă cu prisosinţă”.

Mandatul de interimar al şefului Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, expiră marţi, ministrul de Interne Carmen Dan anunţând că a trimis la Cotroceni documentele prin care cere prelungirea mandatului lui Cucoş, însă nu a primit încă aprobare din partea preşedintelui Iohannis. Sebastian Cucoş se află la al doilea mandat interimar, astfel că, potrivit legii, pentru a ocupa din nou funcţia de şef al Jandarmeriei, el trebuie să dea concurs.

Ulterior, Administraţia prezidenţială a anunţat că CSAT va lua o decizie cu privire la numirea lui Sebastian Cucoş la conducerea Jandarmeriei după finalizarea anchetei privind violenţele din Piaţa Victoriei, din data de 10 august. Sebastian Cucoş a fost comandantul Jandarmeriei Române timp de un an.

El a fost împuternicit de ministrul de Interne să îndeplinească atribuţiile acestei funcţii pentru o perioadă de şase luni în august anul trecut, după pensionarea generalului de brigadă Marin Andreiana, iar după expirarea acestui mandat i-a fost acordat un al doilea mandat interimar, care expiră marţi.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

După miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare.

Imagini ŞOCANTE cu protestatari paşnici bătuţi de jandarmi. Jandarmeria reacţionează şi postează un clip cu violenţele protestatarilor