Mihai Tudose a demisionat. PSD i-a retras sprijinul politic premierului, cu un scor zdrobitor. Cine ar putea fi noul premier UPDATE

Comitetul Executiv al PSD a votat luni retragerea sprijinului politic acordat premierul Mihai Tudose. Ca urmare a votului din CEx,  Mihai Tudose a demisionat din funcţia de premier. Favorit pentru interimatul de la Palatul Victoria este vicepremirul Paul Stănescu.

15 ian. 2018, 06:25
Mihai Tudose a demisionat. PSD i-a retras sprijinul politic premierului, cu un scor zdrobitor. Cine ar putea fi noul premier UPDATE

UPDATE 22.25: Liviu Dragnea a anunţat că 60 de voturi au fost pentru retragerea sprijinului politic, 4 pentru menţinerea lui Tudose la guvern. Liderul PSD a anunţat că, deoarece s-a dovedit că are mână poastă, el nu va mai face nicio propunere, ci o va vota pe cea mai bună a colegilor. 

Liviu Dragnea: „Nu voi mai face o propunere de premier, s-a dovedit că am o mână proastă”

UPDATE 21.45: Biroul Politic al PSD se va reuni marți, la ora 11.00, pentru decide cine va fi noul premier.

UPDATE 21.40. Mihai Tudose: „Aşa a hotărât partidul, CEx-ul m-a numit, ei mi-au retras sprijinul. Merg la Palatul Victoria să-mi iau lucrurile”. 

Mihai Tudose şi-a dat demisia: „Merg la Palatul Victoria să-mi iau lucrurile. Voi vorbi cu Klaus Iohannis”

UPDATE 21.20: Paul Stanescu şi Mihai Fifor, principalii favoriţi pentru înlocuirea lui Mihai Tudose la Palatul Victoria. De menţionat că Mihai Fifor a fost respins de Klaus Iohannis atunci când PSD l-a nominalizat pentru portofoliul Transporturilor. 

Cine va fi noul premier al României? Paul Stănescu este favorit pentru funcţia de prim-ministru

UPDATE 21.00: PSD i-a retras sprijinul premierului Mihai Tudose. CEx a decis retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose, cu marea majoritate a voturilor. Mihai Tudose şi-a prezentat demisia.

UPDATE 20.30: Mihai Tudose şi Marcel Ciolacu demisionează dacă PSD le retrage sprijinul politic. În timpul ședinței Ecaterina Andronescu a spus că în lipsa unei soluții care să rezolve criza politică ar face bine să plece amândoi, atât Liviu Dragnea, cât și Mihai Tudose.

Gabriela Firea a făcut un apel la pace și chiar a propus ca Liviu Dragnea și Mihai Tudose să semneze un fel de ”pact de coabitare”. Firea nu s-a înregimentat în nici una dintre tabere și a solicitat să se ajungă o soluție rezonabilă.

Carmen Dan a câştigat războiul cu Mihai Tudose. Declaraţiile ministrului de Interne, după demisia premierului

În tot acest timp, Liviu Dragnea și Mihai Tudose rămân pe poziții. Apropiații lui Liviu Dragnea solicită insistent demisia lui Tudose, în timp ce premierul stă pe picioare și susține că va demisiona doar dacă va avea un vot masiv împotriva sa.

UPDATE 20.00: Ionel Arsene, de la Neamț, a cerut ritos demisia premierului, pe care l-a acuzat că este colaborator al statului paralel, că face dosare celor din PSD. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a cerut vot secret.

UPDATE: 18.36 În cadrul şedinţei CEx a PSD două dintre persoanele care au luat cuvântul i-au cerut şefului Guvernului să plece. Potrivit România TV, este vorba despre preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, şi de europarlamentarul Viorica Dăncilă, președintele Organizației Femeilor Social Democrate.

În replică, premierul Mihai Tudose a spus că se va supune deciziei partidului. Ecaterina Andronescu a făcut o criză nervoasă şi le-a cerut liderilor PSD să găsescă o soluţie pentru a scoate partidul din criză.

UPDATE 18.02 Debut de şedinţă la PSD cu scandal. Surse politice citate de dcnews.ro au declarat că deputatul Cătălin Rădulescu a fost invitat afară de premierul Mihai Tudose și de vicepremierul Marcel Ciolacu. Deputatul Cătălin Rădulescu, cunoscut drept deputatul „Mitralieră”, nu este membru al Comitetului Executiv Naţional şi ar fi fost invitat la CEx de către Liviu Dragnea, potrivit aceleiaşi surse.

 

UPDATE 16.50 Surse social-democrate au declarat pentru România TV că, înaintea CEx, liderii a 30 de organizatii judetene ale PSD au semnat luni la pranz in biroul lui Liviu Dragnea o cerere pentru retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose. Despre această listă de semnături privind retragerea sprijinului politic pentru premierul Tudose a vorbit şi liderul PSD Robert Negoiţă.

UPDATE 16.20 Bădălău: Nu văd altă soluţie decât rămânerea lui Mihai Tudose premier

Niculae Bădălău a declarat că el crede în echilibru şi în maturitate. Bădălău a subliniat nevoia de unitate şi a spus că premierul Mihai Tudose trebuie să rămână în funcţie.

„M-am rugat dimineaţă să ne lumineze Dumnezeu gândurile şi să ieşim astăzi liniştiţi şi cu un guvern solid, tocmai pentru a îndeplini ce le-am promis românilor, o viaţă mai bună. Acest guvern se va numi şi va rămâne Guvernul PSD. Eu sper că Mihai Tudose, nu văd altă soluţie”, a spus Bădălău, citat de news.ro.

Întrebat dacă vede acest Guvern în continuare cu Carmen Dan ministru, a răspuns: „Asta e mai puţin important. Cei care vor forţa demiterea premierului trebuie să aibă şi soluţii. Eu voi fi pentru o soluţie echilibrată”, a afirmat Bădălău.

UPDATE 16.10 Premierul Mihai Tudose a anunţat în debutul şedinţei CEx PSD că nu-şi dă demisia din funcţie, potrivit unor surse politice citate de România TV.

Oprişan: Să ne dea Dumnezeu mintea moldoveanului de pe urmă şi acum o să spun mintea românului de pe urmă

Oprişan a spus, când a ajuns la sediul PSD, că nu a dormit de 48 ore şi că pentru el sunt importante, „stabilitatea, ţara, PSD”.

„PSD trece acum printr-o grea încercare. Să ne dea Dumnezeu mintea moldoveanului de pe urmă şi acum o să spun mintea românului de pe urmă”, a continuat liderul PSD Vrancea.

Marian Oprişan a mai declarat că oamenii aşteaptă de la PSD să se ocupe de guvernare, de spitale, de autostrăzi.

„Eu cred că Guvernul României condus de Mihai Tudose trebuie să rămână în funcţie şi cred cu tărie că e nevoie de echilibru şi e nevoie de responsabilitate”, a subliniat Oprişan.

Înaintea şedinţei CExN, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu Niculae Bădălău, Marian Oprişan şi Adrian Ţuţuianu.

UPDATE 15.58 Premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu şi preşedintele executiv al PSD Niculae Bădălău au plecat de la sediul Guvernului către sediul PSD din Kiseleff, unde urmează să înceapă şedinţa CEx.

UPDATE 15.52 Liviu Dragnea a ajuns la sediul PSD pentru şedinţa CEx. 

„Vreau să vă spun doar atât că în toată perioada nu am iesit în nicio apariţie publică, doar am citit scrisori.  Am urmărit apariţii publice, o să vorbesc acum la CEx”, a spus preşedintele PSD Liviu Dragnea înaintea CEx.

Întrebat care ar fi rezolvarea – demisia premierului sau a ministrului Carmen Dan, Dragnea a spus: „Am aflat de la Codrin ce vom face”.

„Voi vota, ca de obicei, cu partidul”, a adăugat Dragnea.

UPDATE 15.45 Liderii PSD ajung la sediul PSD pentru şedinţa CEX. 

Carmen Dan, întrebată despre demisie: Dacă partidul îmi va cere, voi face asta
„Dacă partidul îmi va cere, voi face asta”, a spus Dan, întrebată de jurnalişti dacă va demisiona din funcţia de ministru.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, primul ajuns la sediul PSD pentru şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx), spune că, dacă va fi nevoie, social-democraţii vor sta toată noaptea pentru a găsi soluţia pentru rezolvarea crizei în partid.

„Acum vom avea o şedinţă mai furtunoasă ca niciodată. Suntem cu nervii la pâmânt. În ultimele zile nu am reusit sa gasim o solutie de compromis şi sper sa gasim astazi. Plecam azi la aceasta discutie cu ideea ca ne-am asumat in fata milioanelor de romani niste lucruri si nu ne putem bate joc, indiferent cat dureaza aceasta sedinta. Vă asigur că astăzi din sediul PSD va pleca aceeaşi echipă pe care aţi văzut-o în campania din 2016, uniţi, fără mari schisme”, a afirmat Codrin Ştefănescu.

La sediul PSD a ajuns şi Carmen Dan, ministrul de la care a pornit scandalul din Guvern.

UPDATE 15.30 Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, lider al organizaţiei judeţene a partidului, şi senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedinte al PSD Dâmboviţa, au venit luni la Palatul Victoria.

Citeşte şi: Marian Oprişan: PSD trece astăzi printr-o grea încercare. Guvernul Tudose trebuie să rămână în funcţie

UPDATE Liviu Dragnea discută de mai bine de o oră la el în birou cu Mihai Fifor, ministrul Apărării, cel propus să-l înlocuiască pe Mihai Tudose în funcţia de premier, potrivit unor surse politice citate de România TV.

În acelaşi timp, în tabăra cealaltă, Mihai Tudose este în şedinţă cu vicepremierul Marcel Ciolacu, cu ministrul Transporturilor Felix Stroe şi cu cel al Fondurilor Europene, Marius Nica, la sediul Guvernului.

La ora 14.00, înaintrea şedinţei CEx PSD, premierul Mihai Tudose a susţinut o conferință de presă comună cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe.

 

PSD se reuneşte, luni, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), la solicitarea mai multor lideri, care au avertizat că trebuie tranşat conflictul izbucnit la vârful partidului, după ce premierul Mihai Tudose a acuzat-o pe ministrul Carmen Dan că l-a minţit şi a spus că „dacă va fi lăsată” să îşi dea demisia el o va accepta.

Şedinţa CEx era programată pentru finalul lunii, la Iaşi, dar tot mai multe voci din PSD au cerut convocarea de urgenţă a acesteia, spunând că situaţia nu mai poate aştepta şi că orice soluţie ar fi „categoric mai bună decât actuala instabilitate”.

„Premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia”

Sâmbătă, după informaţiile privind convocarea CEx, mai mulţi miniştri au reacţionat pe Facebook, unii dintre ei, între care Felix Stroe şi Marius Nica, arătând că „premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia”.

La rândul său, fostul ministru Adrian Ţuţuianu le-a transmis colegilor săi că „o nouă schimbare de guvern ar fi sinucidere politică pentru PSD„, iar primarul Capitalei Gabriela Firea le-a cerut liderului PSD Liviu Dragnea şi premierului Mihai Tudose „să înceteze imediat disputele politice” şi să îşi asume în scris o colaborare. Preşedintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, a spus că în CEx va trebui să se decidă cine pleacă – premierul Tudose sau ministrul Carmen Dan: „E clar că unul dintre ei trebuie să plece”.

Duminică, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD, a susţinut că liderul partidului, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Mihai Tudose „au greşit amândoi” şi că tot amândoi trebuie să îndrepte lucrurile. În opinia sa, a reprezentat o greşeală „lipsa consultării” în partid în ceea ce priveşte nominalizarea premierilor Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

„O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice. De cealaltă parte, premierul a ştiut când a fost numit, care era structura Guvernului. Dacă nu-i plăcea ‘Trabantul’, cum îl numeşte acum, nu trebuia să se suie în el. Eu cred că a fost o ‘Dacie’, de-a noastră, care în 2017 a luat primul loc în Europa în competiţia creşterii economice. Şi nu ar trebui să ne batem joc de acest rezultat, pentru că românii aşteaptă foarte mult de la noi”, a scris edilul pe Facebook.

Vicepreşedintele social-democrat Rovana Plumb este de părere că situaţia de instabilitate din ultima perioadă nu mai poate continua.

„Situaţia de instabilitate din ultima perioadă nu mai poate continua! Fiecare zi care trece într-un astfel de climat este dăunătoare românilor. De aceea, consider că PSD trebuie să convoace cât mai rapid CExN – pentru a tranşa lucrurile şi pentru a ne întoarce la o stare de calm şi predictibilitate”, a spus Rovana Plumb.

Preşedintele PSD Dolj, senatorul Claudiu Manda, susţine că social-democraţii trebuie să convoace cât mai repede Comitetul Executiv Naţional ca urmare a disputelor interne apărute în ultimele zile, care arată că nu mai pot aştepta până la convocarea de la Iaşi din perioada 29-31 ianuarie.

„Situaţia din ultimele zile nu poate aştepta până la CExN de la Iaşi. Românii aşteaptă de la noi predictibilitate şi stabilitate, aşteaptă punerea în aplicare a programului de guvernare asumat”, a scris Manda pe Facebook.

Vineri, la Vaslui, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu există tabere în PSD şi că scandalul despre care vorbeşte presa este „mult mai mic decât se vede”. Totodată, Dragnea a spus, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că nu se impune organizarea unui congres extraordinar al partidului.

De asemenea, întrebat de ziarişti dacă se află în spatele deciziei ministrului de Interne, Carmen Dan, de a nu demisiona din funcţie, liderul social-democrat a afirmat că nu doreşte să comenteze acest aspect.