Regele Mihai, ultimul popas la Castelul Peleş. Marile personalităţi şi-au luat adio de la Majestatea Sa

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I părăseşte Castelul Peleş pentru totdeauna şi se îndreaptă spre Palatul Regal din Bucureşti, unde va fi depus în Sala Tronului. 

13 dec. 2017, 11:21

UPDATE Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a adus miercuri, la Castelul Peleș, un ultim omagiu Regelui Mihai.

Andrian Candu a depus o coroană de flori în fața intrării principale a Castelului Peleș, după care a intrat în Holul de Onoare, unde a semnat în cartea de condoleanțe. Oficialul moldovean a transmis condoleanțe membrilor Familiei Regale.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I a ajuns miercuri după prânz la Castelul Peleș din Sinaia, însoțit de șeful Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, principele Radu și membri ai Familiei Regale.

Sicriul a fost depus în Holul de Onoare al fostei reşedinţe regale. Publicul nu are acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

La Castelul Peleş au ajuns pe rând şi preşedintele Klaus Iohannis, şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Mihai Tudose însoţit de vicepremierii Dan Stănescu şi Marcel Ciolacu, dar şi de mai mulţi miniştri din Cabinetul său, între care Carmen Dan, Petre Daea, Liviu Pop, Mihai Fifor, Marius Dunca, Viorel Ilie, Andreea Păstârnac, Lucian Romaşcanu.

Klaus Iohannis a depus o coroană de flori și a aprins o lumânare la intrarea în Castelul Peleș, după care a intrat în Holul de onoare. Șeful statului a prezentat condoleanțe principesei Margareta, Custodele Coroanei române, și principelui Radu.

Mihai Tudose a semnat în cartea de condoleanţe.

La căpătâiul regelui a mai ajuns şi o delegaţie PSD formată din Ecaterina Andronescu, Teodor Meleşcanu, Robert Cazanciuc

Ludovic Orban, Marian Petrache şi Ionel Dancă se află printre membri delagaţiei PNL.

Liviu Dragnea a ajuns şi el la catafalcul Regelui. A depus o coroană cu flori, după care a scris în carte de condoleanţe.

Emil Constantinescu însoţit de soţie a ajuns la Castelul Peleş.

 

 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost adus în România cu o aeronava militară. Alături de fostul suveran, pe ultimul drum de la Geneva la București, au fost prezenți principesele Elena și Sofia și Alexander Nixon, secretarul de stat Victor Opaschi, general maior Laurian Anastasof, reprezentantul Armatei României, membri ai Casei Majestății Sale și mitropolitul Iosif, care s-au alăturat reprezentanților Familiei Regale și oficialităților venite la aeroport.

Racla Majestăţii Sale a fost purtată către catafalc de 8 militari ai Brigăzii 30 Gardă. Pe Aeroportul Otopeni s-a desfăşurat o ceremonie, în cadrul căreia au fost intonate imnul naţional şi cel regal. A urmat apoi o scurtă slujbă religioasă.

De la Aeroportul Otopeni, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost transportat cu maşina la Castelul Peleş.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Şefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, şi a membrilor Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale.

„Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este următorul:

– Ora 14-15: Instituţia Preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 15-16: Reprezentanţii Instituţiilor Statului, centrale şi locale.
– Ora 16-17: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.
– Ora 17-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei”, informează Casa Regală.

La înmormântare vor participa peste 100 de personalităţi. Printre acestea se află şi Prinţul Charles, dar şi un reprezentant al Casei Regale din Spania. În ciuda neînţelegerilor din ultimele luni, Casa Regală a acceptat ca fostul principe Nicolae să fie prezent la funeralii, împreună cu logodnica sa.

Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

Guvernul a suplimentat, cu 43.000 de lei, bugetul MAE pentru funeraliile organizate în memoria Regelui Mihai, Banii sunt alocaţi doar pentru deschiderea salonului oficial de la Aeroportul Otopeni, pentru şefii de stat şi de Guvern, precum şi reprezentanţii unor familii regale, care vor veni la funeralii, potrivit unor surse politice.

Citeşte şi Familia Regală, reunită la căpătâiul Regelui Mihai VIDEO