Ministrul Justiţiei amână anunţul privind decizia pe care a luat-o în scandalul de la DNA: „Voi prezenta un raport în Parlament”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a amanat din nou decizia pe care a luat-o în cazul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ministrul Justiţiei a reconfirmat că va prezenta Parlamentului un raport despre DNA, DIICOT şi Ministerul Public.

RomaniaTV.net
15 feb. 2018, 06:20
Ministrul Justiţiei amână anunţul privind decizia pe care a luat-o în scandalul de la DNA: „Voi prezenta un raport în Parlament”

UPDATE: „Săptămâna viitoare, joi, voi face o conferinţă de presă în care voi face public conţinutul raportului legat de activitatea DNA, DIICOT şi a Ministerului Public. Raportul va fi prezentat în Parlament”.

Declaraţia de presă a ministrului:

– Înainte de a accepta funcţia de ministru al Justiţiei, am discutat cu liderii coaliţiei de guvernare şi am primit asigurări de neimplicare a factorului politic, ceea ce s-a respectat, se respectă şi în prezent.

 

– Am avut o întâlnire cu doamna prim ministru, solicitându-mi să comunic public raportul. Raportul privind activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Public, DIICOT, DNA. Prezentarea respectivului raport constituie o obligaţie a ministrului Justiţiei. 

 

 

 

-Săptămâna următoare, în cursul zilei de joi, voi face o informare de presă în care voi prezenta conţinutul şi concluziile raportului cu referire la activitatea DNA.


UPDATE Precizarea purtătorului de cuvânt a venit la finalul şedinţei de guvern. El a fost întrebat de jurnalişti dacă discuţia dintre premierul Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader a avut o concluzie, iar Nelu Barbu a precizat că poziţia ministrului Justiţiei va fi exprimată de acesta, joi după-masă, într-o declaraţie la sediul ministerului. 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, va avea, joi, la întoarcerea din Japonia, o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, privind situaţia din DNA. Ministrul a fost chemat de urgenţă în România pentru a lua măsuri privind conducerea instituţiei.

„Cred că nu trebuie să avem o discuţie prin telefon, îl aştept pe domnul ministru Toader şi mâine vom avea o discuţie”, a precizat premierul Viorica Dăncilă miercuri seara, potrivit Medidafax.

Dăncilă a precizat că se va întâlni cu Toader înainte de şedinţa de Guvern, care este anunţată pentru ora 12.00.

„În funcţie de cele discutate, vă daţi seama că nu pot să mă antepronunţ. Domnul ministru Tudorel Toader va vorbi de argumentele pe care le-a luat în calcul. Dar îi voi solicita să aibă o declaraţie în ceea ce priveşte decizia dumnealui, după ce vom avea o discuţie în prealabil”, a răspuns Viorica Dăncilă, întrebată dacă va lua o decizie mâine în ceea ce priveşte situaţia din DNA.

De asemenea, aceasta a declarat că nu s-a discutat acest subiect în şedinţa CEX. Întrebată dacă Toader ar trebui să discute despre situaţia din DNA şi în coaliţie, Dăncilă a răspuns că, în primul rând, ministrul Justiţiei ar trebui să discute cu ea.

„Cred că nu are sens să mai aşteptăm ca Inspecţia Judiciară să ne spună şi să confirme a N-a oară ceea ce ştim şi să prelunească termenul de rezolvare a problemei pe care o discutăm”, a mai spus ministrul Justiţiei.

„Nu cred că pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Pentru mine este important că cetăţenii trebuie să aibă în continuare încredere în instituţiile statului, trebuie să aibă încredere în justiţie, nu trebuie să vorbim despre întreaga justiţie, să acuzăm întreaga justiţie, dar trebuie să redăm credibilitatea oamenilor în justiţie. Eu, ca prim-ministru, sunt îngrijorată şi nu mă simt confortabil, aşa cum am spus, în momentul în care am văzut că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Chestionată cu privire la un posibil dosar al său în acest context, Dăncilă a susţinut că orice este posibil.

„Orice e posibil, dacă acolo a existat un precedent, poate exista şi al doilea precedent, dar eu cred că toate aceste detalii le poate da cineva care este îndreptăţit să o facă, adică ministrul Justiţiei”, a declarat premierul.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seara, că nu a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei privind înregistrările apărute în ultima perioadă, în care procurorii DNA sunt acuzaţi de trucarea unor probe.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi: „Nu îmi dau demisia! Am cerut raport scris, se află pe masa procurorului general” 

Scandalul de la DNA a pornit de la o înregistrar cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, în care acesta arăta că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea au încercat să inventeze dosare în baza unor „probe fabricate” unor oameni politici şi de afaceri, printre care şi lui Sebastian Ghiţă. Totodată, fostul deputat a dezvăluit cum procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice anumite documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar. Mai mult, aceştia l-ar fi ameninţat pe Vlad Cosma că îi vor aresta sora, pe Andreea Cosma.

O altă dezvăluire a venit de la procurorul Mihaiela Iorga. Magistratul a declarat, duminică seară, că Laura Codruţa Kovesi a chemat-o, la un moment dat, ca să o întrebe dacă nu ar putea să „iasă” cu un dosar al unui fost ministru ce urma să fie numit premier, pentru că acesta din urmă ar fi numit-o pe Dana Gîrbovan ministru al Justiţiei, ceea ce ar fi reprezentat un dezastru pentru DNA.

„Asteptări din partea mea referitor la subiectul discutat ştiu că sunt. Presiuni asupra mea în acest sens vă asigur că nu sunt. Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Consider că la acest moment nu mai este necesareă sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru că dacă aş sesiza s-ar prelungi cu mult, ar trebui să aşteptăm rezultatele Inspecţiei Judiciare. În acest timp au ieşit multe la iveală. Dacă lucrurile aşa stau, este foarte bine ca oamenii să cunoască adevarata faţă a modului în care unori se face activitatea de urmărire penală, ca românii să vadă modul în care se respectă sau nu ceea ce Constituţia spune prezumţia de nevinovăţie. Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Am raportul privind activitatea DNA întocmit. Există şi varianta cealaltă, a prezentarii în plenul Parlamentului a unui raport sinteza privind activitatea Mininisterului Public, DIICOT şi DNA”, a declarat Tudorel Toader, la o zi distanţă.

„Cred că nu are sens să mai aşteptăm ca Inspecţia Judiciară să ne spună şi să confirme a N-a oară ceea ce ştim şi să prelunească termenul de rezolvare a problemei pe care o discutăm”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Declaraţia din această seară de la ora 18.00 se va referi la situaţia de la DNA şi la măsurile pe care ministrul le va solicita.