Liviu Dragnea, anunţ de ultimă oră despre remaniere. Nu toţi miniştrii „vor prinde paltonul” la Guvern

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că va stabili împreună cu premierul Viorica Dăncilă data Comitetului Executiv Naţional al partidului, precizând că şansele ca actuala componenţă a Executivului să rămână neschimbată sunt zero.

17 oct. 2018, 11:56
Liviu Dragnea, anunţ de ultimă oră despre remaniere. Nu toţi miniştrii „vor prinde paltonul” la Guvern

Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnalişti, la Parlament, dacă este finalizată evaluarea membrilor Guvernului şi când va avea loc CExN.

„Când se întoarce doamna prim-ministru din aceste vizite oficiale, împreună cu dumneaei stabilim data Comitetului Executiv”, a răspuns Dragnea.

Întrebat dacă există posibilitatea ca niciun ministru din Cabinetul Dăncilă să nu fie remaniat, el a răspuns: „Zero”. 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, joi seară, despre miniştrii din Guvernul Dăncilă, apreciind că mulţi dintre ei ”sunt incimpetenţi” şi ar trebui să plece. Pe lista celor care ar trebui remaniaţi, Băsescu îi vede pe Eugen Teodorovici, Paul Stănescu, Petre Daea, Dănuţ Andruşcă şi Rovana Plumb. Pentru aceasta din urmă, Băsescu spune că PSD ar trebui ”să înfiinţeze un minister al tăiatului frunzei la câini”.

Lista miniştrilor remaniaţi din cabinetul Dăncilă. Cine pleacă din Guvern luna viitoare

Primul ministru vizat de remaniere este, aşa cum era de aşteptat, Dănuţ Andruşcă, titularul de la Economie. Alături de acesta, pe lista remaniaţilor se va afla George Ivaşcu, ministrul Culturii. Lista este completată de Bogdan Trif, ministrul Turismului, de Lucian Şova, ministrul Transporturilor, şi de Radu Oprea, ministrul pentru IMM-uri.  De remaniere se pare că nu va scăpa nici Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului.

Într-o situaţie incertă sunt vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, şi Mihai Fifor, ministrul Apărării. Stănescu a fost unul dintre cei trei iniţiatori ai scrisorii anti-Dragnea, însă o „execuţie” a sa ar putea tulbura şi mai rău apele în partid.

Pe lângă lista remaniabililor, există lista miniştrilor care îşi păstrează sigur poziţiile. Pe lângă miniştrii ALDE, în Guvern au locul asigurat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, Carmen Dan, ministru de Interne, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, Ana Birchall, vicepremier pentru parteneriate strategice, şi vicepremierul Viorel Ştefan. Conducerea PSD pare să fi revenit la sentimente mai bune faţă de Tudorel Toader, astfel că acesta are şanse să-şi păstreze locul în Guvern.

Potrivit surselor din PSD, nu sunt exclus nici mutările în interiorul Guvernului. Astfel, actuali miniştri ar putea să rămână în Executiv, însă la alte ministere.

În acest moment, se caută o formulă de echipă guvenamentală care să ducă mandatul de șase luni, perioadă în care România va asigura președinția Uniunii Europene.