Liviu Dragnea anunţă înființarea a două noi comisii parlamentare de anchetă în cazul colonelului SRI Daniel Dragomir

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că se vor înfiinţa două comisii de anchetă, după declarațiile făcute de colonelul SRI Daniel Dragomir la România TV. 

12 sept. 2017, 19:00
Liviu Dragnea anunţă înființarea a două noi comisii parlamentare de anchetă în cazul colonelului SRI Daniel Dragomir

„Vor fi mulți care vor începe să vorbească, din toate zonele, au început să prindă curaj, au văzut că eu n-am cedat, că Parlamentul începe să înțeleagă care este rolul său și parlamentarii încep să prindă curaj, încep să se formeze comisii de anchetă. (…) Sunt absolut sigur că toți cei care mai susțin în continuare acest sistem corupt în profunzime, care a produs victime, chiar oameni care au murit nevinovați, care a virusat, a otrăvit un sistem public în România — toți cei care îl mai susțin, de teamă, din interes, sau din prostie, sunt din ce în ce mai puțini și nu înțeleg că procesul este ireversibil, cu toate manipulările care au fost făcute până acum, dar care au din ce în ce mai puțin efect. Încep să nu mai țină, pentru că încep să apară tot mai multe dovezi evidente și în fața evidenței orice om normal cedează, adică este aproape imposibil să convingi un om normal și de bună credință să se lase dus de un val de manipulare când avem niște dovezi evidente”, a declarat Liviu Dragnea, marți seară, la Antena 3.

Liderul social-democraților a vorbit despre faptul că toate aceste lucruri se vor lămuri la Comisia parlamentară pentru controlul SRI, iar dacă va fi cazul se va forma și o comisie specială de anchetă, mai ales dacă, în condițiile în care se vor face verificări serioase, se va ajunge și la alte persoane de la vârful SRI decât cele în jurul cărora s-a creat „o legendă”.

„Cred că trebuie să ajungem la adevăr să vedem cât e legendă sau nu cu Florian Coldea”, a spus Dragnea. Totodată, întrebat dacă fostul director al SRI George Maior ar fi putut să gireze acțiunile lui Coldea, el a răspuns: „Nu am de unde să știu asta deocamdată, dar eu cred că nici în cazul ăsta nu trebuie să mergem așa, după fel, cum ar spune Gică Hagi, dacă se fac audieri și cred că se va dori să fie o verificare serioasă, atunci se dau legendele la o parte și se face o verificare pe documente, pe fapte, pe declarați, pe evidențe”.

Potrivit lui Liviu Dragnea, din punct de vedere instituțional, fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, nu ar fi putut „să facă de capul lui toate aceste lucruri” care au fost dezvăluite de colonelul Daniel Dragomir.

În acest context, Dragnea a spus și că anchetarea sa de către DNA, în legătură cu afaceri pe care procurorii anticorupție susțin că le-ar avea în Brazilia, este „o poveste contrafăcută”.

„DNA lucrează și cu oameni de aici în Brazilia, au fost jurnaliști din România în strânsă legătură cu DNA în Brazilia. Ceea ce vreau eu să transmit, cu mare drag și cu mare prietenie către acea zonă, este că eu merg până la capăt. N-am furat bani din Brazilia, n-am spălat bani în Brazilia, nu am nicio proprietate în Brazilia. Asta să fie foarte clar și ceea ce au făcut este la fel de grav ca declarațiile de aseară ale domnului Dragomir. Eu acolo am avocați, i-am trimis de aici acolo și avocații au început să aibă acces la informații. Așa că eu le transmit niște vești triste — nu se poate găsi nimic acolo pentru că nu este. Eu nu am făcut ceva și să-mi fie teamă și să zic să nu deranjez, nu”, a afirmat președintele Camerei Deputaților.

El a adăugat că va merge în instanță când va avea toate informațiile oficiale și o să utilizeze toate căile legale pentru a cere tragerea la răspundere a celor implicați în crearea acestei „povești”.

„Am sesizat și ambasada Braziliei de aici, n-am stat, am acționat imediat. Eu nu vreau să fac spectacol, dar ceea ce s-a întâmplat în legătură cu această poveste este foarte grav. Arată disperare. Această poveste, ca și alte povești montate, făcute, contrafăcute, date în presă, ridicate ca să avem motiv să ne apucăm de niște verificări, astea nu vor rămâne fără urmări. Dar eu aștept cu răbdare. (…) Când ai un profund sentiment de nevinovăție și de nedreptate care ți se face te abții cu greu, dar te abții, fiindcă important este rezultatul și nu vreau să transform ceea ce se întâmplă acum, acest proces de însănătoșire (a societății, n.r.) , într-o chestiune personală. De asta am stat și stau în continuare rezervat, în sensul că fac lucrurile care trebuie făcute așa cum prevede legea și așa cum prevăd drepturile mele. Ei fac greșeală după greșeală, generată de disperare”, a punctat Liviu Dragnea, care a mai spus că nu știe dacă mai este implicat cineva în afară de DNA în ancheta din Brazilia.

Președintele Camere Deputaților a menționat că nu a discutat cu șeful statului despre aceste lucruri deoarece consideră că președintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui să pornească o discuție pe tema situației din unele instituții publice.

„Vă spun fără niciun fel de rezervă, cred că ar trebui să înceapă de la dumnealui discuția. (…) Am așteptat și încă mai aștept. Nu e obligatoriu să purtăm o astfel de discuție, dar asta nu înseamnă că ceea ce s-a pornit se va opri”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a subliniat că Parlamentul, prin atribuțiile pe care le are, poate contribui la aflarea adevărului, deoarece „încă sunt multe zone bolnave în societatea românească și într-o parte din instituțiile din România”.

„Eu am încredere că — poate nu în ritmul sau în viteza pe care ne-o dorim cu toții — încet, încet adevărul iese la iveală și toți cei sau și cele care au procedat așa la un moment dat vor da socoteală. Niciun sistem care era aproape să devină un sistem de poliție politică nu poate rezista, la un moment dat se distruge. Au fost prea multe situații semnalate de dvs și de colegi de-ai dvs de mulți ani de zile și totul rămânea la nivelul de bârfă, nu sunt probe, sunt posturi ostile, sunt jurnaliști, politicieni care se opun luptei anticorupție. Uite că încep să apară informații”, a afirmat președintele social-democraților.

În opinia lui Dragnea, colonelul Dragomir trebuie să spună și în Comisia parlamentară SRI ceea ce a declarat și în mass-media, că „se arunca o plasă ca să se facă interceptări, vezi Doamne, pentru terorism, sau bănuiți de terorism, politicieni, jurnaliști, sau alții și după ce aruncau plasa cereau interceptările și hai să ne uităm pe stenograme poate un cuvânt de la unul, o frază de la altul, poate le putem pune într-un anume fel și hai să pornim un dosar”.

„Asta ce spune? Că s-a mers pe ținte, s-au stabilit țintele, probabil s-a făcut o listă. Probabil că doamna Kovesi va avea un punct de vedere la un moment dat, sau alte instituții”, a arătat Dragnea.

Liderul PSD a declarat că este sigur că se vor mai auzi foarte multe lucruri care vor confirma ceea ce deja s-a spus. „Nu ne pot închide pe toți. Mai e foarte puțin”, a spus Liviu Dragnea.

 

Citeşte şi: Dragnea, după DEZVĂLUIRILE lui Daniel Dragomir la România TV: Comisia SRI va trebui să-l cheme la audieri rapid

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, trimis în judecată de DNA pentru corupție și urmărit penal în Dosarul „Black Cube”, a făcut o serie de dezvăluiri despre cum funcţionează sistemul, confirmând că exista o colaborare între SRI şi DNA pentru a se obţine sentinţe favorabile în justiţie.

„Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă. Sperau ca cei din câmpul tactic să dea decizii favorabile. Cei din SRI dădeau bileţele şi erau dictate complete de judecată. Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic. Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. A fost şi prin şantaj cum ar fi fost arhiva SIPA. Au fost şi ofiţeri acoperiţi în justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia”, a dezvăluit colonelul Dragomir, la România TV.

Fostul colonel SRI a confirmat şi că întâlnirea din „sufrageria lui Gabriel Oprea”, din noaptea alegerilor prezidenţiale din anul 2009 a fost unul real. „Aceste întâlniri erau de domeniul evidenţei. Se ştiau în SRI. La întâlniri merg şoferi, acele persoane raportează. Ele au foi de parcurs. Toate activităţile există. Se pot identifica cu uşurinţă”, a mai spus Daniel Dragomir.

EMISIUNEA INREGISTRATA INTEGRAL AICI şi AICI (jurnalul de la 23.00)