Liviu Dragnea, despre legea privind organizarea judiciară: A fost promulgată şi trebuie să înceapă să fie pusă în aplicare

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, spune că va ţine cont de punctul de vedere al preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea 304/2004 privind organizarea judiciară, dar nu mai este nimic de modificat la acest act normativ. El susţine că aceasta a fost dezbătută transparent, votată, atacată la Curtea Constituţională şi a parcurs toate procedurile, iar după ce a fost promulgată, trebuie să fie pusă în aplicare.

RomaniaTV.net
24 iul. 2018, 14:52
Liviu Dragnea, despre legea privind organizarea judiciară: A fost promulgată şi trebuie să înceapă să fie pusă în aplicare

“Ţinem cont de punctul de vedere al preşedintelui Iohannis, numai că nu avem ce să modificăm. A fost votată (legea 304/2004 – n.r.), a fost dezbătută transparent, a fost votată în Parlament, a fost atacată la Curte, a fost analizată la Curte, a fost întoarsă, a parcurs toate procedurile. Eu, personal, nu văd de ce ar trebui să reluăm o dezbarere sau un şir de modificări pe legea respectivă. A fost promulgată şi, ca orice lege, trebuie să înceapă să fie pusă în aplicare”, a spus Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

Liderul PSD a susţinut că prevederea privind înfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor a fost declarată constituţională de către CCR şi s-a spus că aceasta va contribui la sporirea gradului de independenţă al justiţiei.

“CCR nu numai că a declarat constituţională acea prevedere, ci a întărit şi a spus că tocmai înfiinţarea acelei secţii (de anchetare a magistraţilor –n.r.) contribuie la sporirea gradului de independenţă al justiţiei. Adică dacă ar fi anchetaţi de DNA ar zburda pe câmpii şi dacă în anchetează doar acea secţie…”, a mai explicat Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Şeful statului declara, joi, că nu mai are nicio cale de atac asupra acestui act normativ şi că este obligat prin Constituţie să îl promulge, dar acest lucru „nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a terminat”.

Una dintre cele mai importante modificări aduse de către Parlament Legii 304 vizează înfiinţarea unei secţii de investigare a procurorilor şi judecătorilor.

Duminică, Forumul Judecătorilor din România a solicitat Avocatului Poporului „sesizarea imediată” a Curţii Constituţionale asupra modificărilor aduse de Parlament Legii nr. 304/2004, arătând că unele dintre măsurile legislative sunt contrare recomandărilor Comisiei de la Veneţia sau GRECO şi pun în pericol însuşi parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, marţi, că Legea 304 face referire la texte din legile 303 şi 317 care încă nu au intrat în vigoare şi a afirmat că, dacă nu vor fi luate măsuri organizatorice, aceasta nu va produce efecte.

”Ieri a intrat în vigoarea Legea 304 care nu cuprinde nişte dispoziţii tranzitorii şi sunt foarte curioasă dacă se va face ceva în sensul facilităţii intrării în vigoare a acestor dispoziţiile legale, atâta timp cât această lege face referire la nişte texte din modificările aduse legilor 317 şi 303 care nu au intrat încă în vigoare. Dar văd că nu interesează pe nimeni”, a declarat, marţi, Cristina Tarcea.

Întrebată dacă această lege, deşi intrată în vigoare, nu va produce efecte, şefa instanţei supreme a spus: ”Dacă nu se vor lua măsuri organizatorice – indiferent de ce natură – cred că nu”.