Liviu Dragnea, despre SIPA: Cred că se vor mai desecretiza rapoarte. Arhiva nu trebuie să fie distrusă

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, a declarat la România TV că arhiva SIPA trebuie să fie desecretizată, iar un mini CNSAS este bine-venit pentru arhiva magistraţilor. De asemenea, liderul PSD a precizat că săptămâna viitoare va finaliza analiza implementării programului de guvernare şi se va lua o decizie

25 mai 2017, 17:44
Liviu Dragnea, despre SIPA: Cred că se vor mai desecretiza rapoarte. Arhiva nu trebuie să fie distrusă

„Chiar în ziua în care a apărut subiectul SIPA pe agenda publică am spus că trebuie desecretizate rapoartele. Azi a fost un pas bun prin desecretizarea raportului. Cred ca în continuare se vor mai desecretiza rapoarte SIPA. Vor fi informaţii interesante”.

Liviu Dragnea a subliniat că este total împotriva topirii arhivei SIPA. Ideea unui mini CNSAS pentru arhiva SIPA este bine-venită. „Sper să iasă la iveală multe informaţii care să facă lumină în sistemul de justiţie”, a punctat preşedintele PSD la România TV despre subiectul momentului. 

„Nu în sensul ca toată arhiva SIPA să se desecretizeze, să se pună pe site şi să dăm drumul la un mare spectacol. Ideea doamnei preşedinte a UNJR, Gârbovan, mi se pare foarte bună, un mini CNSAS la nivelul Ministerului Justiţiei din care să se înceapă să se aibă acces la informaţii, atât judecătorii, magistraţii să poată să afle dacă au fost obiectului unui dosar sau unei operaţiuni. În acelaşi timp, şi nouă să ne dea posibilitatea să vedem dacă de-a lungul acestor ani decizii ale unor magistraţi au fost influenţate de nişte informaţii compromiţătoare pe care acest Serviciu şi poate şi altele conectate la el le-a avut”, a explicat liderul PSD.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, mesaj către Grindeanu: Nu trebuie să funcţioneze „în viteza a 3-a”

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat faptul că „nu este de acord ca această arhivă să fie distrusă”, în acelaşi timp „nici nu este de acord să rămână în continuare ultra secretă, adică să nu aibă nimeni acces la ea (…)”.

Liviu Dragnea a susţinut că Guvernul ar putea desecretiza săptămâna viitoare celelalte două rapoarte care vizează arhiva SIPA.

„Sunt nivele de secretizare care sunt de competenta Guvernului şi, probabil, că sunt şi unele care ţin de competenţa CSAT-ului. Dacă nu greşesc, acele rapoarte cred că sunt de competenţa Guvernlui pentru a fi desecretizate. În mod normal, săptămâna viitoare, Guvernul poate să desecretizeze acele rapoarte, nu are de ce să nu aibă timp (…)”, a adăugat preşedintele PSD.

El a mai afirmat că dacă arhiva SIPA ar fi distrusă, iar cineva ar avea nişte copii ale documentelor, atunci şantajul ar fi „mult mai tare”.

„Şi ăsta este unul dintre motivele pentru care eu nu sunt de acord să fie distrusă arhiva SIPA, pentru că e greu să crezi că nu au fost copiate nişte documente de acolo. Şi atunci dacă, în mod oficial, arhiva SIPA dispare şi cineva are copii, atunci şantajul va fi mult mai tare”, a conchis Liviu Dragnea.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, despre impozitul pe venitul global: S-ar putea să nu mai folosim consultanţi fiscali

Liviu Dragnea a fost solicitat să comenteze declaraţiile fostului ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit căruia în 2013 a fost constituită o comisie care a intrat în arhiva SIPA şi a schimbat un bec.

Dragnea a declarat că fostul ministru Cazanciuc i-a relatat episodul cu becul de la arhivă: „Am vorbit cu Cazanciuc astăzi şi habar nu aveam ce declarase şi a venit la partid să discutăm şi mi-a zis despre acest subiect. Pe camere apăruse imagini că se spărsese un bec. Am avut aceeaşi reactie, am zambit. A susţinut serios ca ăsta e adevărul. Nu am de unde să ştiu că nu e aşa. Eu sper să iasă la iveală mai multe informaţii”.

La constatarea moderatorului că situaţia e similară bancului cu cei 4 poliţişti, Dragnea a spus, râzând: „Nu patru. Cinci. Şi nu poliţişti, miliţieni. Era pe vremea lui Ceauşescu”.

Liviu Dragnea: Eu şi Tăriceanu îi scriem oficial lui Juncker să-i cerem explicaţii despre atitudinea Comisiei Europene

Despre programul de guvernare

„Rezultatele implementării programului de guvernare sunt bune de până acum. Ele sunt generate de încrederea mare din campania electorala. Există un indicator privind sentimentul economic, care s-a imbunatatit semnificativ în martie 2017. Acest indicator arată că oamenii de afaceri au incredere si incep sa investeasca”, a declarat Liviu Dragnea la România TV.

Pe de altă parte, liderul PSD a admis că sunt in intarzieri in anumite domenii şi a inceput sa lucreze serios cu Tariceanu la o analiză a fiecărei masuri din programul de guvernare: „Saptamana viitoare vom finaliza analiza si vom lua o decizie. Dacă e nevoie de schimbări în Guvern.”

Liviu Dragnea l-a contrat pe premierul Sorin Grindeanu în privinţa declaraţiei şefului Guvernului care a punctat că „nu știu dacă cineva face schimbări în minutul 15, când conduci cu 3-0”.

„Eu evit să comentez ce spune premierul. Nu a fost o declaraţie bună cu 3-0 la pauză. 3-0 poate nu fi suficient. Nu e scor de calificare. Poţi pierde cu 4-3. Era normal să facem o analiză. Nu e suficient de bine. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Avem semnale că se mai trage frâna de mână. 3-0 şi creştere economică de 5% nu este suficient. Noi avem potenţial de dezvoltare mult mai mare. Guvernul fuctioneaza in viteza a 3 a, eu vreau viteza a 4 a”, a spus liderul PSD.

„Pe noi ne interesează să ajungem la impozit de 10% pentru venituri de sub 2.000 de lei şi impozit de 10% pentru venituri de peste 2.000 de lei. La medici indiferent de venit impozitul pe salariu va fi zero. La celelalte categorii de salarii, direct sau indirect dacă ai 2.000 de lei venit să nu plăteşti impozit la stat”, a susţinut Dragnea.

Liviu Dragnea a declarat că draftul Fondului Suveran de Dezvoltare este aproape gata, iar săptămâna viitoare urmează să fie prezentat în Parlament. 

Alegerile prezidenţiale din 2009

„Nu vad de ce nu ar fi invitata doamna Kovesi la comisia de anchetă din Parlament. Nu cred ca nu o vor invita cei din Parlament. Vedem ca Parlamentul incepe sa fie luat in serios, iar o comisie de ancheta este tratata serios.
Cu cat avem acces la mai multe informatii avem sansa ca functionarea institutiilor publice sa fie sanatoase. Nu stiu daca vor fi efecte penale, dar vor iesi informatii care ne vor ajuta sa ne dam seama ce s-a intamplat atunci”.

Preşedintele PSD a lăsat să se înţeleagă că ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2019. „Sunt toate sansele ca in 2019 sa fie ales tot un ales local. Am spus ca se vede ca cei care au fost in administratia locala au sanse sa ajunga in functia cea mai inalta din Romania”.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: PSD nu se rupe. Eventual pot sări câteva aşchii

Liviu Dragnea a anunţat recent că Partidul Social Democrat nu se rupe, deoarece este un trunchi politic foarte serios, eventual, așa cum s-a mai întâmplat în istorie, din PSD pot sări câteva așchii. 

Citeşte şi: Analiză. Evoluţia discursului public al „premierului din umbră” Liviu Dragnea şi ştampila de care nu reuşeşte să scape PSD

Programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, asumat de cabinetul Grindeanu, a fost laitmotivul comunicării publice impus de Liviu Dragnea atât înaintea câştigării alegerilor parlamentare, cât şi după instalarea guvernului. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a dorit să capitalizeze din punct de vedere al imaginii cel mai mult din succesul şi măsurile bune ale programului de guvernare etichetându-se ca ştiind cel mai bine platforma, a devenit rapid ţinta oprobriului public când a inflamat o bună parte din populaţie cu OUG 13. Comunicarea defectuoasă a fost scuza cel mai des invocată de liderul PSD atunci când măsurile propuse de Guvern au fost respinse categoric de opinia publică.