Tăriceanu, după şedinţa Coaliţiei: Proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi promovat prin iniţiativă parlamentară

Proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi promovat prin iniţiativă parlamentară, iar în zilele următoare ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va prezenta în Comisia juridică pachetul de reformă, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei Coaliţiei, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

18 oct. 2017, 10:41
Tăriceanu, după şedinţa Coaliţiei: Proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi promovat prin iniţiativă parlamentară

„Domnul ministru Tudorel Toader va veni cu pachetul de reformă la Comisia juridică, îl va susţine, iar Coaliţia urmează să promoveze proiectul de legi de reformă, să înceapă dezbaterile şi să intrăm în procedură. Va fi promovat ca iniţiativă parlamentară”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a spus că ministrul Tudorel Toader va prezenta zilele următoare pachetul de legi în Comisia juridică.

„Domnul ministru, dacă e gata, nu ştiu programul comisiei, poate să fie invitat şi mâine, nu avem intenţia să lungim lucrurile, din contră”, a precizat şeful Senatului, citat de news.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anuţat miercuri că proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este finalizat, precizând că prioritară este îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare.

Tudorel Toader: Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este finalizat. Coaliţia va stabili calea de urmat 

Liderii Coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, s-au reunit la Palatul Parlamentului, în ședință, pe agendă aflându-se proiectul de buget pentru 2018, split TVA și legile care vor fi inițiate în Legislativ, după cum a anunțat marți președintele PSD. La ședință este prezent și premierul Mihai Tudose.

„Am avut o primă discuție despre buget, am avut o discuție despre split TVA, despre legile Justiției, despre toate legile care să fie inițiate în Parlament, despre contribuții — aproape toate temele care erau de interes. Ne-am pus de acord. Mâine (miercuri — n.r.) vom avea o ședință a Coaliției. La final vom comunica deciziile luate care să se și implementeze”, a anunțat Dragnea, marți, la Parlament.

Citeşte şi: Premierul Mihai Tudose i-a convocat pe noi minştri la prima şedinţă de Guvern

Întrebat care vor fi legile care vor ajunge în Parlament dintre cele care ar fi trebuit să vină ca proiecte ale guvernului, el a enumerat, între altele, parteneriatul public privat, fondul suveran de dezvoltare și investiții, fiind „toate șansele” și pentru legile Justiției.

Referitor la cele două articole considerate ca fiind controversate privind numirea procurorilor șefi, liderul PSD a anunțat că le va sugera colegilor din Comisia parlamentară specială privind legile Justiției — având în vedere că vor face raportul care va veni în plen — ca acea prevedere să fie lăsată deoparte.

O altă temă pe agenda coaliției se referă la sesizarea la Curtea Constituțională a unui posibil conflict între Executiv și Ministerul Public pe tema hotărârilor de guvern.