Senatul a respins candidaturile toate pentru Curtea Constituţională: Ruxandra Jipa, Mona-Lisa Neagoe şi Ioan Chelaru

Senatul a respins, luni, prin vot secret cu buletine, candidatura judecătoarei Mona-Lisa Neagoe, propusă de PNL, și a senatoarei Ruxandra Florina Jipa pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Candidatura lui Ioan Chelaru a fost retrasă de Comisia Juridică. Procedura numirii va fi reluată.

09 mai 2016, 13:17
Senatul a respins candidaturile toate pentru Curtea Constituţională: Ruxandra Jipa, Mona-Lisa Neagoe şi Ioan Chelaru

UPDATE Judecătoarea Mona-Lisa Neagoe a obținut 6 voturi „pentru” și 82 voturi „împotrivă”, în timp ce Ruxandra Florina Jipa a avut 8 voturi „pentru” și 80 voturi „împotrivă”.

„Deoarece niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi, Biroul permanent al Senatului va stabili la proxima ședință procedura de reluare a numirii unui judecător la Curtea Constituțională”, a precizat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Discutarea și votul asupra celor două candidaturi au avut loc fără raportul Comisiei juridice, care nu a fost depus.

Inițial, la Comisia juridică a Senatului și-a înscris candidatura pentru un loc de judecător la CCR, pe lângă Mona-Lisa Neagoe și Ruxandra Jipa, și Ioan Chelaru.

La audierile din comisie, Chelaru nu s-a prezentat, membrii comisiei motivând că acesta este internat în spital. Senatorii din comisie au votat toate cele trei candidaturi, niciuna neîntrunind numărul de voturi necesar. Ulterior, dosarul de candidatură al lui Ioan Chelaru a fost retras.

Citeşte şi: Senatoarea Ruxandra Jipa la Comisia Juridică: Chiar vreţi dosare penale pe bandă? Ieşi afară, că asiguri cvorum!

UPDATE Comisia juridică a decis, luni, să retragă candidatura senatorului Ioan Chelaru din raportul pe care îl va înainta plenului pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională.

Prin urmare, raportul va include doar candidaturile senatorului Florina Ruxandra Jipa și judecătorului Mona-Lisa Neagoe.

Cu câteva ore înaintea acestei decizii, Comisia juridică le-a audiat pe Florina Ruxandra Jipa și Mona-Lisa Neagoe, candidați pentru aceeași funcție, iar la final au fost votați toți candidații, inclusiv Ioan Chelaru, care a absentat de la ședință.

Senatorul Ovidiu Donțu a precizat că Ioan Chelaru nu dorește să fie votat în plenul Senatului fără a fi audiat în Comisia juridică. Donțu le-a propus celor prezenți să elimine dosarul lui Chelaru din raportul care va fi înaintat plenului.

Propunerea a fost aprobată în unanimitate de cei șase membri prezenți.

 

În şedinţa de grup urmează să se stabilească dacă PSD vine cu altă propunere. De asemenea, Comisia juridică se reuneşte din nou, la 15.30, pentru propunerile de judecător la CCR, raportul întocmit la prâns nemaifiind valabil.

„Trebuie să discutăm ce se întâmplă la votul de la ora 17.00. Sper să se întâmple votul, pentru că am înţeles că în Comisia juridică a fost audiat chiar şi domnul Chelaru, care nu era prezent, şi sigur că o să se facă din nou comisia, pentru că este totuşi ceva năstruşnic”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă PSD va păstra propunerea pentru judecător la CCR în persoana lui Ioan Chelaru, Liviu Dragnea a răspuns: „Cred că odată ce nu a venit astăzi, nu”.

„Deocamdată să se întâmple votul de astăzi. Dacă cele două propuneri de astăzi pică, teoretic, mâine, Biroul Permanent al Senatului trebuie să se întrunească şi să stabilească calendarul procedurii. Probabil că nu îl va pune imediat şi atunci va fi timp suficient, că poate nu propune PSD, poate sunt alţi oameni care se gândesc să îşi depună candidatura şi noi o să evaluăm dacă dăm susţinere sau nu”, a spus Dragnea.

Preşedintele PSD a precizat că, „din câte a înţeles, Ioan Chelaru nu mai doreşte să îşi păstreze candidatura pentru funcţia de judecător CCR”.

„Am să discut şi cu el, fiind o problemă de sănătate, nu aş vrea să discut foarte mult, dar repet, nu e mâine, dacă vor stabili procedura, aşa cum cred eu, peste câteva săptămâni de zile, o să avem timp suficient. Poate fi tot dumnealui sau altcineva. Pe mine mă interesează, acum, ca omul să se facă bine”, a mai arătat Dragnea.