Liviu Dragnea: Nicăieri în lume nu se schimbă sistemul electoral înainte de alegeri

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seară, la România TV, că, deşi există argumente pro şi contra privind organizarea alegerilor locale în două tururi, această dezbatere nu are niciun rost acum, în an electoral, întrucât nu este normal ca legea să se schimbe cu doar câteva luni înainte de vot.

RomaniaTV.net
10 feb. 2016, 20:11
Liviu Dragnea: Nicăieri în lume nu se schimbă sistemul electoral înainte de alegeri

Liviu Dragnea nu exclude organizarea unei dezbateri pe tema organizării alegerilor locale după scrutinul din aceastî vară.

„În America, această dezbatere nu există. (…) Există argumente și pentru un tur și pentru două tururi, dar ceea ce nu spun liberalii este că și un tur și două tururi reprezintă proceduri profund democratice. Sunt argumente pentru un tur, care stau în picioare și care spun că primul tur e cel mai reprezentativ, pentru că în turul doi încep combinațiile politice și ceea ce cetățenii decid nu e sigur că se transformă în hotărârea finală. (…) Există argumente pro și contra pentru fiecare dintre variante. Ceea ce spunem noi e să generăm această dezbatere la anul. Nu există nicăieri în lume să se schimbe sistemul electoral înainte de alegeri”, a afirmat Dragnea.

În opinia sa, „e puțin suprinzător că un premier tehnocrat, care n-a fost votat de cetățeni, vorbește deja ca și cum ar avea o legitimitate foarte mare, cum are președintele Iohannis”. ”Eu aș fi mai rezervat în a face astfel de afirmații, pentru că societatea nu s-a exprimat. Milioanele de simpatizanți ai PSD-ului, ALDE, ai UNPR-ului, UDMR au altă opinie. Eu de aia spun — oricine trebuie să fie rezervat când se trezește vorbind în numele societății, în numele poporului. Era unul care vorbea în numele poporului. (…) Facem un tur la comune, facem două tururi la orașe, trei tururi la municipii și la București, atâtea tururi cât să iasă Cristian Bușoi. Vorbind serios, nu ne opunem pentru două tururi, numai că s-a stabilit în România, dincolo de Comisia de la Veneția (…) — cu un an înainte de alegeri nu se mai modifică sistemul electoral. Este un precedent periculos. (…) Nu cumva poate veni dl. Cioloș în septembrie, când liberalii o să constate după înfrângerea de la locale că stau și mai jos în sondaje, cu modificarea legii alegerilor parlamentare?”, a subliniat liderul PSD.

Pe de altă parte, Dragnea a anunțat că PSD va analiza cu mare atenție activitatea noilor prefecţi: „Dacă vor avea un comportament corect, cum au avut și cei puși de Guvernul Ponta, o să fie în regulă. Dacă vor întreprinde acțiuni în sprijinul PNL, atunci o să reacționăm foarte dur. (…) Probabil este o presiune din partea PNL (n.r. privind schimbarea prefecților). Nu văd niciun fel de motivație, dar probabil că premierul are o motivație, s-au făcut evaluări”.