Liviu Dragnea: Nu iau în calcul să demisionez din Guvern

Publicat: Luni, 07 Octombrie 2013 14:23 // Actualizat: Luni, 07 Octombrie 2013 14:33 // Sursa: romaniatv.net

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că nu va demisiona din Executiv deoarece faptele de care este acuzat de către procurori nu numai că nu au legătură cu activitatea guvernamentală, ci sunt şi neadevărate.

"Nu iau în calcul să demisionez. Aştept ca preşedintele să probeze aceste acuzaţii absurde. În ce priveşte demisia, sunt nişte proiecte la care m-am anagajat când am intrat în Guvern şi vreau să le duc la capăt", a declarat Dragnea.

Acesta susţine că se aştepta ca dosarul să fie trimis la instanţă. "Nu-i o mare surpriză pentru mine după ce am văzut joi comanda dată de Traian Băsescu ca DNA să trimită dosarul la instanţă", a comentat vicepremierul. Întrebat de ce crede că preşedintele Băsescu se află în spatele dosarului său, Dragnea a răspuns: "Din multă dragoste. Cred că mă iubeşte foarte mult."

"În orice scrutin electoral, oricine organizează o campanie electorală poate fi socotit infractor, iar orice partid drept o grupare infracţională", a mai comentat vicepremierul Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte 74 de persoane, în dosarul privind fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului, potrivit unui comunicat al DNA.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că "în calitate de secretar general al unui partid, Nicolae-Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale". Potrivit aceluiaşi document, "Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot".

"Ca un prim pas, Nicolae-Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale.  În paralel, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii județeni de campanie /primarii/activiștii de partid. Sistemul informatic avea două componente IT: o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real și între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat „1855" ori prin recepționarea de mesaje de la acest număr, dar şi o aplicație internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (așa-numiții „coordonatori județeni" sau „coordonatori") să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în toate secțiile de votare, precum și să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro. Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator și parolă primite anterior prin canalul de comunicații SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secțiilor de votare și alte persoane prin obținerea autorizării din partea utilizatorilor", se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, sistem informatic asigura comunicarea în fiecare oră a prezenței la vot a cetățenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secțiile de vot cu o prezență slabă la urne, comunicarea de mesaje, conținând ordine sau recomandări coordonatorilor și/sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creșterea artificială a numărului de votanți în secțiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege, obținerea de informații precise, în timpul procesului de votare (și nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secțiile de votare de pe tot cuprinsul țării, respectiv câte voturi „Da" și câte „Nu" au fost exprimate.

Demersul infracțional al lui Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

În comunicatul DNA se mai arată că "infracțiunile reținute în sarcina persoanelor implicate în desfășurarea procesului de votare - președinți și membri ai secțiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât și liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora și introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obținute prin falsificarea semnăturilor".

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere calitatea de deputat deținută în prezent de Nicolae-Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, pe 6 septembrie 2012, în dosarul "Referendumul". Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din funcţia de şef al Secţiei I din DNA. Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeaşi funcţie.

 

7 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 oct 23:58
Votează email 0 email
...în dosarul privind fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Liviu Dragnea este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii...
07 oct 23:29
...numelor acestor alegători”, se arată în rechizitoriu. DNA a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane – preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt...
07 oct 21:24
Votează email 0 email
...din dreptul numelor acestor alegători”, se arată în rechizitoriu. DNA a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane – preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman,...
07 oct 16:15
Votează email 0 email
...target="_blank" rel="nofollow" >Liviu Dragnea. În ceea ce priveşte poziţia în Guvern a lui Dragnea, liderul PNL a spus: “Noi am avut în persoana ministrului Relu Fenechiu, actual deputat, un om care avea un proces pe...
07 oct 14:56
...de care este acuzat de către procurori nu numai că nu au legătură cu activitatea guvernamentală, ci sunt şi neadevărate. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
07 oct 14:40
...către procurori nu numai că nu au legătură cu activitatea guvernamentală, ci sunt şi neadevărate. Citește mai departe… Powered by WPeMatico...
07 oct 14:32
... Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că nu va demisiona din Executiv deoarece...
1
EUR
4.7081
RON
23 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H