Liviu Dragnea: Nu îmi asum concluziile raportului lui Tudorel Toader privind Ministerul Public şi DNA UPDATE

Liviu Dragnea, preşedintele, PSD, a declarat, joi, că "nu îşi asumă" raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA. El a comentat ironic că procurorii şefi ai celor două instituţii "tremură de frică" odată cu anunţarea mecanismului de verificare al Ministerului Justiţiei, potrivit News.ro.

30 mart. 2017, 11:20
Liviu Dragnea: Nu îmi asum concluziile raportului lui Tudorel Toader privind Ministerul Public şi DNA UPDATE

Întrebat dacă îşi asumă concluzia prezentată miercuri de ministrul Justiţiei, Dragnea a spus: „Eu nu mi-o asum”.

El a comentat ironic şi ideea mecanismului de verificare a Ministerului Public anunţată de Tudorel Toader. „Am văzut că tremură de frică procurorii şefi”, a afirmat Dragnea.

Întrebat dacă este mulțumit de raportul prezentat de Ministerul Justiției în ceea ce privește evaluarea activității Ministerului Public și DNA, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu. Eu am spus de multe ori în toate aparițiile mele publice că voi susține decizia ministrului într-un fel sau altul dacă va fi argumentată. Din păcate, nu am ce să susțin, pentru că ori mă așteptam la o argumentație în care să ne spună tuturor de ce trebuie să fie menținuți în funcție șefii Parchetelor, ceea ce era o opțiune și un rezultat al evaluării, ori argumentație pentru a cere revocarea lor. În schimb, am văzut o argumentație pentru a fi revocați cu o concluzie pentru a fi menținuți. Din păcate, nu am ce să susțin și trebuie să recunosc că am o oarecare dezamăgire”.

Întrebat dacă se pune problema schimbării lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei după prezentarea raportului privind activitatea Codruţei Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr, Dragnea a spus că o decizie în acest sens va fi luată de premierul Sorin Grindeanu.

„Nu, din punctul meu de vedere, nu. Este o decizie a primului-ministru”, a răspuns liderul PSD.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, în conferinţa de presă în care a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare din funcţii a acestora. El a precizat că evaluarea şefilor celor două instituţii a fost făcută de el, fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. Toader a susţinut, însă, că este oportună „instituiriea unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ”, iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii.