Liviu Dragnea: Noul ministru al Justiţiei ar putea fi propus miercuri. Care este profilul dorit de coaliţia PSD-ALDE

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la România TV că OUG 13 a fost un pretext din partea adversarilor politici pentru a cere demisia Guvernului şi a precizat că viitorul ministru al Justiţiei ar putea fi propus miercuri, după şedinţa coaliţiei de guvernare. Tot miercuri PSD ar urma să ia o decizie şi în privinţa vicepreşedintelui Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, care în ultimele săptămâni a adus numeroase critici conducerii de la centru.

19 feb. 2017, 17:37
Liviu Dragnea: Noul ministru al Justiţiei ar putea fi propus miercuri. Care este profilul dorit de coaliţia PSD-ALDE

Liviu Dragnea a subliniat la România TV că OUG 13 acoperea un vid legislativ, însă s-a văzut că ordonanţa a fost doar un pretext pentru că în continuare se cere demisia Guvernului.

„Am văzut foarte mulţi oameni supăraţi, chiar si straini şi mi s-a parut ciudat cum un şef de banca protesteaza impotriva Guvernului. Am auzit şi eu cum multinaţionale au promovat şi sustinut aceste proteste. Am primit şi eu de la Adrian Ţuţuianu informaţiile pe care le-a şi spus public”.

„Asta nu înseamnă că nu aştept şi eu continuarea de la domnul preşedinte Ţuţuianu să spună informaţiile pe care le poate spune, dar marea majoritate sunt informaţii publice, pe care publicul trebuie să le ştie”, a spus şeful Camerei Deputaţilor.

Şeful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a declarat pe 6 februarie că va cere Serviciului Român de Informaţii (SRI) răspunsuri cu privire la suspiciunile sale că multinaţionalele ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale din România, explicând că acest lucru ar încălca legea securităţii naţionale.

Citeşte şi: Dragnea: Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare

Liderul PSD pune actuala stare a societăţii pe nemulţumirea şi frustrarea adversarilor politici pentru pierderea alegerilor parlamentare.

„Eu nu pot uita ce i-a spus preşedintele Iohannis lui Tăriceanu…că declară război total PSD. Este păcat că s-a ajuns în situaţia asta. Încerc să înţeleg înfrângerea şi frustrarea preşedintelui. Ar fi trebuit ca Iohannis să fie preşedintele tuturor românilor şi să nu instige la proteste. Adevărul o să iasă la iveală. Cred ca se face orice ca acest program sa nu fie pus in practica pentru ca exista riscul ca ei sa devina spectator la un program bun”.

Despre nominalizările noilor miniştri

În ceea ce priveşte numele noului ministru al Justiţiei preşedintele PSD a punctat că acesta va fi comunicat după şedinţa de miercuri din coaliţie.

„Cred ca in cursul saptamanii viitoare trebuie sa se stabileasca cele doua nominalizari si trimise la Cotroceni pentru a fi aprobate de Iohannis. Am vorbit cu premierul, iar dupa emisiune ii sun pe Tariceanu si Constantin, miercuri sa discutam si poate se si aproba sa dam drumul procedurilor legale. Pentru Justiţie trebuie sa fie un ministru care sa aiba un CV bun, greu de contestat, experienta in domeniu, capacitate de a genera si coordona si o dezbatere serioasa in care sa se discute de legislatia din acest domeniu. Plecand de la coduri, sunt oameni condamnati din cauza unor articole neconstitutionale”.

Liviu Dragnea a menţionat că dacă aceste calităţi sunt întrunite de un om politic e bine, dacă nu e politic, dar este un profesionist experimentat e la fel de bine. 

În ceea ce-l priveşte pe viitorul ministru al IMM-urilor, liderul PSD a spus că este nevoie de un om cu oarecare greutate politică, să înţeleagă mediul de afaceri, să aibă experienţă şi să comunice.

Cazul Chirica, analizat în comitetul executiv al PSD

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că miercuri va avea loc Comitetul Executiv al PSD, în care se va discuta cazul primarului de Iași, Mihai Chirica. Dragnea a spus că el nu este adeptul măsurilor ferme, dar se va supune deciziei partidului, iar în acest sens a amintit că organizațiile județene ale PSD au adoptat rezoluții prin care au cerut excluderea lui Chirica.

„Ceea ce va hotărî partidul vom vedea miercuri, dacă miercuri vom avea Comitetul Executiv al PSD. Actuala conducere a partidului, beneficiind și de încrederea dată de guvernarea Ponta a avut niște rezultate la alegerile locale și parlamentare, pe care PSD nu le-a obținut niciodată. PSD a trecut printr-un proces de modernizare, care nu a durat numai un an. Am dus partidul într-o direcție de la care nu vreau să mă abat, o direcție de deschidere (…) Eu nu sunt un copil și PSD nu este un partid născut ieri ca să nu înțelegem din prima secundă ce se ascunde în spatele unor declarații ale unor lideri politici.

Nu am stat de vorbă cu domnul Chirica. Dumnealui, în ciuda faptului că este președinte interimar al organizației PSD Iași, a participat doar la patru ședințe ale Comitetului Executiv. Este foarte greu de comunicat cu dumnealui (…) O să discutăm miercuri, dar eu nu sunt adeptul unor măsuri foarte ferme, dar partidul va lua o decizie. Până miercuri ne vom gândi cu toții, toți liderii din Comitetul Executiv și vom lua o decizie echilibrată (…) Nu am discutat cu domnul Chirica, pentru că dumnealui a ales să fie vedetă la televizor și nu am vrut să intru în competiție”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat ce sancţiuni riscă Mihai Chirica, şeful PSD a spus că plaja este foarte mare şi că el nu este adeptul unor măsuri foarte dure.

”Nu sunt adeptul măsurilor fosrte dure. Plaja e foarte mare, se poate adopta şi o sancţiune minimă şi una maximă. Miercuri vom adopta o decizie înţeleaptă, dar fermă”, a anunţat Dragnea.

Liviu Dragnea a enumerat principalele măsuri intrate în vigoare  de la venirea PSD la guvernare:

1.Eliminarea a 102 taxe nefiscale (timbrul de mediu, taxa radio-tv, taxele consulare)

2.Creșterea salariului minim la 1.450 lei

3.Eliminarea CASS pentru toți pensionarii și a impozitului pe venit pentru cei cu pensia

4.Introducerea deducerii din calculul impozitului pe venit a abonamentelor medicale, în limita a 400 euro/ an

5.Adoptarea Programului “primachirie” cu decontarea a 75% din costul chiriei și al utilităților pentru cei care își găsesc un loc de muncăla mai mult de 50 km de domiciliu (max 900 lei/lună)

6.Eliminarea plății CASS pentru veniturile suplimentare obținute din investiții, dividende, dobânzi

7.Eliminarea impozitului pe venit pentru angajații sezonieri, care sunt păstrați în câmpul muncii pe tot parcursul anului.

8.Transport gratuit pe CFR pentru toți studenții, dar și mai mult decât dublarea alocării pentru bursele acestora (201 lei)

9.Eliminarea impozitului pe profit, timp de 10 ani de zile, pentru firmele din domeniul cercetării și inovării.

10.Eliminarea formularului 088 privind categoria firmele plătitoare de TVA

11.Desființarea comisiilor din Casele de Sănătate, astfel încât tratamentul pacienților să poată începe imediat după diagnosticarea de către medic

12.Creșterea veniturilor pentru asistenții persoanelor cu handicap la 1.450 lei, a indemniza ției lunare pentru concediul de creș tere a copilului de la 1.062 lei la 1.232 lei și a stimulentului de inserție a mamelor cu copii sub 2 ani, care se întorc la locul de muncă, de la 531 lei la 650 lei (toate acestea, ca urmare a creș terii salariului minim)

13.Demararea programului “Tomate românești”, prin care toți cei care cultivă roșii în spații protejate (sere sau solarii de 1.000 mp) vor primi 3.000 euro/anual.

Liviu Dragnea, despre măsurile care se vor lua în perioada următoare

Principalele măsuri care vor intra în vigoare în
perioada următoare

1. Creșterea punctului de pensie la 1.000 lei (în prezent este 917 lei)

2. Introducerea impozitului pe profit, de 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile cu CA
3. Creșterea pensiei minime, de la 400 lei la 520 lei

4.Lansarea programului “Start-up nation” – alocarea a 200.000 lei pentru 10.000 de start-up-uri anual

5. Eliminarea impozitului pentru transferul propriet ăților cu o valoare

6.Demararea programului “Carne de porc” prin care cei care dețin exploatații > 600 capete vor beneficia de pachete de câte 10.000 euro pentru fiecare 200 de porci abatorizați, într-una din cele 2 serii anuale.

7.TVA 0 pentru vânzarea de locuinâțe, publicitate și materii prime pentru agricultură.

8.Acordarea unui tichet de vacanțăde 1.450 lei pentru toți salariații din sistemul public.

9.Programul “Un medicament 100% compensat pentru fiecare boală

10.Reducerea prețului medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul, cu aprox 35%

11.Programul “Garanții pentru fermieri” prin care se acordă împrumuturi de maxim 3 milioane de euro, garantate 80% de către stat, cu dobândă maximă2% + ROBOR

12.Legea Prevenției- există deja comisie interministerială condusă de ministrul economiei

13.Legea Redevențelor – există deja comisie interministerială condusă de ministrul economiei

14. Adoptarea Masterplanului pe transport în Parlament

15. Demararea tuturor call-urilor aferente POC (Programul operațional competitivitate)

16. Legea Unică a Salarizării

17. Înființarea FSDI (Memorandumul a fost aprobat în Guvern)

18.Creșterea plafonului de la care firmele devin plătitoare de TVA, de la 220.000 lei la 300.000 lei

19.Actualizarea listei medicamentelor compensate

20.Programul “Primul centru de agrement” prin care firmele din turism vor putea obține credite de maxim 1 milion lei pentru construcția de centre de agrement (piscină, saună, etc), garantate 80% de către stat, cu dobandă maximă de 2% + ROBOR.