Liviu Dragnea, reacţie cu privire la recomandarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu numirea procurorilor şefi

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, legat de Comisia de la Veneţia, că forul poate să recomande oricare dintre variantele deja funcţionale în Europa şi a enumerat câteva dintre acestea, numirile fiind făcute de premier, preşedinte sau forurile judecătoreşti.

01 mart. 2018, 16:47
Liviu Dragnea, reacţie cu privire la recomandarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu numirea procurorilor şefi

„În MCV se vorbeşte despre consultarea Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte numirea procuroriilor de rang înalt. În Europa există mai multe modele: numiţi de ministru, în alte ţări de Parlament, altele de preşedinte, în altele de CSM-urile lor”, spune Liviu Dragnea, care se întreabă retoric ce model să ofere Comisia de la Veneţia.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi, la Bucureşti, că nu există nicio relaţie între MCV şi Articolul 7 al Tratatului UE, deoarece nu există nicio ameninţare sistemică faţă de statul de drept.

„Nu există nicio relaţie între MCV şi Articolul 7. Nu există nicio ameninţare sistemică faţă de statul de drept. Aveţi un sistem judiciar puternic şi independent. Ce facem noi este să cooperăm şi să verificăm dacă se iau măsurile necesare şi încercăm să facem astfel încât toate aceste etape să fie parcurse cum trebuie.(…). Noi nu suntem aici în sectorul statului de drept, ci în sectorul verificării dacă se iau toate măsurile necesare în domeniul luptei împotriva corupţiei, astfel încât aceasta să nu fie întoarsă, să nu fie oprită să nu ia o direcţie nedorită. Deci, practic, încercăm să susţinem şi noi, alături de dumneavoastră, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea sistemului judiciar”, a răspuns Timmermans, întrebat dacă poate fi adus în discuţie activarea Articolului 7, la fel ca în cazul Poloniei, dacă România nu respectă indicaţiile oficialilor europeni, potrivit Mediafax.