Liviu Dragnea: România trebuie să iasă din stadiul în care vinde producţia agricolă de la capul tarlalei

România trebuie să iasă într-un timp rezonabil de ani din stadiul în care vinde producția agricolă de la capul tarlalei, dar care ulterior se întoarce sub formă de biscuiți și alte dulciuri, susține președintele PSD Liviu Dragnea.

RomaniaTV.net
22 aug. 2017, 18:02
Liviu Dragnea: România trebuie să iasă din stadiul în care vinde producţia agricolă de la capul tarlalei

Într-un timp rezonabil de ani, România trebuie să iasă din stadiul în care vinde producție agricolă de la capul tarlalei, o iau marii traderi, o vând afară și se întoarce la noi ca biscuiți, pufuleți și alte dulciuri. Prin fondul suveran de dezvoltare și investiții avem în plan să se investească în rețeaua de prelucrare pentru a crește valoarea adăugată și să avem într-un termen rezonabil de ani circuitele integrate, de la producția agricolă până la produsul finit de pe raft. Nu este un proces ușor, dar este un obiectiv major al nostru, și când vom ajunge acolo, România va fi una dintre cele mai dezvoltate țări din UE din acest punct de vedere„, a declarat, marți, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a precizat că se va pune la punct în cel mult doi ani de zile o rețea de colectare, depozitare și vânzare a producției agricole.

Am vorbit cu dl ministru (ministrul Agriculturii, Petre Daea n.r) despre toate deplasările pe care le face în țară și din discuțiile cu oamenii sunt foarte multe proiecte care vor fi dezvoltate în țară, unele care vor fi specifice pe anumite zone, începând de la zootehnie și finalizând cu producția de legume. Pe noi ne interesează, de exemplu, ca să ajungem în situația în care roșiile să fie scoase la poartă și să vină rețeaua de colectare, așa cum se lua laptele înainte, iar fermierii doar să le aibă în grijă, să le cultive și să le îngrijească, iar rețeaua de colectare, depozitare și vânzare să funcționeze. Cred că în doi ani de zile putem realiza acest sistem„, a adăugat liderul PSD.

Dragnea și-a exprimat mulțumirea și față de programul de colectare a lânii care a început să dea roade, în condițiile în care s-au înscris deja peste 15.000 de fermieri.

„Sunt bucuros că în programul care va intra în vigoare anul viitor de colectarea lânii, lână care în anii trecuți s-a ars, s-au înscris peste 15.000 de oieri și numărul va crește. Este important că fermierii au încredere în programele noastre din agricultură, pentru că, dacă ei își recapătă încrederea și curajul, își vor dezvolta investițiile și încet, încet vom câștiga această bătălie cruntă. Nu e ușoară, creșterea producției agricole, a zootehniei, legumicole și pomicole. (…). Ne uităm cu atenție și speranță și la producția de struguri din această toamnă. Am mare încredere în ministrul Agriculturii, care trăiește în fiecare zi și în fiecare noapte pentru fermierii români. L-am încurajat să continue, și-a făcut și o echipă bună la minister și rezultatele încep să se vadă„, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a anunțat că este în curs de finalizare un proces de evaluare a potențialului agricol al României, „despre care se tot vorbește, dar pe care nimeni nu l-a identificat”.

Am vorbit cu domnul ministru acum două luni și este în curs de finalizare acest proces de evaluare a potențialului agricol al României, nu este complicat de făcut. Potențialul este mare și se tot vorbește de el, dar până acum nimeni nu l-a identificat. Noi ne batem în Europa cu țările mari ca și nivel de producție agricolă și este un obiectiv major al nostru ca România să ajungă pe primul loc, în următorii ani, la unele soiuri. Sunt toate șansele ca să fim pe primul loc în Europa la floarea soarelui, acum o să fim pe locul trei, după Franța și Germania. Ne uitam cu atenție și la Polonia, dar au trecut abia 8 luni de zile și am speranțe că, în câțiva ani, România își va câștiga locul pe care îl merită în ceea ce înseamnă producția agricolă din Europa„, a subliniat Dragnea.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, și președintele PSD, Liviu Dragnea, efectuează marți o vizită de lucru în județul Călărași, prilejuită de începerea lucrărilor de execuție privind modernizarea SPA 388 Navele 2 și 3 din amenajarea de irigații Boianu-Sticleanu și Gălățui-Călărași.