Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat protocolul de colaborare PSD – ALDE

Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în alegeri între PSD şi ALDE. Protocolul lasă la nivelul organizaţiilor locale decizia de a încheia alianţe pentru alegerile locale 2016, urmând să stabilească ulterior o eventuală colaborare şi pentru alegerile parlamentare 2016.

10 feb. 2016, 10:45
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat protocolul de colaborare PSD – ALDE

Protocolul, anunţat de Liviu Dragnea după cel semnat cu UNPR, vizează alegerile locale din 2016 şi o colaborare ulterioară pentru alegerile parlamentare 2016.

„PSD si ALDE convin sa incheie aliante in plan local acolo unde este necesar pentru alegerile din iunie 2016, incusiv liste comune si candiati comuni. Dupa alegerile locale, PSD si ALDE vor conveni condtiile pentru alegerile parlamentare”, se arată în protocol.

Conform textului, prezentat de fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, senator ALDE, PSD și Alianța Liberalilor și Democraților convin să încheie alianțe în plan local, acolo unde vor considera necesar pentru alegerile din iunie 2016, inclusiv candidați și liste comune în vederea maximizării rezultatelor electorale ale celor două partide.

Protocolul mai prevede că PSD și ALDE consideră oportun să constituie împreună majorități în consiliile locale și județene, în vederea asigurării unei guvernări locale eficiente și stabile în interesul cetățenilor.

De asemenea, PSD și ALDE vor stabili după alegerile locale condițiile de realizare a unei alianțe electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2016, se precizează în protocol.

Documentul reamintește că alianța politică dintre social-democrație și liberalism, materializată în anul 2011, prin înființarea Uniunii Social Liberale, a câștigat alegerile locale și parlamentare din 2012 „cu o vastă majoritate”.

De asemenea, se menționează „colaborarea foarte bună” la nivel parlamentar și guvernamental, care a permis atingerea celor mai importante obiective ale programului politic al USL, între care refacerea puterii de cumpărare a românilor prin reîntregirea salariilor și pensiilor, „amputată de guvernarea Băsescu-Boc”, scoaterea țării din criza economică, readucerea economiei la creșterea accelerată, adoptarea unui set de politici sociale menit să diminueze sărăcia și inegalitățile din societate, promovarea unui pachet de măsuri de relaxare fiscală destinate stimulării creșterii economice, creării de locuri de muncă, dezvoltării capitalului autohton și diminuării evaziuni fiscale.

„Fiind decise să continue împreună pe acest drum, al consolidării rezultatelor obținute, PSD și ALDE convin să realizeze prezentul protocol de colaborare politică și electorală”, a subliniat Daniel Barbu.

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declarase pe 5 februarie că documentul nu va viza și aspecte referitoare la modificarea sistemului electoral, fiindcă sunt două subiecte care nu au legătură.

În momentul de față, discutăm pe marginea unui proiect de acord. Acordul, în principiu, trasează cadrul unei posibile colaborări pentru alegerile locale și pentru mai departe. Posibil și alegerile parlamentare. Nu știu încă, o să vedem. Negociem. (…) După alegeri, putem să facem alianțe în consiliile locale și în consiliile județene, sigur că da. Avem un evantai larg de posibilități — putem să susținem candidați comuni, putem să mergem pe liste separate„, a declarat copreședintele ALDE.

 Citeşte şi: Acord de colaborare ALDE-PSD: „Documentul nu va viza modificarea legislaţiei electorale”