Liviu Pop: Proiectul de buget al Ministerului Educaţiei pentru anul viitor este cel mai mare din ultimii 10 ani

Ministerul Educației Naționale (MEN) va beneficia în această lună de o rectificare bugetară pozitivă, iar proiectul de buget pentru anul viitor va fi cel mai mare din ultimii 10 ani, a declarat vineri, la Baia Mare, ministrul Liviu Marian Pop, în cadrul unei întâlniri de lucru cu directori de unități de învățământ preuniversitar din județul Maramureș.

10 nov. 2017, 14:47
Liviu Pop: Proiectul de buget al Ministerului Educaţiei pentru anul viitor este cel mai mare din ultimii 10 ani

„Vom avea în această lună o rectificare bugetară pozitivă, vom plăti banii prevăzuți de sentințele judecătorești, inclusiv dobânzile aferente, nu sunt probleme cu plata salariilor, iar proiectul de buget pentru anul viitor va fi cel mai mare din ultimii 10 ani”, a declarat ministrul Educației, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale.

Potrivit comunicatului, ministrul a mai informat participanții, între care s-au regăsit și prefectul Vasile Moldovan și primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, că o preocupare importantă a Ministerului Educației Naționale este și modificarea legislației privind finanțarea, astfel încât fondurile pentru cheltuielile de personal să fie transmise de la minister unităților de învățământ, prin inspectoratele școlare județene/ISMB.

În același timp, se mai arată în comunicat, a fost anunțată lansarea proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED), în cadrul căruia va fi asigurată abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice (15.000 din învățământul primar .i 40.000 din învățământul gimnazial) în vederea unei abordări metodologice centrate pe competențe-cheie, în acord cu noul curriculum.

„Săptămâna viitoare vom avea lansarea publică a CRED, cel mai important și mai mare proiect dedicat formării cadrelor didactice. Credem că accentul trebuie pus pe resursele umane din educație, deoarece nu se poate face reformă și nici nu putem avea un sistem performant fără cadre didactice bine pregătite, calificate și competitive (…) Experiența și dăruirea dumneavoastră pot reprezenta un plus pentru sistemul românesc de educație. Am spus-o la toate întâlnirile și dezbaterile de până acum și reiterez această credință a mea că bunele practici identificate la nivel local trebuie extinse la nivel național”, a mai spus ministrul Liviu Marian Pop.

Comunicatul precizează că intervențiile participanților au vizat în special proiectele și inițiativele aflate pe agenda curentă a MEN (legea manualului școlar, auxiliarele didactice, înființarea rețelelor de resurse educaționale deschise/RED, consultările privind rolul temelor pentru acasă și tipărirea manualelor școlare pentru învățământul primar și gimnazial), dar și propuneri de amendare/modificare a Legii Educației și a legislației subsecvente (metodologii, regulamente etc.).

La întâlnirea de lucru a ministrului Educației cu o parte dintre directorii unităților de învățământ preuniversitar din județul Maramureș au mai participat reprezentanți la nivel de județ ai federațiilor sindicale din învățământ, ai asociațiilor de elevi și ai asociațiilor de părinți, precum și membri din conducerea filialelor universitare din localitate.

Întâlnirile de lucru din județul Maramureș continuă sâmbătă, 11 noiembrie, la Sighetu Marmației, unde ministrul Liviu Marian Pop va dialoga cu directorii de școli din zonele Sighet, Vișeu și Borșa.