Liviu Pop: Se face ordine în sistemul de educaţie prin editarea coordonată şi prin asigurarea unui conţinut unic

Ministrul Educației, Liviu Pop, afirmă că se va face "ordine" în sistemul de educație de stat prin editarea coordonată și prin asigurarea unui conținut unic, "adecvat interesului de educare".

RomaniaTV.net
12 oct. 2017, 16:43
Liviu Pop: Se face ordine în sistemul de educaţie prin editarea coordonată şi prin asigurarea unui conţinut unic

Se face ordine în sistemul de educație de stat prin editarea coordonată și prin asigurarea unui conținut unic, adecvat interesului de educare și dezvoltare al copilului, potrivit programei școlare. Toți copiii vor învăța după același manual și vor avea șanse egale la testările naționale. Este o teză falsă că în actualul sistem elevii aveau posibilitatea să aleagă. Ei învățau după manualele „alese” de alții„, a scris Liviu Pop pe pagina sa de Facebook, după ce Executivul a decis înființarea societății comerciale pe acțiuni Editura Didactică și Pedagogică, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică.

Demnitarul consideră că în acest fel „Guvernul ia taurul de coarne”.

Executivul a decis înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică — companie pe acțiuni cu capital integral de stat — în subordinea Ministerului Educației. Societatea Editura Didactică și Pedagogică, prin contract, la comanda Ministerului Educației, va fi unicul editor național de manuale școlare pentru toate formele de învățământ, cu excepția celui universitar, atât în limba română cât și în alte limbi„, precizează Pop.

El afirmă că interesul elevilor este cel mai important în problema manualelor.

Se încheie astfel aventura zecilor de variante de manuale pentru aceeași materie de studiu și an școlar. Se elimină haosul licitațiilor și contestațiilor care an de an lăsa copiii fără manualele necesare în învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal ori postliceal. Se termină cu mafia manualelor alternative și hățișul intereselor de tot felul care costa bugetul statului peste 100 de milioane de euro anual. O mare parte din populație susține măsura ca pentru fiecare materie să fie un singur manual. Cei care protestează sunt doar cei care nu vor mai primi bani de la stat: editurile private și cei care au publicat la aceste edituri”, susține ministrul Educației.