Locuri de muncă în Norvegia pentru asistenţi medicali. Ce trebuie să faci ca să ajungi acolo

An de an, şcolile post-liceale şi universităţile de profil din ţară scot asistenţi medicali pe bandă rulantă. Totuşi, locurile disponibile în spitalele din judeţ sunt limitate, iar lefurile sunt extrem de mici. Astfel, pe piaţa de muncă a apărut nevoia unor informaţii privind job-urile disponibile în alte ţări, ce implică, bineînţeles, salarii mult mai mari şi condiţii mai bune de lucru.

11 aug. 2015, 09:40
Locuri de muncă în Norvegia pentru asistenţi medicali. Ce trebuie să faci ca să ajungi acolo

De câţiva ani, în Iaşi au apărut diverse site-uri care te învaţă ce trebuie să faci în eventualitatea în care eşti asistent medical şi vrei să munceşti pe mai mulţi bani într-un alt stat european, potrivit 7est.ro. Cele mai multe locuri disponibile pentru asistenţi medicali par a fi în Norvegia.

Cei care au creat site-urile le prezintă persoanelor interesate ce anume trebuie să facă pentru a găsi o slujbă în spitalele de stat sau în cele private din ţara nordică.

„În primul rând, trebuie să obții autorizația norvegiană de asistent medical (de la SAK – pentru absolvenții școlilor post-liceale – și de la NOK – pentru absolvenții de studii superioare). Mai apoi, trebuie să cauţi un angajator şi să expediezi un CV, în limba engleză sau în norvegiană. Dacă ești selectat pentru interviu și te prezinți în fața angajatorului, e util să ai toate documentele importante traduse și legalizate, în norvegiană sau în engleză. Vei avea nevoie de ele și pentru obținerea permisului de rezidență„, a precizat Adriana Grama, fondator şi administrator al site-ului www.asistentmedicaliinnorvergia.ro.

Aceasta a adăugat că, în cazul în care ai obținut slujba, trebuie să cauți o locuință pentru închiriat, iar contractul de închiriere va fi util și pentru a primi permisul de rezidență: „Apoi trebuie să faci înregistrarea la secția de Poliţie la care ești arondat în Norvegia. Acest lucru trebuie făcut în maximum șapte zile de la sosirea în țara scandinavă. Înregistrarea se face electronic, pe https://selfservice.udi.no/. De asemenea, trebuie făcută o cerere pentru permis de rezidență pe www.udi.no/Global/upload/sjekklister/Work%20and%20studies/checklist_skilled_worker.pdf„.

În Norveghia, salariul mediu pentru o asistentă licenţiat este de 4.017 euro.