LOTERIA BONURILOR FISCALE. Toate detaliile extragerilor, cum să câştigi bani de la stat

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri ordonanţa privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale. Textul supus iniţial aprobării a fost îmbunătăţit  în urma dezbaterilor publice cu trei puncte foarte importante. Totodată, a fost făcut public şi mecanismul după care va funcţiona Loteria bonurilor fiscale.

28 ian. 2015, 13:53
LOTERIA BONURILOR FISCALE. Toate detaliile extragerilor, cum să câştigi bani de la stat

Principalele noutăţi aduse ordonanţei privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale sunt extinderea dreptului de participare pentru persoanele de toate vârstele (s-a renunţat la pragul minim de vârstă de 18 ani) şi nerestrictionarea la un singur bon fiscal/extragere/persoană.

De asemenea, Ordonanţa mai prevede ca începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal.

Citeşte şi Guvernul a decis: Nu primeşti bon fiscal, nu plăteşti produsul

Guvernul a făcut public şi mecanismul după care va funcţiona Loteria Bunurilor Fiscale:

Persoanele fizice solicită şi păstrează bonurile fiscale emise de comercianţi;

Lunar sau de fiecare dată când se organizează Loteria, se vor extrage două numere:

– un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA; Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse între 0 și 9.

– un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic (după caz) pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.

Pentru a fi considerate câștigătoare, bonurile fiscale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să corespundă celor două criterii menționate, să fie emise de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu prevederile legale , toate informațiile obligatorii menționate pe bonuri să fie lizibile și să fie emise unei persoane fizice (adică să nu aibă menționat niciun cod de înregistrare fiscală a cumpărătorului).

Citeşte şi LOTERIA BONURILOR FISCALE. Cum se desemnează câştigătorii

Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care dețin bonuri fiscale ce îndeplinesc aceste condiții trebuie să meargă la orice unitate teritorială a ANAF să depună bonurile în maximum 30 de zile de la data extragerii.. Valoarea premiului se stabileşte împărţind fondul de premiere destinat fiecărei extrageri la numărul de căştigători.

Extragerile vor fi organizate de către Compania Națională Loteria Română S.A și vor fi publice. Rezultatele extragerilor lunare și ocazionale (extragerile ocazionale sunt organizate cu ocazia sărbătorilor  de Paşte şi de Crăciun) vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finanțelor Publice și pe cel al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru un interval de cel puțin 30 de zile.

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale va fi una „ocazională” şi se va desfăşura a doua zi de Paște, pe data de 13 aprilie 2015, cu un fond de premiere de 1 milion de lei, iar prima extragere lunară pentru anul în curs, este prevăzută pentru luna iulie 2015.