Lovitură de SPIONAJ: Cum a dejucat MOSCOVA manevrele SECRETE ale OCCIDENTULUI

Serviciile de securitate federale ruse (FSB, fost KGB) au dezvăluit istoria unuia din agenţii lor infiltraţi timp de 15 ani în cadrul poliţiei secrete din Estonia, care a transmis astfel informaţii Moscovei şi a dejucat spionajul occidentalilor împotriva Rusiei în această fostă republică sovietică, transmite AFP, citată de Agerpres.

15 dec. 2014, 13:33
Lovitură de SPIONAJ: Cum a dejucat MOSCOVA manevrele SECRETE ale OCCIDENTULUI

Rusia dezvăluie istoria unuia din agenţii săi în Estonia. Într-un documentar difuzat duminică seara de canalul pro-Kremlin NTV şi intitulat ‘Omul nostru la Tallinn’, Uno Puusepp povesteşte el însuşi despre activitatea sa în cadrul Departamentului de ascultări al poliţiei secrete estoniene, KaPo, în perioada 1996-2011, potrivit Agerpres.

Întors în Rusia de trei ani, Uno Puusepp a relatat, între altele, că a reuşit să împiedice instalarea de către Washington a unui sistem sofisticat de ascultări la Ambasada rusă din Tallinn.

Citeşte şi SPIONAJUL RUSESC vizează ţările din UE şi NATO

Fostul spion rus a mai povestit de asemenea că a avut ca misiune în cadrul activităţii sale în rândul KaPo supravegherea a sute de estonieni, majoritatea rusofoni. Acest sistem de supraveghere era controlat, potrivit autorilor documentarului, de către colaboratori ai Ambasadei americane la Tallinn.

Citeşte şi Anna Chapman, fosta spioană a lui Putin, se antrenează cu soldaţii ruşi GALERIE FOTO

Graţie acestui informator, Moscova a obţinut sistematic rapoarte asupra relaţiilor KaPo cu Agenţia americană de Informaţii (CIA), cu serviciile secrete britanice, canadiene, finlandeze şi cu cele din celelalte două state baltice – Letonia şi Lituania.

Citeşte şi Kremlinul, indignat de acuzaţiile lui Obama la adresa lui Putin

Activitatea lui Uno Puusepp a permis totodată demascarea unor agenţi străini în Rusia, între care Valeri Oïamiaè, care a fost condamnat în 2001 la şapte ani de privare de libertate într-o închisoare din Moscova pentru spionaj în beneficiul Marii Britanii.

În urma acestor dezvăluiri, foarte neobişnuite din partea serviciilor de spionaj ruse, poliţia secretă estoniană KaPo a anunţat deschiderea unei anchete, precizează agenţia citată.