Lovitură de stat în Burkina Faso? Preşedintele ţării DEMISIONEAZĂ, Armata preia conducerea

Preşedintele din Burkina Faso, Blaise Compaoré, a anunţat vineri că demisionează, după 27 de ani la conducerea ţării, în timp ce şeful statului major al armatei, generalul Honoré Traoré, a anunţat într-un comunicat că îşi va 'asuma' responsabilităţile de şef al statului, 'conform dispoziţiilor constituţionale', relatează AFP, citată de Agerpres.

31 oct. 2014, 17:13

‘Cu scopul de a păstra cuceririle democratice, precum pacea socială (…) declar vacantă puterea pentru a permite realizarea unei tranziţii ce ar trebui să conducă la alegeri libere şi transparente în termen maxim de 90 de zile’, se arată într-un comunicat citit la televiziunea BF1.

A doua zi după manifestările violente împotriva regimului şi după ce militarii au anunţat că preiau controlul ţării, zeci de mii de manifestanţi au ieşit din nou vineri dimineaţa pe străzile din Ouagadougou.

Adunaţi în Piaţa Naţiunii, în faţa Statului Major al armatei, ei au strigat în special ‘Blaise pleacă!’ şi ‘Kouamé Lougué preşedinte’. Kouamé Lougué, general în retragere, fost ministru al apărării demis în 2003, beneficiază de un puternic capital de simpatie în rândul contestatarilor.

Pentru opoziţie, ‘orice tranziţie politică trebuie să fie concepută, organizată (…) în jurul forţelor societăţii civile şi să integreze toate componenetele naţiunii (…), inclusiv armata’, se arată într-o declaraţie citiă în cursul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi Violenţe extreme în Burkina Faso: Protestatarii au incendiat parlamentul VIDEO

‘Începând de astăzi, Blaise Compaoré nu mai este la putere’, a anunţat colonelul Boureima Farta în aplauzele mulţimii adunate în Piaţa Naţiunii.

Opoziţia a cerut în cursul dimineţii ‘să se menţină presiunea ocupând spaţiul public’, potrivit unuia dintre principalii responsabili, Zéphirin Diabré.

Situaţia din Burkina s-a agravat joi: sediul parlamentului a fost incendiat, televiziunea publică a fost ocupată, violenţe au avut loc în provincie, apeluri la demisia preşedintelui. Această criză a provocat intervenţia militarilor, apoi a preşedintelui Compaoré în cursul nopţii.

Şeful Statului major al Armatei Nabéré Honoré Traoré a anunţat, într-un comunicat citit de un ofiţer, crearea unui ‘organism de tranziţie’, însărcinat cu puteri executive şi legislative, al cărui obiectiv este o revenire la ‘ordinea constituţională’ în ‘termen de 12 luni’.

Şeful statului a fugit

Preşedintele statului, Blaise Compaoré, a părăsit capitala Ouagadougou îndreptându-se spre sudul ţării, potrivit diplomaţiei franceze, relatează AFP.’A plecat spre sud. Se află încă pe teritoriul ţării’, în apropiere de graniţa cu Ghana, a indicat sursa citată, fără a menţiona dacă fostul preşedinte intenţionează să fugă în altă ţară, Ghana sau Cote d’Ivoire, de exemplu.

Blaise Compaoré nu a cerut să se refugieze în Franţa şi problema unui exil nu este de actualitate, a adăugat sursa citată. După anunţul şeful Statului Major al armatei, generalul Honoré Traoré, care şi-a asumat responsabilităţile de şef de stat, autorităţile franceze speră că medierea tripartită ONU-Uniunea Africană-Cedeao (Comunitatea economică a Statelor din Africa de Vest) va conduce la un dialog al părţilor implicate.

Preşedintele Blaise Compaoré, venit la putere în urma unei lovituri de stat în 1987, s-a adresat în cursul nopţii de joi spre vineri populaţiei prin intermediul unei televiziuni private, asigurând că a înţeles mesajul populaţiei, dar a exclus orice demisie.El a menţionat pur şi simplu disponibilitatea de ‘a începe convorbirile’ pentru ‘o perioadă de tranziţie’ la încheierea căreia’ va transmite puterea preşedintelui ales democratic.

Bilanţul violenţelor rămâne pentru moment necunoscut. Doi opozanţi au anunţat 30 de morţi şi peste 100 de răniţi, dar AFP precizează că nu a putut confirma decât patru morţi şi şase răniţi grav în capitală.