Lovitură de stat în Zimbabwe: Washingtonul îndeamnă la reţinere şi revenire la normalitate

SUA au lansat miercuri un apel "la reținere" către liderii din Zimbabwe pentru a "permite revenirea rapidă la normalitate", în timp ce armata locală l-a plasat pe președintele Robert Mugabe în arest la domiciliu și a preluat controlul asupra Harare, capitala Zimbabwe, relatează France Presse.

16 nov. 2017, 06:03
Lovitură de stat în Zimbabwe: Washingtonul îndeamnă la reţinere şi revenire la normalitate

„Guvernul american este preocupat de recentele acte ale forțelor militare din Zimbabwe”, a declarat un responsabil al Departamentului de Stat. „Statele Unite nu iau parte la chestiuni de politică internă din Zimbabwe”, dar, în general, „nu aprobă intervenția militară în procesele politice”, a adăugat el.

„Noi lansăm un apel către toți liderii din Zimbabwe să manifeste reținere, să respecte statul de drept și drepturile tuturor cetățenilor protejați de Constituție și să rezolve repede disputele pentru a permite o revenire rapidă la normalitate”, a insistat același responsabil american.

Potrivit acestuia, ambasada SUA din Harare a recomandat miercuri rezidenților americani să rămână acasă din cauza „incertitudinii politice”. SUA au relații extrem de tensionate cu regimul lui Robert Mugabe din Zimbabwe, căruia i-au impus sancțiuni economice, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Lovitură de stat în Zimbabwe. Preşedintele Robert Mugabe îşi dă demisia. Emmerson Mnangagwa devine preşedinte interimar UPDATE

În pofida aparențelor contrare, armata a asigurat că intervenția sa nu a fost o „lovitură militară împotriva guvernului” și că operațiunea este îndreptată împotriva anturajului lui Robert Mugabe, în vârsta de 93 de ani. Intrarea în scenă a armatei se joacă pe fondul luptei pentru succesiunea celui mai longeviv lider în exercițiu al planetei, notează agenția de presă franceză.

Președintele Mugabe a declarat că este reținut la domiciliu de către militari, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său sud-african Jacob Zuma, a informat Pretoria. Uniunea Africană (UA) a denunțat ceea ce pare a fi o lovitură de stat, cerând „imediat restabilirea ordinii constituționale”.