Lovitură de teatru: GINO IORGULESCU, audiat la DIICOT pentru evaziune fiscală

Gino Iorgulescu, noul preşedinte al LPF, este audiat de DIICOT pentru evaziune fiscală.Dosarul în care este audiat noul preşedinte al Ligii Profesioniste Fotbal nu este nou, ci datează din 2006.Fostul preşedinte al lui FC Naţional este acuzat că nu a plătit taxele către stat pentru mai multe transferuri efectuate în acea perioadă.

15 nov. 2013, 08:46
Lovitură de teatru: GINO IORGULESCU, audiat la DIICOT pentru evaziune fiscală

Gino Iorgulescu, fostul preşedinte al FC Naţional, a fost audiat, în martie 2007, la Parchetul General, în legătură cu posibile ilegalităţi comise în cazul unor transferuri de fotbalişti.

Dosarul a fost deschis după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a depus la Parchetul General, în iunie 2006, o plângere penală împotriva administratorului FC Naţional, Constantin Dumitru Iacov, a preşedintelui Asociaţiei Pro Naţional, Gino Iorgulescu, şi a preşedintelui Asociaţiei SC Fotbal Club Naţional 2000, Florin Ciobanu. Cei trei sunt acuzaţi că ar fi omis să înregistreze în contabilitate mai multe operaţiuni şi veniturii realizate.

Plângerea penală a fost depusă în urma unor controale efectuate la sesizarea direcţiei de finanţe Timiş, care se referea la transferul jucătorilor Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Canu, Adrian Olah şi Johathan McKain de la FC Naţional la Politehnica Timişoara. Controalele au vizat Asociaţia Fotbal Club Naţional 2000, societatea Fotbal Club Naţional 2000 şi Asociaţia Pro Naţional.

Potrivit ANAF, Asociaţia Fotbal Club Naţional 2000 i-a transferat la Poli pe Caramarin, Coman, Canu şi Olah în 2005, contra sumei totale de 1.450.000 dolari. Suma a ajuns în conturile Asociaţiei Pro Naţional, care avea datorii la buget de peste 15,8 milioane lei noi şi conturile bancare poprite. ANAF a considerat că responsabilitatea revine preşedintelui asociaţiei, Florin Ciobanu.

McKain a fost transferat de la Asociaţia Fotbal Club Naţional 2000 la Poli Timişoara în schimbul sumei de 1,1 milioane dolari, care revenea în proporţie de 90% firmei Baroque Trading Ltd, iar restul societăţii Fotbal Club Naţional. ANAF a constatat că Baroque a încasat numai 110.000 dolari de la Asociaţia Pro Naţional, care nu avea nicio calitate în transfer. Astfel, societatea verificată nu a inregistrat pe veniturile societăţii suma de 990.000 dolari aferentă acordului de transferului lui McKain. Prin neînregistrarea sumei, impozitul pe profit datorat a fost diminuat cu peste 478.600 lei noi. ANAF l-a găsit pe Dumitru Iacov responsabil pentru aceste nereguli.

Asociaţia Pro Naţional a încasat integral contavaloarea transferurilor celor cinci jucători la Poli Timişoara, de 2,4 milioane dolari. De la Balkan Petroleum Limited, asociaţia a primit suma de un milion dolari, reprezentând contravaloarea jucatorilor Caramarin, Coman, Canu şi Olah. Jumătate de milion de dolari a ajuns în contul Baroque Trading Ltd din Cipru, care a mai încasat 1,1 milioane dolari în două tranşe pentru transferul lui McKain. Jucătorii transferaţi nu erau angajaţii asociaţiei, care nu avea nici o calitate în transfer, iar operaţiunile nu se incadrau în obiectul său de activitate.

Fostul conducător al FC Naţional, Gino Iorgulescu, a fost ales în funcţia de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), el învingându-l la alegerile de joi pe Dumitru Dragomir, care se afla la conducerea forului din 1996.

Noul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că vrea ca politicul, domeniu din care cunoaşte foarte multă lume, să ajute fotbalul de acum încolo şi a precizat că a fost susţinut moral de premierul Victor Ponta.”Cunosc foarte multă lume în politic, vreau ca politicul să ne ajute de acum încolo cu facilităţile fiscale şi încercăm să îi ţinem aproape pentru că fără politic nu putem să ajutăm sportul. Domnul Ponta acum 10 sau 12 ani era cu mine la FC Naţional în Consiliul de Administraţie. Normal că s-a bucurat şi m-a susţinut moral, pentru că e un om de calitate”, a declarat Iorgulescu.

Citeşte şi: 

Gino Iorgulescu, o carieră tumultoasă. Răsfăţat al Ceauşeştilor, căpitan la naţională, acum şef la LPF


Referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o, miercuri seară, cu zece conducători ai unor cluburi din Liga I, la care au participat şi premierul Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea, Iorgulescu a spus că prezenţa celor doi lideri politici a fost înâmplătoare: „Ce am făcut ilegal? Am învăţat de la domnul Dragomir că trebuie să stai de vorbă cu toată lumea. Nu puteam să nu stau de vorbă cu nişte factori de conducere care sunt întâmplător acolo şi vin să ne salute.” 

Iorgulescu a ţinut să-l laude pe adversarul său, învins în alegerile de joi şi a promis că va lucra pentru „recredibilizarea fotbalului”. „Domnul Dragomir are nişte merite în ultimii 17 ani: a făcut un sediu al ligii, a ţinut bine salariaţii, a ţinut competiţia sub control. O să încercăm să preluăm ceea ce a fost bun şi să îmbunătăţim ceea ce a fost mai puţin bun. Am promis preşedinţilor că o să fiu un preşedinte deschis, cu care se poate lucra şi să luăm hotărârile împreună pentru recredibilizarea fotbalului”, a precizat noul şef al LPF.

GINO IORGULESCU a mai avut probleme cu justiţia

Gino Iorgulescu este noul şef al LPF. În următorii patru ani, destinele fotbalului românesc la nivel de echipe de club va fi condus de Gino Iorgulescu, acesta învingându-l joi cu scorul de 11-7  pe Dumitru Dragomir, la alegerile pentru preşedinţia Ligii Profesioniste de Fotbal. Cariera sportivă a lui Gino Iorgulescu este legată de clubul Sportul Sudenţesc, unde a fost coechipier, între alţii cu Gheorghe Hagi şi Mircea Sandu.

Nu mai puţin de 14 ani a jucat Gino Iorgulescu la Sportul Studenţesc (1975-1989), pe postul de fundaş central, el marcând 49 de goluri, în 324 de partide. În anul 1981, la vârsta de 25 de ani, Iorgulescu a fost convocat la echipa naţională, de Mircea Lucescu, debutând într-un meci cu Elveţia. De atunci a mai jucat 48 de partide sub tricolor, inclusiv la Euro 1984, unde a făcut cuplu în defensivă cu Costică Ştefănescu, iar în 1986 a fost căpitan al echipei naţionale, într-un meci cu Scoţia.

Gino Iorgulescu era, la începutul lui 1986, la 30 de ani, era deja un fotbalist versat. „Sportul era o echipă relaxată, fără presiune, pe care Nicu Ceauşescu o ţinea în braţe. Legătură cu el o ţineau Gino Iorgulescu, Mircea Sandu şi Mac Popescu. Uşor, uşor, Gino devenise omul de legătură cu Nicu, în locul lui Sandu. Şi Nicu îl plăcea, Gino era genul de om care ştia să vorbească şi cu un ministru, şi cu un om de rând„, a declarat pentru ProSport Serghei Niculescu-Mizil, iar colonelul în rezervă Dan Burlan, fosta gardă de corp a lui Nicu Ceauşescu, a confirmat pentru ziarul Ring: „Iorgulescu era cel mai bun prieten al lui Nicu din fotbal. Făceau des chefuri, uneori venea şi Hagi„. La 33 de ani, în 1989, a fost lăsat de regimul Ceauşescu să se transfere în străinătate, Revoluţia prinzându-l la gruparea belgiană Beerschot.

Gino Iorgulescu, după 1990, a păstrat legătura cu Nicu Ceauşescu, pe care l-a vizitat în închisoare, iar după numirea prietenului său Mircea Sandu ca preşedinte al FRF, Gino a fost numit antrenor secund al echipei naţionale. 13 meciuri a stat pe banca tricolorilor, plecând după dezastrul de la Kosike, 2-5 cu Cehoslovacia, când pleca o dată cu selecţionerul Cornel Dinu.

Citeşte şi ALEGERI LPF. Dumitru Dragomir, după ÎNFRÂNGERE: Influenţa politică a fost majoră

În 1994, la doar 38 de ani, Gino Iorgulescu era numit preşedinte la FC Naţional, stând în funcţie nu mai puţin de 14 ani. Activitatea de la FC Naţional i-a adus şi două dosare penale, într-unul dintre ele fiind cercetat alături de Dumitru Dragomir.