Lovitură pentru bugetari de Sărbători: S-a calculat greşit majorarea salarială, banii trebuie returnaţi

Angajații de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-ar putea confrunta cu o nouă problemă în privința drepturilor salariale.

19 dec. 2017, 13:47
Lovitură pentru bugetari de Sărbători: S-a calculat greşit majorarea salarială, banii trebuie returnaţi

Situaţie aproape explozivă în centrele APIA din ţară, după ce Ministerul Agriculturii a transmis în judeţe o notă conform căreia sunt sume de recuperat de la angajaţi, ca urmare a majorărilor salariale operate în trecut, care ar contraveni Legii 284/2010.

Concret, angajaţii ar avea de dat diferenţa între majorarea salarială de 75% pe care au aplicat-o la finele anului 2006 şi 62,5%, cât spune Curtea de Conturi că ar fi trebuit să încaseze după apariţia Legii cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. E vorba de un procent de 12,5 care se aplică veniturilor salariale încasate de la 1 ianuarie 2011 până în noiembrie, luna trecută.

„Nu numai că nu am rezolvat problema cu scăderile de salarii de la 1 ianuarie 2018, dar ne-am trezit cu o altă mare bucurie, ni s-a transmis că avem de dat bani, după controlul Curţii de Conturi la Ministerul Agriculturii. Directorii APIA din toată ţara au fost chemaţi la Bucureşti, o parte ieri, altă parte astăzi, şi li s-a transmis acest lucru. Vom vedea, până la sfârşitul anului, ce sume ni se impită. Situaţie este, însă, foarte gravă, şi nu ştiu toţi din teritoriu deocamdată, dar lucrurile vor exploda în curând”, a declarat Octavian Mateescu, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA pentru Adevărul

În control, din 2010 până în prezent, au fost de mai multe ori reprezentanţii Curţii de Conturi, chiar la agenţiile APIA din ţară, dar şi structura centrală, însă niciun raport nu a menţionat deficienţa care li se impută acum de către minister.

Liderul funcţionarilor din agenţiile APIA, Octavian Mateescu, a declarat că la acest moment se continuă greva japoneză şi se aşteaptă aceste decizii de impunere, după care se va lua decizia cu privire la modalitatea de protest. Colegii săi, mulţi, sunt de părere că lucrurile au luat o astfel de întorsătură după protestele începute în judeţul Olt, unde greviştii au fost foarte vocali, ministrul Petre Daea deplasându-se chiar în prima zi de protest să le spună personal că au salarii bune şi că trebuie să muncească.