LOVITURĂ pentru Ucraina. Şeful diplomaţiei germane se pronunţă împotriva aderării acestei ţări la UE şi NATO

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronunţat împotriva aderării Ucrainei la NATO şi UE, informează agenţia de presă RIA Novosti, citând un interviu al şefului diplomaţiei de la Berlin pentru publicaţia Spiegel.

RomaniaTV.net
23 nov. 2014, 16:07
LOVITURĂ pentru Ucraina. Şeful diplomaţiei germane se pronunţă împotriva aderării acestei ţări la UE şi NATO

„Consider posibile (stabilirea unor) relaţii parteneriale între Ucraina şi NATO, nu şi un statut de membru”, a declarat Steinmeier în interviul menţionat, potrivit Agerpres.

De asemenea, Frank-Walter Steinmeier nu consideră realistă nici aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană într-o perspectivă imediată, pentru că, în opinia sa, modernizarea economică şi politică a fostei republici sovietice este „un proiect pentru mai multe generaţii”.

„Modernizarea Ucrainei este un proiect pe termen lung. La ora actuală, nu are sens să se facă speculaţii în legătură cu aderarea (Ucrainei) la UE”, a declarat Steinmeier.

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Jeff Rathke, a declarat vineri că Washingtonul sprijină aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO, dar că decizia finală trebuie să-i aparţină Kievului.

Anterior, într-un interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia are nevoie de „garanţii de 100%” în privinţa neaderării Ucrainei la NATO. Potrivit lui Peskov, desfăşurarea treptată de forţe NATO tot mai aproape de frontiera Rusiei provoacă tot mai multă îngrijorare la Moscova.