Lovitură puternică pentru românii cu credite ipotecare în lei: Indicii ROBOR au atins maximul din octombrie 2014

Indicele ROBOR la 3 şi 6 luni au atins niveluri nemaiîntâlnite din octombrie 2017, BNR afişând valori în creşteri puternice faţă de ziua de joi.

RomaniaTV.net
04 mai 2018, 08:00
Lovitură puternică pentru românii cu credite ipotecare în lei: Indicii ROBOR au atins maximul din octombrie 2014

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat de la 2,49% la 2,54%, ultimul maxim fiind atins în 20 octombrie 2014.

Şi indicele ROBOR la 6 luni a înregistrat o creştere puternică, ajungând vineri la 2,65%, valoare nemaiatinsă din 27 octombrie 2014.

De asemenea, ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale a urcat la 2,69%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor la 6 luni. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor la 3 luni.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.