Luca Niculescu, AVIZAT favorabil pentru funcţia de AMBASADOR la Paris de către Comisiile de politică externă

Comisiile de politică externă din Parlament au avizat favorabil, marți, nominalizarea jurnalistului Luca Niculescu pentru postul de ambasador la Paris, înregistrându-se doar un vot împotrivă.

15 dec. 2015, 14:51
Luca Niculescu, AVIZAT favorabil pentru funcţia de AMBASADOR la Paris de către Comisiile de politică externă

La audieri, acesta a declarat că își schimbă activitatea, nu și domeniul. Luca Niculescu a spus că relația între România și Franța este foarte puternică și intensă și a menționat mai multe obiective pentru o și mai strânsă legătură între cele două țări.

Citeşte şi: Luca Niculescu, propus ambasador la Paris, audiat în comisiile de specialitate

„Îmi schimb activitatea, dar nu și domeniul pentru că sunt de două decenii în domeniul acesta al relațiilor franco-române”, a afirmat Niculescu.

El a arătat că ar trebui reactualizat Parteneriatul strategic dintre Franța și România semnat în 2008 sau foaia de parcurs, menționând introducerea problemei combaterii terorismului, a proiectului cultural care va fi realizat în Franța din 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, precum și o cooperare mai intensă în perspectiva președinției României în 2019 a Consiliului Uniunii Europene.

Niculescu a dat asigurări că va acționa pentru intensificarea schimburilor economice dintre cele două țări, arătând că, în 2014, valoarea acestora a fost de aproximativ 7 miliarde de euro, iar 120.000 de locuri de muncă au fost create în România de cele 8.000 de firme franceze.

„Eu cred mult în diplomația parlamentară, pentru că este contactul direct între oameni și aleșii lor”, a mai spus Niculescu, adăugând că există un decalaj între realitate și imaginea pe care o are România în Franța și își propune să îmbunătățească această imagine prin acțiuni în presă.

O altă prioritate o va constitui comunitatea română din Franța, a precizat Niculescu.

Mai mulți membri ai Comisiilor de politică externă au arătat că le va lipsi emisiunile TV realizate de jurnalistul Luca Niculescu și i-au oferit sfaturi pentru reușita mandatului de ambasador.

„O să vă simt lipsa la emisiuni. Sunteți unul dintre jurnaliștii care au fost și pregătiți și profesioniști la diversele canale de televiziune la care ați fost”, a spus președintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely.

CITEŞTE ŞI Jurnalistul Luca Niculescu va fi ambasadorul României în Franţa. Propunerea a fost făcută de Klaus Iohannis

La rândul său, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Petru Filip, l-a felicitat pe Luca Niculescu pentru curajul de a accepta această misiune.

„Vă felicit pentru curajul de a accepta o asemenea misiune deloc simplă, treceți de la activitatea de comentator la cea de jucător, este total diferit”, i-a spus Petru Filip.