Lucian Bode, PDL: Listarea acţiunilor Romgaz este o mare eroare, acum trebuie să definim strategia energetică

Listarea a 15% din acţiunile Romgaz, care a fost decisă vineri de Guvern, este o mare greşeală, consideră deputatul democrat-liberal Lucian Bode, informează Agerpres.

18 oct. 2013, 12:29
Lucian Bode, PDL: Listarea acţiunilor Romgaz este o mare eroare, acum trebuie să definim strategia energetică

El a precizat că nu este împotriva împotriva listărilor unor acţiuni la companiile de stat, dar că în acest moment prioritară ar fi redefinirea unei viziuni a României în ce priveşte strategia energetică.

‘În acest moment o continuare a procesului de listare a companiilor de stat importante, aşa cum este Romgaz, este o mare eroare şi argumentez de ce. Este o mare eroare pentru că în acest moment România nu are o strategie energetică. România, după eşecul geopolitic Nabucco are obligaţia să-şi reseteze întreaga strategie energetică. (…) Să continui acest proces de listare – chiar dacă se estimează că se va obţine pe cele 15% din acţiunii în jur de 400-500 de milioane de euro, este o mare eroare. Ce să facă statul român cu 400 de milioane de euro, în condiţiile în care România s-a împrumutat în anul 2013 cu 12 miliarde de euro’, a precizat Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu.

Deputatul PDL a a adăugat că nu este împotriva listărilor unor acţiuni la companiile de stat, deoarece investitorii minoritari pot influenţa benefic o companie de stat.

‘Categoric nu suntem împotriva listărilor unor acţiuni la companiile de stat. Am spus şi în perioada care am făcut parte din Guvernul Ungureanu: modelul polonez este un model de succes. Listarea unor pachete minoritare de acţiuni la companiile de stat produce următorul efect: minoritarul pune presiune pe majoritar din toate punctele de vedere. Şi în ceea ce priveşte modul în care sunt construite bugetele, modul în care sunt cheltuiţi banii pentru investiţii, pentru achiziţii, modul în care se pune problema dezvoltării durabile a companiei. Sunt doar câteva din elementele care ne spun că intervenţia minoritarului în compania de stat este benefică’, a subliniat sursa citată.

În opinia lui Lucian Bode prioritară ar fi redefinirea de urgenţă a unei viziuni a României în ce priveşte strategia energetică.

 

VEZI SI:

Iohannis: Premierul Ponta a promis că va reevalua situaţia în privinţa Romgaz